Dame som slapper av i sofa på Helnekilde Badehotell

Sjarm på Sjælland

TEKST Cecilie Larvåg / FOTO Helnekilde Badehotell

Ti mil nord for København troner Tisvildeleje på tuppen av Nordsjælland. På sommeren yrer det av liv langs den vakre sandstranden og sommergjester inntar fortausrestauranter og badehoteller.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Nordsjælland har alltid vært noe for seg selv. Her finnes lange, hvite sandstrender, dramatiske klipper og rester av den vakre skogen, som i oldtiden var et eneste stort villnis som dekket hele landsdelen. Her ligger populære feriedestinasjoner som Gilleleje og Hornbæk i tillegg til tidligere nevnte Tisvildeleje, men også late fiskebyer og storslåtte slottsbyer som Hillerød og Fredensborg. Det er nemlig ikke for ingenting at denne delen av  Danmark kalles Kongenes Nordsjælland. I likhet med dagens badegjester, har flere danske konger vært fascinert av landskapet. Og hva gjør en konge når han liker et sted litt ekstra godt? Jo, han bygger et slott der. Slik har det seg at tre av Nord-Europas vakreste slott kan beskues i Nordsjælland.

I Helsingør ligger Kronborg Slott, der selveste Hamlet sies å ha møtt sin skjebne. Slottet ble oppført mellom 1574 og 1585 av Kong Fredrik II, som var inspirert av hvordan andre europeiske konger og fyrster reiste bygninger som symbol på makt og rikdom. Fredriksborg Slott ble bygget tidlig på 1600-tallet av Christian IV, mens Fredensborg Slott, den danske kongefamiliens sommerresidens, stod ferdig i 1724.  Slottsparken og den vakre hagen der Dronning Margrethe har tatt imot mangt et statsoverhode gjennom årene, er åpne for publikum deler av sommeren.

 • Tidsvilleleje

  Foto

  Erik K Abrahamsen / All over press

  På Den danske Riviera er det kritthvite strender så langt øyet kan se.

 • Solnedgang

  Foto

  Dennis Frandsen

  I slutten av juli hvert år arrangeres den umåtelig populære festivalen Musik i Lejet. Når lyskasterne slukker og musikken stilner, fortsetter festen på stranden nedenfor.

Valgets kval

I svunne tider ankom badegjestene med hest og kjerre fra hovedstaden. I dag har noen, som oss, leid bil på flyplassen, mens andre velger tohjuling eller tar bena fatt. Det norske paret ved nabobordet på Helenekilde Badehotel fortalte at de hadde feiret 41-års bryllupsdag med å sykle fra København til Tisvildeleje. På terrassen senere på kvelden kom vi i snakk med en tysk vennegjeng som dagen etter skulle legge ut på pilgrimsruten langs Tisvildevejen. Da vandrer du gjennom vakre skoger og frodig kulturlandskap, fra Tisvilde via Ramløse, Annisse, Mårum og til Esrum Kloster, eller motsatt vei om du foretrekker det. Turen er i alt på 61 kilometer, og mange overnatter underveis, i en hyggelig B&B, på feltseng på et høyloft, i en hengekøye i eikeskogen eller under åpen himmel der de måtte ønske. Synes du skogens ro er oppskrytt, kan du slå følge med en større gruppe ledsaget av enn guide som forteller om kultur og natur underveis.

 • Terrase med utstikt over havet

  Foto

  Helenekilde Badehotell

  Nydelig utsikt fra den behagelige terrasen på Helenekilde Badehotel

 • Deilig mat på Helnekilde Badehotell

  Foto

  Helnekilde Badehotell

  Nyt deilig mat og drikke på Helenekilde Badehotel.

Badenymfer

Men tilbake til Helenekilde Badehotel i Tisvildeleje. Dette vakre hotellet fra 1904 balanserer 20+ meter over havet på kanten av en klippe, men akkurat det høres skumlere ut enn det er. Det staselige huset ble opprinnelig bygget som privatbolig for  byggematadoren Hr. Grüner og hans hustru, men ble etter få år omgjort til badehotell da hovedstadens borgere begynte å valfarte til strendene i nord. Datidens badenymfer og badeløver kan for øvrig beundres i tidsriktig, heldekkende badetøy anno 1904 på s/h-fotografier over hele hotellet.

