Fotballkamp Liverpool.

Liverpool er byen som har alt – også toppfotball!

FOTO Ian Slater

Enten du vil se Liverpools rødkledde i aksjon på Anfield, gå i Beatles’ fotspor eller nyte noen dager med kultur, shopping og gode matopplevelser, så er Liverpool byen.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Å se en kamp på Anfield er en fest og en opplevelse for enhver Liverpool-supporter og perfekt for en guttetur. Men hit kan man faktisk trygt reise også selv om man ikke er fotballfrelst. Ta med kjæresten, eller hele familien, ja, selv venninnegjengen kan med hell reise til denne sjarmerende byen som har så mye å by på.

 

You will never walk alone!

På en matchday merkes det godt at det røde laget har mange supportere, både lokale og internasjonale. Ikke minst fra Norge! Bybildet preges av store flokker supportere på vandring, kledd til kamp med spillertrøyer, skjerf, luer og jakker preget med den stolte Liverbirden. Stemningen bygger seg opp utover dagen, og forløses først på Anfield når alle stemmer i på You will never walk alone før avspark.

 • To Liverpool supportere utenfor Anfield stadion i Liverpool.

  Foto

  Anna Haugen

  KAMPKLARE: Liverpool har mye å by på, men for Kjell Haugen og datteren Marte er reisens selvsagte høydepunkt er å se de røde i aksjon på Anfield.

 • Supportere inne på Anfield stadion Liverpool.

  Foto

  Sissel Fornes

  SING ALONG: Å være Liverpool-supporter på Anfield er en opplevelse du sent vil glemme: Allsang og engasjement fra begynnelse til slutt.

 • Utenfor Anfield The Park og supportere av Liverpool FC.

  Foto

  Kjell Haugen

  YOU WILL NEVER WALK ALONE: Vanskelig å ikke bli revet med av stemningen når supporterne samles ved pubene rundt Anfield.

Liverpool-supporterne er kjent for sin entusiastiske og støttende tilstedeværelse på tribunene, så vær forberedt på mye sang og stort engasjement. Blir det seier, og det gjør det jo ofte, kan byen fort slå ut i full fest etter kampen, særlig om det er en viktig kamp.

Sett av god tid før kampen, det er livlig i området rundt arenaen, og mange lokale supportere velger å lade opp til kampen på en av pubene i nærheten. Det er også mange boder som selger effekter og krimskrams, man kan blant annet få kjøpt dopapir med emblemet til erkerivalen Manchester United. Her finner du ikke minst en stor offisiell Liverpool FC-butikk og dessuten mange populære selfie-motiver, inkludert en statue av den legendariske Bill Shankly.

Kampbilletter kan enten kjøpes gjennom hotellpakker hos arrangører som Reiseshop, eller via det offisielle billettkontoret. Merk at du da må melde deg inn i klubben. Du kan også kjøpe såkalte hospitality-pakker direkte fra Liverpool FC, der det gjerne er mat og besøk av en tidligere Liverpool-stjerne i en av loungene på Anfield før kampen. Les mer om billettkjøp på den norske supporterklubbens side.
 

Livlige Albert Dock – et møte med fortiden

Tate og bebyggelse ved havnen Albert Docks i Liverpool.

Foto

Marketing Liverpool

REVITALISERT: Havnekvartalet Albert Dock er pietetsfullt restaurert og huser i dag hoteller, butikker, museer og spisesteder.

Liverpool ligger på nordvestkysten av England og er en av Storbritannias største havnebyer. En av byens største attraksjoner er nettopp det gamle, revitaliserte havnekvartalet fra 1846, Albert Dock, som også er en viktig årsak til at Liverpool er å finne på UNESCOS liste over maritime verdensarvsteder.

I Albert Dock finner du foruten en rekke butikker, også tre av byens aller mest populære museer: Det maritime museet, som setter byen på Europa-kartet og gir innsikt i fascinerende skipshistorie, Titanic inkludert. Beatles-museet, som helst bør besøkes på en ukedag om du vil unngå lange køer. Og Liverpool Tate, som har en fast utstilling med verker av størrelser som Picasso, Matisse og Cesanne. Her er også til en hver tid spesialutstillinger, se programmet her.

