Dame selger håndarbeid i Kirkenes, Finnmark.

Kirkenes – den russiske slektningen du vil bli kjent med

FOTO Trym Ivar Bergsmo/Nordnorge.com

En reise til Kirkenes er en reise i Norges-historien med russertorg, gruvedrift og en betent grense. Bli med til grensebyen!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Med sine 3500 innbyggere er Kirkenes det fjerde største tettstedet i Finnmark, og ligger bare en kort biltur unna den russiske grensen. Byen ligger faktisk så nær Russland at på et tidspunkt var området rundt Kirkenes et felles norsk-russisk distrikt.

 

Skilt i Kirkenes.

Foto

Terje Rakke/Visitnorway.com

IKKE VERDENS NAVLE: Det eneste som ligger nært Kirkenes er grensen til Russland.

Rik russisk historie

Opprinnelig het halvøya Piselvnes, men navnet på tettstedet ble endret da Kirkenes kirke ble bygget i 1862.  Først i 1998 fikk Kirkenes bystatus.

Selv om det ikke lenger er et felles norsk-russisk distrikt, preger likevel nærheten til Russland byen. Det regnes med at 10 prosent av innbyggerne er russiske, og Russlands generalkonsulat ligger i byen.

 

 

Utsikt over Kirkenes, Finnmark.

Foto

Jørn Tomter/Nordnorge.com

UTSIKT: Det meste av bebyggelsen i Kirkenes ble brent under krigen, så dagens bebyggelse er består for det meste av etterkrigsarkitektur.

Hver siste torsdag i måneden blir det også arrangert «russertorg», hvor hurtigruteturister og kirkenesværinger får mulighet til å handle russiske, håndbroderte duker, fargerike sjal, porselen, krystall og matrjosjka-dukker (se bildet øverst i saken).

I byen står også Russermonumentet, reist til ære for de 2000 russiske soldatene som mistet sine liv i kampene for å befri Kirkenes fra tysk okkupasjon under andre verdenskrig.
 

Kongen av alle krabber

Kongekrabbas historie i Norge er også verdt noen linjer. For det er ikke fritt for at også kongekrabba - som er en nykommer i Norge - har russisk opphav. Egentlig stammer den fra det nordlige Stillehavet, men på 60-tallet satte sovjetiske biologer ut krabba i Murmanskfjorden.

Den likte seg godt her, og og krabbet over i norsk sone allerede på slutten av 70-tallet, rett vest for grensa. Siden har den som kjent fått godt fotfeste, og er kongekrabba er blitt et betydelig tilskudd til fiskerinæring og også som turistfiske.  

Mann med kongekrabbe i Kirkenes, Finnmark.

Foto

Trym Ivar Bergsmo/Nordnorge.com

SKREKKBLANDET FRYD: Guidene forklarer hvordan du skal få til å holde kongekrabba, slik at du får bilde av deg selv med fangsten.

 

Å fiske kongekrabbe er en smal sak på guidet tur. Du blir med en båt som haler opp teinen, kanskje ved hjelp av en dykker. Så kan det plutselig bli livlig om bord, med dørken full kravlende kongekrabber!

Oppgaven blir da å få tatt bilde med en svær krabat i hendene.  Så lenge gjør som guidene sider, er det helt ufarlig. Deretter slippes de fleste krabber ut igjen, mens et passende antall kokes i sjøvann når båten er kommet til land. Spises på stedet, med loff og majones!

 

Mann står og ser utover Pasvikelva, Finnmark.

Foto

Trym Ivar Bergsmo/Nordnorge.com

UTSIKT TIL RUSSLAND: Pasvikelva markerer grensa med Russland, og området var lenge kjent for gruvedrift.

Opplev byen

Gruvedrift har lenge vært en viktig industri for byen. For en nærmere innføring i denne historien kan du bli med på guidet tur sammen med Pasvikturist og få et interessant innsyn i historie, natur, klima og det moderne Kirkenes.

Her lærer du ikke bare om hvordan det politiske klimaet har endret seg gjennom årene, men får også se den vakre naturen og landskapet.

Andersgrotta fungerte som bomberom for kirkenesværingene under andre verdenskrig. I dag er den en av disse skjulte opplevelsene, og definitivt et sted å besøke hvis du vil gi oppholdet ditt et historisk perspektiv.

Visste du at Kirkenes opplevde over 300 flyangrep under krigen, og at bare Malta ble rammet hardere? Da var Andersgrotta god å ha. I dag kan du besøke det improviserte bomberommet i sentrum av Kirkenes, og se en film fra krigens ødeleggelser.

Gapahuken Restaurant, Kirkenes.

Foto

Gapahuken Restaurant

RETT VED GRENSA: På Gapahuken Restaurant spiser du lokale retter med panoramautsikt til Russland.

Festmåltid på Finnmarks vis

En utforsker og eventyrer må jo også ha noe godt på tallerkenen, ikke bare i glasset. Heldigvis mangler det ikke på gode spiseopplevelser både i og like utenfor Kirkenes.

For en smaksopplevelse ved grensen anbefales Gapahuken Restaurant, som ligger naturskjønt til like ved Pikevannet med en panoramautsikt mot Russland. Fra kjøkkenøya i hjertet av restauranten forvandler kokkene de flotteste råvarer til smakfulle retter og deilige desserter.

I Kirkenes by bør du unne deg et måltid på Surf & Turf Restaurant, en favoritt hos både tilreisende og de lokale. Nyt deres fantastiske fiskesuppe, eller sett tennene i et saftig stykke sjokoladekake til dessert, så forstår du hvorfor de er blitt så populære.

Byen ligger kanskje langt mot nord, men Kirkenes er tilgjengelig med daglige avganger fra Oslo. Enten du vil oppleve byens rike historie, smake på maten eller nyte Finnmarksnaturen er Kirkenes et perfekt reisemål.

God tur!