Hus, båter og kanal i Nyhavn i København.

Opplev våren i kule og kulturelle København

FOTO Thomas Høyrup Christensen/Copenhagen Media Center

Advarsel! København er faktisk en by du kan bli hekta på. I denne blide og sjarmerende storbyen får du garantert påfyll – av alt du kan ønske deg ...

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Om du aldri har vært i København, kan byen oppfattes som en kulturell og gastronomisk boble, full av spennende muligheter og et hav av inntrykk. Er du en erfaren københavnfarer, ser du sikkert allerede frem til neste besøk!

Helgetur, oval weekend, midt i uka eller dagstur. Den danske hovedstaden møter deg på dine premisser.

Widerøe flyr deg direkte til København – fra Kristiansand og Sandefjord

Hyggelig gate mellom Vesterbro and Frederiksberg

Foto

Ty Stange/Copenhagen Media Center

SMÅFRANSK: Neida, vi er i Danmark, men Værdedamsvej er en koselig liten gate i Vesterbro, kjent for sin franske atmosfære.

København ligger ikke mer enn en time unna vår egen hovedstad, men byens kontinentale tilknytning gjør den hakket mer internasjonal – og hakket kulere. Dette kommer kanskje best til syne på kunst- og kulturscenen, som nærmest bikker over av tilbud. Kikk innom aok.dk om du vil vite hva som skjer i byen.

Louisiana er byens kunstneriske storstue. Denne høsten kan du få med deg Rineke Dijkstras fotografier, George Condos tegninger og samleutstillingen «Being There», hvor en rekke yngre samtidskunstnere tolker vår tids eksistens.

Dansk Arkitektur CenterDesignmuseum Danmark og Glyptoteket er kanskje også av interesse om du er i hipt humør. Da bør du samtidig sjekke ut Glyptotekets kafé. Sett gjerne av litt tid til å nyte mat og drikke under palmebladene i den imponerende vinterhagen.

Enten du er av typen som surfer fra severdighet til severdighet, eller du lar byen omfavne deg sakte, er CopenhagenCard et smart tilbehør på turen. Kortet gir deg nemlig gratis inngang på 79 museer og severdigheter, samt rabatter på en rekke restauranter, attraksjoner og underholdningstilbud. Kortet gjelder også for to barn inntil 10 år, og dere kan farte fritt rundt med alle offentlig transport.

Isbjørn i København Zoo.

Foto

Henrik Sørensen/Copenhagen Media Center

DYRELIV: København Zoo er verdt et besøk, særlig hvis dere er på familietur. Da kan dere kanskje få titte litt nøyere på denne karen her.

Tivoli og parkliv

Som om ikke København er en fornøyelse i seg selv, har byen Europas kanskje koseligste fornøyelsespark. Tivoli ligger som et smørøye i grøten – rett ved Hovedbanegården midt i byen. Parken har i tillegg til spinnville karuseller for store og små, også eksotisk arkitektur, bugnende hager, historiske bygg og en rekke arrangementer og konserter.

Tivoli er for hele familien, både for dem som foretrekker bakkekontakt og for dem som ønsker å slå seg løs i Dæmonen, som byr på 4G, tre loops og et fall på 20 meter – det hele i VR. Tivoli har den fordelen at du velger selv om du vil betale kun for inngang til parken – eller for kokosbananas med turpass.

Karuseller i Tivoli.

Foto

Anders Bøgild/Copenhagen Media Center

HØYSESONG: Tivoli åpner i slutten av mars, og holder åpent til slutten av september. Det er også åpnet når det nærmer seg Halloween, og selvfølgelig til jul!

Parken Superkilen på Nørrebro har ingen karuseller, men er i seg selv en bølget konstruksjon, utstyrt med mengder av lekeapparater og moro. Parken gir et innblikk i hva en by kan og bør være – leken, åpen og for folk flest. En futuristisk perle.

Å kalle Christiania for en park er kanskje ikke helt riktig. Københavns fristad er likevel noe mange ønsker å besøke og oppleve. Området ble etablert (eventuelt okkupert) i 1971 da en gruppe beboere fra Christianshavn brøt seg inn på et nedlagt militærområde. Det startet med en lekeplass for barna deres, men de tomme husene ble snart bebodd av sosialister og hippier. Selv i dag er Christiania et «selvstyrt» og bilfritt samfunn, med fascinerende selvsnekrede hus og hager.

