Par nyter sol og hav fra bryggekant med sykler i Helgeland.

På to hjul langs Helgelandskysten – kremen av norsk natur

FOTO Terje Rakke/Nordic Life AS/Visitnorway.com

La Helgelandskysten være forretten og Vega hovedretten. Vi tipser deg hvor du skal overnatte, spise og ta fotopauser. Dette kan bli ditt livs sykkeltur!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

At nordlendinger er gode til å fortelle skrøner, er noe alle vet. Men det er faktisk ikke de som har funnet på at Kystriksveien er en av verdens vakreste reiseruter. Det har nemlig National Geographic fastslått, svart på hvitt. Å kjøre denne strekningen i bil er en flott opplevelse, men fra sykkelsetet kan du oppleve Helgelandskysten med hele sanseapparatet.

Med konseptet Fly and Bike bestiller du sykkel samtidig med flybilletten, og kan ta pedalene fatt med en gang du har kommet frem.
Flere sykkeltips? Les mer om Fly and Bike og sykkelopplevelser i Norge

Fjellet Torghatten ved Brønnøysund med hull i.

Foto

Ronny Lien/Visit Helgeland

NORGES MEST KJENTE HULL?: Torghatten rager kun 258 meter over havet, men kan til gjengjeld skilte med et hull som er 160 meter dypt, 35 meter høyt og 20 meter bredt.

Kinderegg – tre ting på én gang

Hva med en tredagers rundtur fra Brønnøysund, med en tur til Torghatten, øyhopping til verdensarvøya Vega – og flere restaurantbesøk du sent vil glemme?

– Vi har stor etterspørsel etter akkurat disse opplevelsene, og har derfor satt sammen en pakke der vi har gjort planleggingen for deg, sier Marius Haga i Kystriksveien.

Han mener turen passer godt for de som gleder seg over god mat og norsk kultur.

– Turen passer for alle med sans for naturopplevelser og det gode liv!

Ungt par har piknik med bål på stranda, Helgeland.

Foto

Visit Helgeland

DET GODE LIV: Natur og nytelse går hånd i hånd på Helgelandskysten. Hvem kan vel ikke tenke seg noen timer på denne stranda?

Glem bagasjen

Kystriksveien kan også frakte bagasjen din mellom de ulike overnattingsstedene. Enklere blir det ikke!

– Etter at vi begynte med dette, har sykkelferie langs Kystriksveien blitt tilgjengelig for enda flere, forklarer han.

Tilbudet gjelder for hele Kystriksveien, fra Trondheim til Bodø. Du kan lese mer om tilbudet her.

Vega Havhotell, lave hus med torvtak.

Foto

Olav Breen

OVERNATTING FOR LIVSNYTERE: Setter du pris på god mat og vakre omgivelser, er Vega Havhotell midt i blinken.

Torghatten – lett tilgjengelig

Den største naturattraksjonen er fjellet med hull i: Torghatten. Fra Brønnøysund er det en rolig times sykkeltur, før du parkerer og går opp til åpningen

–Turen opp tar rundt 15 minutter og er lett tilgjengelig. Åpningen har fantastiske dimensjoner, og det er veldig spesielt å gå gjennom hullet og se utsikten på begge sider, forteller Haga.

En annen attraksjon er Lokalmatbutikken, en kolonial med sjarm i hjertet av Brønnøysund. Tidligere har lokalet huset kafé, møbelsalg, frisørsalong og eiendomsmegler, før Johnny William Lorentzen åpnet Lokalmatbutikken. 

Utsikt gjennom hullet i Torghatten, Brønnøysund.

Foto

Magnar Solbakk/Visithelgeland.com

MIDT I HULLET: Hullet i Torghatten er større enn det kanskje ser ut som, og ja – du kan gå igjennom det!

Tre kulinariske perler i verdensklasse

Ingen reise er komplett uten matopplevelser du husker lenge etter at måltidet er over. Med hele tre unike restaurantopplevelser innen kort rekkevidde, kan Brønnøysund gjerne få tittelen Kystriksveiens mathovedstad. Og best av alt – du passerer alle på sykkelturen!

