Fargerike hus i Nyhavn

Gode grunner til å elske København

FOTO Malthe Zimakoff

København er byen som henter frem det beste i oss: Vi kommer litt nærmere Europa, blir et par hakk kulere - og gjør litt mer av det vi liker aller best.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

København er så mye mer enn en havfrue og noen karuseller. Det er en grunn til at Lonely Planet lar København trone på toppen av listen over byer som er verdt å besøke i 2019! København er symbolet på «scandi-cool» og fortjener anerkjennelse på verdensbasis, skriver Lonely Planets sjefredaktør Tom Hall,  i en pressemelding.

Vi kunne ikke verdt mer enig! København er nemlig en følelse. Det er storbyen, og det er Europa – og så flyr vi hjemmefra på kortere tid enn vi bruker på oppvasken.

København - for hele familien

Noen storbyer er typiske voksen-tur-byer. Andre byer er typiske barnereisemål der vi voksne er med som foreldre. København beviser at Ole Brumm har rett og at det er mulig å få til begge deler samtidig, og det er en av grunnene til at vi digger den danske hovedstaden. Kulturtilbudene for store og små begrenses kun av din egen tid og fantasi – og byen er lett å ferdes rundt i enten til fots, med sykkel eller buss.

Julestemning på tivoli i København

Foto

Lasse Salling

Stemning: København er førjulsbyen som garanterer for den gode følelsen. Tivoli er bare ett av mange julemarkeder i byen.

Øverst på lista over aktiviteter som gleder både store og små, troner selvfølgelig: TIVOLI. Danskene er rett og slett innmari gode til å balansere stemning, lek og larm. I oktober pyntes den deilige parken til Halloween og rett etterpå blir gresskar erstattet med rødt og tusen julelys. 

København - førjulstid med garantert julestemning

Advent og jul i København er helt spesielt. Hele byen pyntes julefin, og få ting er koseligere enn å rusle fra julemarked til julemarked og skli inn i den deilige førjulsstemningen. Gjør unna julegavehandelen på en helg – eller legg lista helt ned, og bare nyt stemningen i denne deilige julebyen.

Her finner du noen av Københavns mest stemningsfulle julemarkeder

København passer hele året

Alle årstidene viser en side av den danske hovedstaden. Våren kommer litt tidligere enn til våre egne fjelltopper, så når vårlufta skyller inn fra Europa, er København en perfekt helgetur rundt påsketider eller til pinse.

Men København viser faktisk noen av sine fineste sider også når de kalde årstidene kommer! Ja, det blåser litt – så ta med et skjerf og en god jakke! Frisk, dansk luft gjør det faktisk enda hyggeligere å krype inn på en kro.

Skøyting i Frederiksberg Have

Foto

Jonas Smith

Skøyetur: Hver vinter blir Fredericks runddel, inngangen til Frederiksberg Have, sprøytet til en flott skøytebane.

København - målbevisst shopping

Lei av å gå i de samme butikkene som naboen? Trøtt av å kjøpe klær til barna som alle andre også har? København byr på alt du ikke finner på ditt lokale kjøpesenter. Tips: Planlegg din neste Københavntur etter når det er salg i butikkene. Københavns gater forvandles raskt med en gang helligdagene er over i slutten av desember, og salget varer stort sett i hele januar. Når danske butikker skal fylles med nye og spennende varer, og det gamle må ut. Her kan du virkelig spare penger!

Shopping i København

Foto

Kim Wyon

Enten du tiltrekkes av det rare eller det fasjonable - København er vår nærmeste shoppingmetropol.

Start gjerne på legendariske Illums. Vi våger faktisk å påstå at du ikke har opplevd et skikkelig salg før du har vært på Illums i januar. PS. Glad i dansk design? Eller second hand? Da kan du virkelig gjøre et kupp hos danske designere på nyåret – og på markeder utover våren.

København - pause med smørrebrød og biograf

Vi trenger pauser. Noen ganger funker det å reise på fjellet eller bare gå en tur i skogen. Andre ganger må vi røskes litt ut av hverdagen og fylle på med noe mer. Om du kan fly fra Sandefjord eller Kristiansand, så er København bare en kort flytur unna.

Hele poenget med en pause er å gjøre noe annet. Og det betyr ofte å spise noe annet, drikke noe annet – og oppleve noe annet. Kryp inn på en kro. Sett deg godt til rette og bestill et smørrebrød mer enn du egentlig synes du fortjener. Deretter går du i «biffen»! Københavnere elsker sine mange biografer, og det finnes både storslåtte kinosaler og små, lokale kinoer for smale filmer. Tips: Sjekk ut den litt rocka biografen Vester Vov Vov på Vesterbro. Her finner du en oversikt over biografer i København.