Liverpool er en kulturby, og som en del av den satsningen har de fleste museene gratis inngang. Beatles-museet er dog et av unntakene.

Sgt Pepper Beatles-Uniformer på utstilling ved The Beatles Story i Liverpool.

Foto

The Beatles Story Liverpool

SGT PEPPER: Museet heter betegnende nok The Beatles Story, og her kan du blant annet se originale instrumenter og antrekk.

Etter kulturelt påfyll har du i Albert Dock flere gode muligheter til å fylle magen og slukke tørsten også. Panam Bar & Restaurant er ikonisk; den har tidligere huset flere tv-overførte både morgenprogrammer og after parties, og på menyen står fusion food med inspirasjon fra Sør-Amerika og Tex-Mex.

Eller prøv historisk mat i store porsjoner på What’s cooking?, servert inne eller ute. Vil du avslutte med en runde drinks and dancing anbefales løypa Revolution BarSpice Lounge, and Smuggler’s Cove.
 

Beatles – Liverpools andre store stolthet

På museet The Beatles Story i Albert Dock blir du ikke bare kjent med fire gutter som etablerte et band med aldeles eventyrlig suksess – du får samtidig innsikt i et stykke musikalsk verdenshistorie. Ikke minst får du en følelse med tidsånden og kulturen som rådet i tiden før og etter the Fab Four slo igjennom med Please please me i 1965.

To jenter ved The Beatles statuene I Liverpool.

Foto

Kjell Haugen

BYENS STORE SØNNER: Mange benytter anledningen til å la seg fotografere sammen med the fab four når de er i Liverpool.

Er du over snittet interessert, blir du også med på Beatles Magical Mystery Tour, en totimers guidet tur i buss som innvier deg i Beatles-medlemmenes Liverpool. Du får se hvor de vokste opp og blir tatt med til stedene som inspirerte til noen av deres mest kjente sanger, Penny Lane og Strawberry Fields. Underveis får du selvsagt også høre kjente toner, og turen avsluttes der bandets suksess startet, så å si, på the Cavern Club på Matthew Street – der billetten din gir deg fri inngang. Denne turen går året rundt, hver dag kl. 10 fra Anchor Courtyard i Albert Doc. Billetter bestiller du her.
 

Shopping for alle lommebøker i Liverpool

Gaten South John Street I Liverpool.

Foto

Liverpool Marketing

LIVERPOOL ONE: Et kjempestort utendørs kjøpesenter med alle de kjente kjedene, kino, barer og restauranter – og mer til.

Liverpool er virkelig en god destinasjon for shopping. Enten du er på jakt etter moteklær, festkjoler, vesker, sko eller sportsutstyr, så vil du finne et stort utvalg kjedebutikker og magasiner fra alle nivåer på prisskalaen. Butikkene ligger sentrert i og rundt Liverpool One, som ligger i hjertet av byen, rett ved vannkanten. Her finner alt fra Zara, TopShop, GAP og Pull a Bear til GUESS, Karen Miller og Mikael Kors, store flaggskipbutikker, Debenham’s og John Lewis. Er barna med, vil LEGO, Build-a-Bear og Disney Store være sikre vinnere. Hele butikkutvalget ser du her.

Passasjegate Peter's Lane Liverpool.

Foto

Liverpool Marketing

HIGH END: Mange av de mest eksklusive forretningene er å finne i Peter’s Lane.

I Liverpool One finner du også den største Liverpool FC-butikken, der sesongens spillertrøyer selges som varmt hvetebrød, sammen med alt fra skjorter, sportsklær, ytterjakker, badekåper, babytøy, toalettmapper, klokker og slips … stort sett det meste som kan preges med en stolt Liverbird. Er du supporter, kan du trygt sette av et par timer til denne butikken. Byrivalen Everton har også egen butikk i Liverpool One, nesten vegg i vegg.

Husk: Handler du for større beløp, sjekk om butikken er med momsrefusjonsordningen. Du må vise pass og signere kvittering eller skjema. Papirene leveres på flyplassen etter avreise, og etter noen måneder tikker det penger inn på kontoen din.
 

Musikk- og kulturbyen Liverpool

Neonskilt fra utsiden av Cavern Club i Liverpool.

