Vakre hus i skjærgården i Helgeland

Helgelands vakre skjærgård

FOTO Ina Andreassen

Som en blå skygge i havet ligger Vega. Myriaden av øyer som tilsammen utgjør Vegaøyene på Helgelandskysten hører til Europas mest omfangsrike skjærgård. Her ute i det havblå venter det store opplevelser på små steder.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Øyriket på Helgeland byr på de vakreste sandstrender, men så ligger jo Vegaøyene på den største sammenhengende strandflaten i Norge. Fra fastlandet til eggen mot storhavet strekker den seg rundt fem mil ut i det blå. Noen av strendene er lett tilgjengelige fra sørsiden av hovedøya Vega, andre venter i flotte nordhavslaguner på den som finner frem sjøveien. Langt av land blottstilles havbunn og grunner med skjellsand når havet trekker seg tilbake og avtegner et nytt kart mellom holmer og skjær. Slikt frister til barbeint vassing. Når vannmassene igjen siger på, forsvinner mange av holmene og strendene under floa. Sommerdager når himmelen speiles i stille hav innbyr til å bli stående på en holme og la havet omslutte deg.

I dette unike havlandskapet er samspillet mellom mennesker, natur og ærfugl fortsatt sterkt tilstedeværende. En nærhet som har vart i over tusen år. Den sårbare marine villmarken og samspillet mellom menneske og ærfugl er en del av vår felles kulturarv. Vegaøyene er i et godt, globalt selskap av høyt skattede steder på UNESCOS verdensarvliste.

Først og fremst er Vega et sted der mennesker bor. Før man reiser hit sommerstid, er nøye planlegging å anbefale for å få med seg de fineste opplevelsene. Overnatting og turer ut til øyene må bestilles på forhånd.

Vakker gård i Helgeland

Foto

Kathrine Sørgård

Turid Næss og Gisle Ebbesen på vei til gården sin på Store Emårsøy.

Fortid møter fremtid

Når du ankommer sjøveien med hurtigbåten, får du umiddelbart en tilhørighet til dette havlandet. Forfatteren Inga Elisabeth Næss beskriver i boken Øylandet hvordan lyset hever og senker landskapet mens husene stiger opp av havet fra de lavmælte holmene. En av disse er Store Emårsøy, tjue minutter med båt fra Vega. Her kan tilreisende én gang i uken bli med på en tidsreise hvor fortid møter fremtid. Ekteparet Turid Næss og Gisle Ebbesen ønsker velkommen sammen med døtrene Guro, Sigrid og Henriette. Da det rødmalte nordlandshuset anno cirka 1888 kom i familiens eie i 2008, hadde det stått tomt – på nåde for vær og vind – i flere år.

Lokale bosatte i Helgeland

Foto

Kathrine Sørgård

Ekteparet Turid Næss og Gisle Ebbesen ønsker velkommen sammen med døtrene Guro, Sigrid og Henriette.

– Kjærligheten til landskapet og Emårsøy har vært drivkraften for å ta vare på plassen, forteller Turid. Ekkoet etter dem som har levd her ute formidles hjertevarmt på Store Emårsøy. Familien har også renovert en gammel rorbu som de leier ut i bryggemiljøet på Nes på Vega. Her får du utsikt mot havet og solnedgangen.

Henriette Næss Ebbesen har sørget for å fylle øya med liv. Hun er én av rundt tjuefem sertifiserte ærfuglvoktere på Vegaøyene. Da det igjen hekket ærfugl på Emårsøy, var det stor stas. Det hadde ikke skjedd siden kystgården ble fraflyttet i 1957.

Vakker utsikt over havgapet i Helgeland

Foto

Kathrine Sørgård

Vakker utsikt over havgapet.

Luksus-dyner

Øyværet Lånan kan du i høysesongen besøke to ganger i uken. Båtturen tre mil ut i det kalde havet nordvest for Vega er et eventyr i seg. På Lånan forteller stolte ærfuglvoktere om den omfattende foredlingen som gjør ærfuglens kostbare dun til det fineste dynefyll.

– På Lånan har vi sanket ederdun siden 1800-tallet. Her bygger vi reir til ærfuglene og beskytter dem for farer i hekkeperioden. For å få nok dun til én dyne, må vi sanke dun fra rundt 60 reir, forteller Hildegunn Nordum som kommer fra Lånan, og bor her deler av året.

”Fattigfolks varme” har dunen fra ærfuglen blitt kalt, selv om den var så viktig for livsgrunnlaget at den helst ble solgt. Men tenk hvor inderlig godt det må ha vært å legge seg under en ederdunsdyne når vinterstormene endevendte havlandskapet.

 • Ull i Helgeland

  Foto

  Kathrine Sørgård

  Ederdun fra ærefugl.

 • Dame i strikkegenser i Helgeland

  Foto

  Anton Lingaarden / VisitNorway

  Hildegunn Nordum kommer fra Lånan og bor her deler av året.

