Strand, fjell og hav i solnedgang i Lofoten.

7 gode grunner til å oppleve Lofoten

FOTO Sónia Arrepia Photography/Visitnorway.com

Ridetur i nordlys, kajakk i midnattsol, golf med verdens vakreste kulisse. Lofoten er en av Norges vakreste perler.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Få ting i Norge gir større grunn til stolthet enn nettopp Lofoten. Synet av barsk natur som flater ut mot hvite strender. Vinden som iser ned tinningene og blåser liv i selv de flateste frisyrer. Luften som er saltere enn sørlandschips, og lyden av mette måker fyller luften over reketråleren. Vi elsker rett og slett dette værbitte øyriket så intenst, at vi flyr deg rett inn i selve hjertet av Lofoten.

Her er noen av grunnene til å elske Lofoten:

1. Golf – som du aldri før har golfet

Er du en golfer, så vet du å sette pris på grønt gress. Men når det grønne rammes inn av vilt hav, røde rorbuer, fjellformasjoner i midnattssol – og banen er åpen hele døgnet –  da snakker vi golfopplevelser som får hjertet til å slå litt ekstra.

Lofoten Golf Links er blitt verdenskjent på grunn av sin beliggenhet, og CNN omtalte golfklubben som «The Coolest golf club with hottest light show on earth». Vertskapet tilbyr overnatting, matservering, nybegynnerkurs og protimer.

Vi flyr deg til nesten til første tee! Fly til Svolvær, Leknes eller Røst

 

2. Kunst – og det startet faktisk med kaviar

Kunst bør være en del av Lofoten-opplevelsen, og når du tar turen innom KaviarFabrikken i Henningsvær blir du både overveldet, imponert – og kanskje litt satt ut. Hvem forventer vel kunst i verdensklasse i en nedlagt kaviarfabrikk i havgapet?

Fabrikken har dype røtter i lokalsamfunnet. De fleste i området har en oldefar eller en bestemor som har jobbet her. Nå er det lite torskerogn å spore – men fabrikken og funkisperlen er forvandlet til et senter for samtidskunst som ligger så værhardt til, at havet ofte skyller over fasaden.

Kunstopplevelsene starter i lufta – vi flyr deg gjerne! Fly til Svolvær, Leknes eller Røst

Kunstutstillingslokaleti Henningsvær  med dramatisk nordlyshimmel.

Foto

Kristin Folsland Olsen

KONGELIG BESØK: Dronning Sonja har besøkt Kaviar Factory. Kommer du?

3. Trodde du opera var tørt? Ikke når den serveres med tørrfisk!

Sommeren 2012 ble operaen «Querini» urfremført på Røst –  nesten 600 år etter Querinis forlis her i 1432. Omgitt av et værhardt landskap arrangeres Querini-dager på Røst hver sommer. Det oppstår et møte mellom kunst, musikk, mat – og ikke minst, mellom mennesker. Tørrfisken spiller en sentral rolle, og båndet mellom Lofoten og Italia styrkes.

Skuespillere/sangere i kostymer i Querini-operaen på Røst, Lofoten.

Foto

Annar Bjørgli

OPERA I HAVGAPET: Gåsehuden melder seg når vakker opera finner klangbunn i Lofotens vakre landskap og eksotiske historie.

Kunstnere og tilreisende inspireres av Querinis overlevelse etter forliset i 1432, hans fortelling om folket som reddet han og tørrfisken han tok med til Italia. I dag danner den tørre fisken livsgrunnlaget for folket på Røst – og over 90 prosent av all tørrfisk på Røst eksporteres til nettopp Italia.

Bacalao laget av lokal klippfisk fra Lofoten.

Foto

Terje Rakke/Nordic Life AS

NORSK RÅVARE I ITALIENSK DRAKT: Bacalao er en favoritt i Middelhavslandene, og Italia er intet unntak.

Festivalen går av stabelen første uken i august, og du kan se frem til nattkonserter, familiekonserter, operapub og en tur til kunstnerboligen på Skomvær fyr.  

Vær raskt ute med å skaffe deg både festival- og flybilletter. Dette blir magisk!