Mat og god servering på Vega Havhotell.

Foto

Elfi Leinan

MATKUNST: Du kan faktisk spise deg både mett OG lykkelig på Vega Havhotell.

Restauranten på Vega Havhotell, basert på matkunstnerne Anna og Jon Agas oppskrifter og matfilosofi, er hyllet både av matkritikere og av de reisende langs Kystriksveien. Her serveres hver kveld en 5-retters meny basert på lokale råvarer – med fisk i sentrum.

Sagastua er en kveldsrestaurant som serverer mat i en helt unik og hjemmekoselig atmosfære på gården Hildurs rett nord for Brønnøysund. I sommersesongen har du mulighet til å kose deg med en 3-5 retters restaurantpakke. Mottoet til Hildurs er «ærlig mat», så her kan du glede deg til et måltid som er laget helt og holdent fra bunnen.

Restaurant Sagastua ligger på gården Hildurs ved Brønnøysund, med kortreist mat og god stemning.

Foto

Søla Fotofilm

ÆRLIG MAT: Restaurant Sagastua ligger på gården Hildurs. Her kan du kose deg med mat som garantert ikke har tatt snarveier.

Torghatten Strandrestaurant ved Torghatten kan by på en smaksopplevelse som utfordrer ganen og smaksløkene. Gamle mattradisjoner møter nye produksjonsteknikker – velkommen til det lekne og eksperimentelle kjøkkenet! Resultatet er «fine dining» i fin-fin natur. 5-retters meny med bordsetting mellom kl. 18 - 21 hver kveld i sommersesongen.

– Husk bare å bestille bord i forkant, for her blir det fort fullt i høysesongen, sier Haga.

Sulten på flere fjell?

Etter tre dager i sus og dus, har du kanskje lyst til å fortsette turen nordover til Sandnessjøen og De syv søstre. Til mer sykling og mer natur.

Syklister med fjellrekken De syv søstre i bakgrunnen i Helgeland i Nordland.

Foto

Erlend Haarberg/Visithelgeland.com

DE SYV SØSTRE: En imponerende fjellrekke å nyte fra sykkelsetet!

– Dette er er nemlig klassikeren, for turen nordover er magisk. I tillegg til fjellene er det over 10 000 øyer i skjærgården. Det er vakkert, frisk og med en herlig kystkultur, sier turistveilederen, som byr på et siste tips: Et besøk hos blomsterdekoratør Tommy Eide i butikken hans Etcetera Botaniske Utskeielser, i havgapet på Herøy utenfor Sandnessjøen.

– Vi snakker verdensklasse. Butikken ligner ingenting du har opplevd før. Tommy Eide er for blomster det Willy Wonka er for sjokolade, sier Haga.

To damer sitter utenfor kafé på Vega.

Foto

Tore Schøning Olsen/Nordnorge.com

ØYRIKET VEGA: Det er rørende vakkert i Vega, så her er det bare å senke skuldrene og peile seg inn på øyrytmen.

Vegaøyene ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 2004 på grunn av sitt unike kulturlandskap og ærfugltradisjon. Øyriket rommer hele 6500 øyer og holmer, og er Nord-Europas største gruntvannsområde. Her kan du sykle, vandre, dykke og padle!

Kystriksveien arrangerer turer ut til Lånan, som er Norges største egg- og dunvær. Her produseres det fremdeles håndlagde edderdunsdyner, og hele stedet oser av tradisjon og respekt for naturen. Du kan også delta på en ærfuglsafari i fredningsperioden mellom 1. juni - 1. juli.

Andre høydepunkt i Vega-arkipelaget er øya Ylvingen, med bare 23 innbyggere – kjent fra NRK-serien Himmelblå.

Nord på hovedøya Vega kan du finne den gamle fiskerihavna Nes, der du kan overnatte i rorbu og Skulpturlandskap Nordland. Vegas bidrag ligger like over Grimsøybrua, og består av en tredelt skulptur kalt «En ny samtale» og steinskulpturen «Virvel».

Vi flyr deg til Helgeland