Hus i Christiania, den berømte fristaden.

Foto

Ty Stange/Copenhagen Media Center

CHRISTIANIA: Fristaden Christiania er i dag blitt Københavns fjerde største turistattraksjon! Men det er også bostedet til i underkant av tusen mennesker.

Sykle, spise, sykle, spise

Vil du føle deg som ekte københavner, er det genialt å leie sykkel. Byen flat og fin – og perfekt å oppleve på to hjul. Husk bare at syklister en naturlig del av trafikken i København, og mange sykkelveier er regulert med trafikklys. Husk trafikkregler og gi tegn ved stopp og når du skal svinge!

Baisikeli leier du til byens beste priser, og på toppen av det hele støtter du en god sak. Inntektene til Baisikeli går nemlig til å samle inn gamle sykler for så å sende dem til Øst-Afrika, hvor de repareres og kommer til nytte for lokalbefolkningen. Ellers er byen full av steder som leier ut sykler. Bysykler er også stort i København – også elektriske.

Når sykkelen er på plass, er det bare å trille mellom mellom opplevelsene. For en tidlig matbit anbefaler vi Torvehallerne i Frederiksborggade 21, som er en mathall og byens spisskammers. Hva med en klassisk dansk tartelett, en fransk kakebit eller et kurs i hvordan japanerne sliper knivene sine?

Hyggelig og travel gate med syklister i København.

Foto

Sverre Hjørnevik/Widerøe

SYKKELVRIMMEL: Sykkel er et mye brukt fremkomstmiddel i København, så dette er sightseeing på ekte, københavnsk vis!

Parker så sykkelen utenfor Ved stranden, som er kanskje byens beste vinbar, med et rikt utvalg av naturviner. Nyt et glass eller to i vintage-møblementet, eller utenfor langs kanalen.

Er det helg, kan du bare trille videre til Møllers Kaffe og Kjøkken på Nørrebro, hvor de serverer den sykeste og mest komplette brunchen. Enough said.

The Italian i Vester Voldgade er også et godt valg om du vil ha ekte, italiensk mat, og det hender det jo at man får lyst på ...

Restauranten The Italian i København har masse klassiske, italienske retter.

Foto

Chris Tønnesen/Copenhagen Media Center

THE ITALIAN: Et deilig italiensk måltid kan fort bli like sosialt som på italiensk vis også ...

Når kvelden røyner på, er Peder Oxe en genuin og folkelig opplevelse. Menyen er inspirert av det danske og det franske kjøkken, med spesielt fokus på riktig godt kjøtt. Med en åpen peis midt i lokalet, og servitører i gammeldagse, men klassiske uniformer, sendes du tilbake i tid.

Du befinner deg nå midt i gryta, på Gråbrødretorvet – litt på oversiden av velkjente Strøget. Hold deg her. Beveg deg heller i Klosterstrædet og Skindergade mot Larsbjørdsstrædet enn i turistgatas neonbelysning.

Shop deg opp i stil

Shopping er ekstra moro i København. La deg inspirere av byens fargerike, lekne gatemote. Du vil se at de er hakket mer vågale enn oss praktiske nordmenn, og klassiske naboer i Sverige.

Hovedgaten Strøget er fin nok, men de virkelige perlene finner du i sidegatene rundt. Utforsk områdene rundt Gammel Mønt, Silkegade, Kronprinsensgade og Store Regnegade, der det popper opp mote- og interiørfavoritter som Ganni, HAY, Circo Della Moda og Stine Goya, for ikke å glemme små og sjarmerende butikker og kafeer.

Interiørmessig bør du besøke Stilleben, som er en nøye kuratert butikk med delikat porselen, rå keramikk, signerte print, rammer, tekstiler og diverse husgeråd. Klar for en tur opp på Vesterbro? Rusle langs oppgraderte Vesterbrogade til DesignerZoo. Nyt design i to enorme etasjer, og møt kunstnerne som selv har sine verksteder her.

Om du «blir ny» i den kontinentale storbyen, i form av nye klær, nye tanker eller bare en god dose påfyll, drar du garantert hjem igjen full av god, dansk trivelighet.

Widerøe flyr deg direkte til København fra Kristiansand og Sandefjord