Jenter som ror på Bragdøya

Opplev Kristiansand og Sørlandet på sommeren

FOTO Adam Read / VisitSørlandet

Kristiansand er sommerbyen fremfor noen. Skjærgård med båtliv og bading, og ikke minst Dyreparken som ikke bare har mange dyr, men også byr på underholdning og masse aktiviteter!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Har du aldri vært i Sørlandets største by, bør du benytte sjansen nå i sommer. For i Kristiansand kan du virkelig finne sommerfølelsen, i tillegg til at byen byr på flust med spennende opplevelser for store og små.

 

Kristiansand = Barnas by

Det er ikke uten grunn at Kristiansand blir kalt barnas by, med Dyreparken som den største attraksjonen i sørlandsbyen. Her kan du hilse på 139 dyrearter fra hele verden – som løver, panda, slanger, jerv og gaupe. Og naturligvis sjimpansen Julius!

Liten ape i Dyreparken i Kristiansand

Foto

Ole Martin Buene

I Dyreparken er det 139 forskjellige arter og over 700 individer å gjøre seg kjent med – så sett av god tid!

Inne i Dyreparken finner du også Kardemomme by og Hakkebakkeskogen, samt et badeland med egen sandstrand. Ikke rart at Kristiansand er alle barns favorittby!

Så er det ikke å komme å forbi at selveste Kaptein Sabeltann både er kongen på de sju hav – og helt sjef i Dyreparken. I fjor åpnet Spøkelseshuset, som handler om alle marerittene til sjørøverkongen. I år feirer Dyreparken at Kaptein Sabeltann er 30 i år, med fest og moro og to helt nye attraksjoner:  Grevens Forheksede Labyrint og  Den hemmelige gullskatten. 

Nysgjerrig på Dyreparken? Les mer om alt dere kan oppleve i Norges største og mest populære familiepark. 

Husk at sommerbyen Kristiansand er veldig populær – det lønner seg å være tidlig ute med å bestille både flybilletter og overnatting.

 

Bading og båtliv i Kristiansand

Er det fint vær, og det er det ofte på Sørlandet om sommeren, er det deilig badetemperatur i havet fra Bystranda. Her er det klatrenett, sittegrupper, fiskeplasser, utkikkspunkt, bocciabaner, bordtennisbord, badebrygge, solterrasse – og til og med palmesus.

 • Utendørsbassenget hos Aquarama ligger rett ved stranden

  Foto

  Aquarama

  Aquarama ligger ved Bystranda og byr på både innendørs og utendørs basseng

 • Barn som klatrer og bader i Aquarama

  Foto

  Aquarama

  Klatring og bading i skjønn forening på Aquarama.

Foretrekker du ferskvann er det flere badeplasser i friluftsområdet Baneheia. Og skulle du være uheldig med været, kan du alltids trekke inn – til Aquarama Bad som ligger midt på Bystranda. Her kan du stupe fra 10-meter’n og svømme i 50 meters basseng – eller leke deg i badelandet. Vegg i vegg ligger Aquarama Spa, Sørlandets største og mest innholdsrike spa.

Liker du deg i det våte element kan du bli med Badebåten MS Bragdøya på øyhopping i skjærgården. Båten går en fast rute i sommersesongen og stopper på flere av øyene – du bestemmer selv hvor lenge du vil være.

To gutter øver seg på roteknikken på Bragdøya

Foto

Adam Read / VisitSørlandet

Det blir ikke mer Sørlandsidyll enn på Bragdøya.

De ferskeste rekene

Kristiansand har naturligvis sitt eget fiskemarked, Fiskebrygga, som faktisk er Norges største. Her blir fersk fangst levert direkte til fiskemottaket, og i store kummer kan du se levende fisk og skalldyr. Vil du smake på fangsten kan du kjøpe med deg en pose med de ferskeste rekene du kan tenke deg – eller spise på ett av de herlige spisestedene.