Navnet Helenekilde stammer fra en kilde som har vært kjent siden 1200-tallet. Hit valfartet syke mennesker, med håp om kildevannets helbredende virkning. Det fortelles at selveste Kong Christian IV oppsøkte kilden. Hvem Helene var, hersker det derimot tvil om. Hun kan ha vært en from svensk jomfru, mens andre mener hun var en dansk adelskvinne. Hva det er enighet om, er at Helene ble myrdet og kastet på havet, før hun fløt i land ved Tisvildes kyst, der kilden fremdeles finnes. 

Nyrestaurert favoritt

Med badehotellet eller strandhotellet som base har du mye å glede deg til i Tisvilde og omegn. Lange spaserturer langs stranden, forfriskende sjøbad, sykkelturer gjennom frodige skoger og hyggelig shopping skjerper appetitten. Og det er bra, for byen har flere utmerkede spisesteder. Vår favoritt må bli nyrestaurerte Tisvilde Kro. I det vakre, rosa bindingsverkshuset midt i hovedgaten har Momondo-gründer Thorvald Stigsen gjort restauranteier av seg. Etter å ha brukt halvannet år og et anselig beløp på oppussing, står huset klart til å ta imot spisegjester i tre etasjer og på to terrasser, hvis du da ikke bare blir hengende i baren, som er like innbydende som innholdsrik.

Thorvald har egenhendig pusset maling av gulvplankene slik at det opprinnelige tregulvet nå kommer til sin rett. Teater- og kulissemalere har designet de vakreste veggmalerier og tekstiler, og hvis du lurer på om blankskurte gulv og en gedigen, rustikk peis passer sammen med sarte Murano-lysekroner i rosa glass, så er svaret ”ja for fanden”, som de sier i Danmark. Maten er lokal og vellaget, med meny som følger årstidene. Men velkomstdrinken er alltid den samme. 

 

Dette er verdens beste gin, nøder Thorvald. Woodhill gin, laget i Vejby, med asparges, koriander, lavendel, sitronskall og roseknopper.

En steinkast lengre ned i gaten ligger Kongernes Kro, The Little Cafe og Petite Veranda, som alle tre vet hvordan de skal tilfredsstille sultne badegjester.

 • Konsert under festivalen Musik i Lejet

  Foto

  Frederik Valdemar Kjeldgaard

  I slutten av juli hvert år arrangeres den umåtelig populære festivalen Musik i Lejet.

 • Klar for et bad

  Foto

  Astrid Maria Busse Rasmussen

  Kveldbad etter festival.

Festivalliv

I slutten av juli hvert år arrangeres den umåtelig populære festivalen Musik i Lejet. Festivalen blir som regel fort utstolgt og det er lurt å være tidlig ute om du ønsker billetter. I tre dager gjøres den store parkeringsplassen ved stranden i Tisvildeleje om til en sydende musikalsk oase med danske og internasjonale navn på plakaten. Norske Dagny har vært en av artistene på scenen. Når lyskasterne slukker og musikken stilner, fortsetter festen på stranden nedenfor.

Seriøs shopping

Tjue minutter øst for Tisvilde ligger Gilleleje. Byen vant i 2017 tittelen som Danmarks mest kreative by i konkurranse med hundre andre byer. Her bor du best på Gilleleje Badehotel. Gilleleje er fremdeles et aktivt fiskeleje som det heter på dansk. Det kan du blant annet nyte godt av på de mange fiskerestaurantene i havnen, der du kan fråtse i silderetter, fritert spette og røkte spesialiteter. 

Etter lunsj er det tid for litt seriøs shopping. Rett rundt hjørnet for Fiskernes Deli, hvor vi mumset i oss dagens lunsj, ligger Bakkehuset – Good Living. I Alfavej i havnen har ekteparet Annita Andersen og Steen Jensen samlet vakre og annerledes ting fra Bali og Indonesia, alt fra tekstiler til kurver, møbler og brukskunst. Fra torsdag til lørdag i sommersesongen kan du også besøke deres gigantiske lagersalgshall i Fiskerengen 7, hvor du finner de vakreste buddhastatuer i sandstein, eksotiske møbler og tusen andre fristelser.

Ti minutter unna Gilleleje kommer du til Rosmosegaard, der Ida Rosenvinge Thuermer ønsker velkommen til sin fantastiske samling av kinesiske møbler og husgeråd. Den vakre herregården er i seg selv verd en omvei, men har du sansen for gamle skap, bord og kommoder fra Midtens rike, er dette stedet. Ida selv er en vakker, spirituell sjel, som kjøper opp gamle møbler på sine reiser rundt i Kina og restaurerer det som trenger litt hjelp fra en kjærlig hånd.