Foto

Marketing Liverpool

HOLDER KOKEN: The Cavern har stadig et levende musikkmiljø, og den legendariske klubben er absolutt verdt et besøk.

Etter sju tiår er The Cavern Club fortsatt det bankende hjertet i Liverpools musikkscene. Her serveres britpop, rock n roll, visesang og akustisk livekonserter fra nasjonale og lokale musikere, og selvsagt er det også en del Beatles på menyen.

Nytt på musikkfronten i år er imidlertid The British Music Experience, som er en utstilling som feirer britisk populærmusikk gjennom de siste 70 år, med fremvisning av antrekk, instrumenter, opptredener, suvenirer og minnegjenstander.  Denne musikalske godbiten opplever du Cunard Building, Liverpool L3 1 DS.

Liverpool hevder ellers å spesialisere seg på unike festivaler og feiringer, og enten du du vil på komikerfestival, reggaefestival eller oppleve irsk riverdance – oversikten finner du her.

Publikum og scene på LIMF2016 festivalen under en Pete Carr konsert i Liverpool.

Foto

Marketing Liverpool

FESTIVALBY: Det er stadig en festival eller et kulturarrangement som går av stabelen, og lokalbefolkningen deltar med liv og lyst.

For filminteresserte anbefales en omvisning til innspillingssteder for storfilmer som Peaky Blinder, Fast and Furious, og Tolkien, for å nevne noen.

Som en hver stolt musikkby har også Liverpool et profesjonelt symfoniorkester, the Liverpool Phil, som faktisk er Storbritannias eldste symfoniorkester. Dette holder hus i et vakkert art deco-bygg fra 1840, på Hope Street. Ettersom vi nå befinner oss i Storbritannia, har filharmonien selvsagt sin egen pub rett i nærheten, Philharmonic Pub. Denne er verdt et besøk bare for å se på arkitektur og innredning. Puben holder nemlig til det mest dekorerte viktorianske bygget i Liverpool, og særlig herretoalettet er noe utenom det vanlige …

Når vi først snakker om bygg, må også Liverpools vakre katedral i rød sandstein nevnes. Cathedral Church of Christ er verdens nest største anglikanske katedral og har et storslagent kirkerom og noen fantastiske vinduer i glassmosaikk. For 30 kroner kan du gå opp i tårnet og se på utsikten, det er åpent mandag til lørdag mellom 11 og 15.
 

Liverpool – en by for matentusiaster!

Tradisjonelle puber, restauranter, kafeer, barer og uteliv – i Liverpool er det bare å ta for seg.

Øverst i Liverpool One, på The Terrace, finner du noe for alle typer reisefølge; uformelle steder, restauranter med hvite duker, familierestauranter og romantiske spisesteder, med kjøkken fra Italia, Frankrike, Japan og USA. Italiensk får du også på Jamie’s Italian Restaurant et steinkast unna.

Har du lyst til å rusle litt utenfor den aller mest intense bykjernen, hvorfor ikke prøve Bem Brasil  på Hannover Street? Der vandrer servitørene rundt med grillet kjøtt på spyd, som skjæres og serveres rett på din tallerken. Her bør du ikke gå glipp av desserten – grillet ananas med kanel. Smaker nesten like godt som en Liverpool-seier!

Forfriskninger servert på Panaoramic 34 I Liverpool.

Foto

Sissel Fornes

PANORAMA: Fryd for både øyet og ganen på Panoramic34.

Afternoon tea har fått sin renessanse de siste årene, og i Liverpool har du minst to gode steder for å innta denne britiske klassikeren. Tradisjonelle Brown’s i Liverpool One eller oppe i høyden på Panoremic 34, der du har strålende utsikt over hele byen mens du nyter dine scones med clotted cream og et glass bobler.

Er du i Liverpool en sommerdag når sola skinner, sjekk ut Oh me oh my og den hemmelige takterrasse Godness Gracious. PS! Stedet holder åpent som kafé på hverdager mellom 09 og 16, i helgene leies det ut til private arrangementer.

Det aller mest spesielle tipset til slutt: Går du til Cat Café på Bold Street bør du ikke være allergisk. Er du derimot kattevenn, vær forberedt på å få en kjælen pus eller tre i fanget …

Ble du reiselysten? Liverpool kaller!