Tilbudet av spise- og drikkesteder er stort i Kristiansand, og blir du tørst av alle rekene kan du stikke innom Gastropuben på Kick. De har byens beste utvalg av øl og hele 30 ølsorter på fat.

En stor hummer blir fisket opp av tanken på Fisebrygga

Foto

Hanne Feyling / VisitSørlandet

Legg turen innom Fiskebrygga og se hva som ble dagens fangst.

Nyhet: Verdens største restaurant under vann

Det er ikke store avstander på Sørlandet, og leier du bil en dag eller to kan du for eksempel spise middag på fem meters dyp på Lindesnes. Restauranten Under er tegnet av Snøhetta og er både Europas første og verdens største restaurant under vann – med gourmetmat fra havet på menyen.

– Å besøke oss er mer enn et vanlig restaurantbesøk. Vi serverer en 17-18-retters meny – unike smaksopplevelser med råvarer hentet fra lokale leverandører, forteller Bernt Dag Ravnevand, markedsansvarlig for Under.

Så langt har restauranten fått god mottakelse, og interessen er stor. 
– Besøket må planlegges, mye er fullbooket og vi har allerede ventelister, sier han

 • Undervannsrestauranten Under på Lindesnes

  Foto

  Inger Marie Grini/ Bo Bedre

  Restauranten Under har gitt Sørlandet et nytt landemerke.

 • Nyt måltidet under vann på Under

  Foto

  Ivar Kvaal

  Et elleve meter langt vindu gir gjestene panoramautsikt til livet under vann.

Opplevelser og aktiviteter utenfor Kristiansand

Det er ikke store avstander på Sørlandet, og leier du bil en dag eller to kan du for eksempel dra til aktivitetsbygda Evje. Dette er bare en times kjøring fra Kristiansand. I Evje kan du for eksempel klatre i tretoppene i Klatreskogen, eller oppleve den spektakulære steinsamlingen i Mineralparken. Har du dilla på elg? Besøk Elgtun– et opplevelsessenter der du kan komme helt innpå de store dyrene!

Om du er enda litt tøffere kan du klatre til topps med Via Ferrata i Valle. Via Ferrata er et italiensk ord som betyr jernsti, og på ruta er du sikret med jernvaier opp hele fjellet. Belønningen får du på toppen av Straumfjellet, hvor du kan ta inn utsikten over vakre Setesdal.

 • Klatring for store og små i klatreparken

  Foto

  Dag Jenssen

  Klatreparken byr på små og store utfordringer for motiverte feriemuskler.

 • Rafting på Bjelland

  Foto

  Odd Arne Nomedal / Fotofabrikken

  Mestring med høy puls, vannsprut og ren sommerglede.

Er dere virkelig eventyrlystne, kan dere legge turen til Bjelland, drøyt 45 minutters kjøring fra Kristiansand. Der lokker nemlig Adventure Norway, med alt fra kajakk-kurs, rafting og klatring, til zipline, paintball og elgsafari. Rekker dere ikke over alt dere vil gjøre på én dag, så kan dere overnatte i hytte, telt – eller hva med en natt i lavvo?

Opplev et ekte damplokomotiv

Kjører du videre til Vennesla vil vi anbefale å parkere bilen og stige inn på det 100 år gamle toget som trafikkerer Setesdalsbanen. Det ærverdige damplokomotivet er smalsporet og i meget god stand, og tar deg gjennom et flott stykke Norge på den 8 km lange strekningen mellom Vennesla og Grovane stasjon.

Opplev Setedalsbanen

Foto

Linda Evensen / Setedalsbanens arkiv

En togtur med dette gamle damplokomotivet gir deg en opplevelse for minneboka!

Vil du oppleve Sørlandet i sommer? Widerøe flyr deg til Kristiansand– der venter glitrende hav, krabber og den gode, sørlandske sommerstemningen!