Camillas gård

Neste dag starter med et besøk på Fuglebjerggaard i Helsinge litt sør for Tisvilde. Her holder TV-kokk og kokebokforfatter Camilla Plum til. Som foregangskvinne for bruk av blomster og uortodokse urter i maten, kommer det ikke som noen overraskelse at hun har sin egen planteskole. På forsommeren er det fullt til bristepunktet her av blomster og spiselige planter du aldri har hørt om. Og noen du har hørt om. Et gigantisk drivhus er fylt med tomat- og chiliplanter fra hele verden. Et rom i låven rommer en imponerende samling økologiske frø. Rundt på gårdstunet flakser nysgjerrige silkehøns, mens ender vagger mellom bordene med spirer. I  en inngjerdet binge velter et par beist av noen sjokoladebrune, lykkelige griser seg rundt i gjørmen. I cafeen, som holder åpent hver lørdag, serveres det hjemmebakte kaker med sesongens råvarer. Ja da, vi vet at det ikke er lov å ha med planter i jord til Norge, men ingen kan nekte oss å nyte resultetet av Camillas og hennes hjelperes grønne fingre, samt kjøpe med frø til grønnsakhagen hjemme.

Gourmet med havsutsikt

Etter besøket på planteskolen bærer det sørøstover gjennom urskogen. Ved Humlebæk, kun to kilometer unna Louisiana, ligger Restaurant Sletten, etter hvert en institusjon på høyde med kunstmuseet. Restauranten eies av kokkene bak Michelin-restauranten Formel B i København og oppsøkes av matglade gjester fra fjern og nær. Her serveres vi ceviche av helleflyndre med fermenterte grønne jordbær, asparges, sitronmajones og ristet havre, med utsikt over fiskebåtene i Sletten havn og torvtakkledde småhus med hagene bugnende av stokkroser. Cevichen etterfølges av perlehøne med løkkompott, pistasj- og løpstikkepesto, grønnkål og morkelsaus. Sukk. Stønn. Det blir ikke særlig bedre. Hver rett koster 135 danske kroner. Klart vi har plass til dessert! Smak på denne kombinasjonen, du: Havrecrumble, salted caramel iskrem, luftig sitronfromasj pyntet med sitronmarengs og granité av hagesyre. Heldigvis er det seks timer til neste kulinariske utskeielse.

Franske følelser

Et par av disse timene tilbringer vi hos Rikke og Georges Trad i det dansk-franske ekteparets gårdsbutikk Luberon utenfor Hørsholm. Det som i 1996 begynte med salg av antikke, franske jernsenger innkjøpt på reiser i Frankrike, har utviklet seg til ”en vifte af nye og gamle herligheder”, forteller Rikke. Og gården er virkelig en herlig drøm for alle som elsker vintage. Rikke og gårdens smed lager også vakre jernmøbler på bestilling. Det meste fra resirkulert jernskrap fra Frankrike. Nylig fikk de en bestilling på tjue senger til Ramme fjordhotell, hotellet til Fred. Olsen-lillebror Petter Olsen, som åpner i Hvitsten neste år. Men tilbake til Sjælland.

Michelin-ambisjoner

Har du noen gang kjørt eller syklet Strandvejen mellom København og Helsingør, har du kanskje lagt merke til et sjarmerende, lite, gult hus ned mot vannet ved Klampenborg. Det er Den Gule Cottage (uttales ”kå-tasje” på dansk). En gang i tiden var dette portnerboligen til Klampenborg Vandkur-, Brønd- og Søbadanstalt, Danmarks første kurbad, som åpnet her i 1845. Like ved, skjult av store bøketrær, ligger Den Røde Cottage, som fungerte som kjøkkenbygning for kurbadet. I noen år drev Anita Klemensen, Danmarks første kvinnelige Michelin-chéf, restaurant her. Da hun kastet inn kokkeforkledet i fjor, kom heldigvis nye, ambisiøse eiere på banen. Riktignok mistet de stjernen som Anita var blitt tildelt, men de jobber desto hardere for å fortjene sin egen. Etter to forretter bestående av henholdsvis kammuslinger med grønne jordbær og jordskokkfløte og østersfrikassé med nypoteter og reddiker, oppgraderte vi oss fra fem til syv retter, og så oss aldri tilbake. Michelin-inspektørene har noe å glede seg til. En søt, liten gest er posen med hjemmelaget granola som gjestene får med hjem. Ikke at vi orket mer å spise før langt på dag dagen etter, men likevel.