TV-øy

Til Vegaøyene hører også Ylvingen. Du husker kanskje TV-serien Himmelblå? Øya er en del av buffersonen til Vegaøyene, som ikke er fredet, og Hurtigbåten stanser her. På øya har lokale krefter fra Seil Norge tatt Himmelblå Brygge fra film til virkelighet. Sommerrestauranten kan besøkes fra medio mai til medio august.

Båttur i skjærgården i Helgeland

Foto

Kathrine Sørgård

Dra på øyhopping med båt.

Strandhugg

Om du vil oppleve havlandskapet på egen hånd, kan du enkelt bedrive øyhopping og ta deg ut i øyene med en leid kajakk fra Adventure Vega. Et fremragende fremkomstmiddel i skjærgården, som gir nærhet til hav og fugleliv. Fisk som koster finskjorta over disk i hovedstaden, kan du selv fangste til middag. Fordi dunværene og de mindre øyene tidvis er utilgjengelige – spesielt i hekketiden – legges det enda mer til rette for gode tilbud på hovedøya Vega. Her kan du vandre over langgrunne strender på Eidem i sør, besøk fiskehavnene på Nes, Holand og Kirkøy i nord, klatre på rullestein og nyte skogens ro i de grønne løvskogene i øst. En egen snorkelløype med instruktør er også en spennende aktivitet.

Jente klare for øyhopping på Helgeland

Foto

Anton Lingaarden / VisitNorway

I det sjarmerende rorbumiljøet på Nes kan du finne ly for natten. Fra bryggemiljøet på Nes ser du over til Husøya. Her holder forfatteren Inga Næss til sommerstid. Fra det lille, rødmalte nordlandshuset har hun nedtegnet historien om øyfolket her ute.

– For meg er Vega stedet der naturen og himmeltegnene kommer nærmere enn på noe annet sted. Jeg liker det åpne landskapet, nærheten til havet og de skulpturelle øyene i horisonten: Lovund, Dønna, Sju Søstre – og Træna som hildrer lengst ute.

– Vega er for vandrere, syklister og fjellfolk. Reis med lett bagasje, sykkel og godt fottøy. Lei en liten båt og utforsk hav og land med respekt for det Vega og verdensarven har å by på, råder Inga.

Vega havhotell i Helgeland

Foto

Kathrine Sørgård

Vega Havhotellet byr på deilige opplevelser med både mat og natur.

Havhotellet

Etter en lang sykkeltur rundt på øya, er det godt å komme frem til Vega Havhotell. Her har yngre krefter sluppet til. Jon og Anna Agas datter Vilde er sterkt involvert i Havhotellet anno 2019. Men selv om Jon har utnevnt 23 år gamle Jonas Møller som kjøkkensjef, følger han og Anna nøye med. Paret gleder seg over at fremtiden er lokalt forankret. På menyen står, som alltid, det lekreste av øyas marine råvarer. Hver dag settes det sammen en femretters meny utfra tilgjengelige og nærmest ureiste råvarer.

– Smaken av Vega skal komme gjennom tilbehøret, råvarene skal være så ferske som mulig. Vega er en Edens have, ler Jon Aga.

– I en gammel stall har vi laget suiter med havutsikt, forteller Vilde. Alle med terrasse mot verdensarven. På deler av hotellet kan du enkelt ta deg opp på gresskledde tak. Herfra får du en formidabel utsikt.

Jenter på kafe på Skogholmen

Foto

Kathrine Sørgård

Langt ute i det havblå ligger Skogsholmen som også tilbyr ly for natten. I andre etasje er det flere soverom. Gulvene her gir stedvis en følelse av sjøgang, og det knirker som det skal fra gamle tregulv. Vi er litt himmelfalne over å finne så mange sjarmerende overnattingssteder i øyriket. Skogsholmen anløpes av hurtigbåten på signal. Eller du kan ordne deg egen skyss utover, slik vi gjør denne dagen.

– Her må jeg passe litt på, nå som det er lavvann, forteller Henriette Næss Ebbesen mens hun lokalkjent navigerer unna grunner det er vanskelig å se med det blotte øyet. Skogsholmen ligger enda lengre ut enn Emårsøy. Her har venninnene Henriette og Julie blåst liv i det gamle internatet, øyfolkets barneskole gjennom mange år. På menyen har de fiskesuppe, tradisjonsretten gammelsaltet sei og bacalao.

Sammen med Lena Fagerwing starter Henriette også opp en kråkebolle-bar i bryggerhuset på Nes denne sommeren.

– Haventusiaster ønskes velkommen hele juli, flørter Lena. – Smakebiter med rogn fra kråkebolle blir servert sammen med skipskaffe som inneholder tang, lokker hun. – Tør du prøve?

Widerøe har daglige direkteavganger til Brønnøysund fra Oslo og Trondheim. Med en kort mellomlanding eller tre er det gode forbindelser fra hele landet.