Vi flyr deg gjerne til store opplevelser – nærmeste flyplass er Røst

4. Rorbu med himmelsk utsikt

På vakre Hamnøy i Vest-Lofoten finner du Lofotens eldste tradisjonelle rorbuanlegg, Eliassen Rorbuer. De eldste rorbuene er fra 1890-tallet. Her bor du godt i det som var krypinn for tilreisende fiskere under det årlige Lofotfisket.

Med utsikt mot den fantastiske Vestfjorden, Reinefjorden og steile fjell som skyter fra havet, er det vanskelig å ikke nynne på nasjonalsangen – eventuelt ty til nordnorske gloser av det entusiastiske slaget.

Bryggene er pusset og tilbyr bekvem overnatting året rundt. Kanskje blir du bare sittende med en kaffekopp og se deg rundt? Men om du ønsker å lette på kroppen, er det mulig å leie både båt og sykkel på stedet.

Vi flyr deg gjerne – nærmeste flyplass er Leknes 

Rød rorbu med fjell, hav og rengbue.

Foto

Rorbuer.no

GODT UTVALG: Det finnes garantert en rorbu etter din smak. Utvalget er enormt.

Eliassen Rorbuer er bare en av mange rorbuer du kan besøke i Lofoten. Her finner du flere alternativer.

Om du ikke føler at rorbu er tingen, er det selvfølgelig mange overnattingsmuligheter i Lofoten – fra camping til hotell med høy standard. Vi kan for eksempel anbefale Thon Hotel Lofoten som ligger idyllisk til på havnen i Svolvær.

5. Opplev Lofoten fra havflaten

Det finnes neppe noen bedre måte å oppleve Lofoten på enn fra innsiden av en kajakk. Det er en grunn til at kajakkentusiaster mener at Lofoten fortjener en plass helt i toppen på listen over verdens beste kajakkdestinasjoner. Naturen i Lofoten rommer veldig store variasjoner, og trikset er å få med seg både innsiden og utsiden.

Innsiden av Lofoten byr på skjærgård med lune viker hvor du kan dra opp kajakken og nyte livet. Utsiden er villere. På utsiden av Moskenesøya kommer følelsen av å være på ekspedisjon. Her stuper steile fjell ned i havet. Det finnes knapt bebyggelse, og sjansen er stor for å finne de utroligste hvite sandstrender – uten et menneske.

Vi flyr deg gjerne direkte til Lofoten. Fly til Svolvær, Leknes eller Røst

Kajakk med spektakulær utsikt til spisse fjell og rosa himmel på Kjerkfjorden i Moskenes, Lofoten.

Foto

Brit Irene Tjeldflaat/Visitnorway.com

ET PARADIS: Kan det bli vakrere? Neppe! Reine er alle kajakkpadleres favoritt.

6. Lofoten – smaker mer enn fisk!

Det finnes kanskje franske ostebutikker i hovedstaden, men lite kan sammenlignes med hjemmeystet ost smaksatt av geitrams, mjødurt, rognebær, einebær, ryllik, marikåpe håndplukket på fjelltur.

På Aalan gård byr Knut og Tove på intense osteopplevelser. Gården har historie tilbake til 40-tallet, da foreldrene til Knut startet opp etter krigens herjinger under mottoet «Folk i arbeid, jord i hevd». I dag møter du 200 melkegeiter på gården. På gårdskaféen, som er åpen i juli, serveres hjemmelaget eplemyntekake, traktorvafler og kjærlighetssuppe. Koseligere blir det vel ikke?

Ost laget på Aalan Gård i Lofoten.

Foto

Aalan Gård

LOFOTENOST: Du finner et stort utvalg ost på Aalan gård, og mange deltar på internasjonale ostekonkurranser.

7. Lofoten på hesteryggen – bedre enn på film

Minst én gang i livet bør du rive en klisjé ut av postkortet og gjøre den til din egen. Det har du muligheten til på hesteryggen i Lofoten. Men det kuleste er at det blir faktisk enda bedre enn på bildene. Du rir nemlig ikke inn i solnedgangen – men på en hvit strand i skjæret fra nordlyset, eller fra midnattssolen.

Ryttere på islandshester i høstnatur i Lofoten.

Foto

Hov Hestegård

SMELLVAKKERT: Lofotens natur er som skapt for rideturer på solide islandshester.

På Hov Gård på den lille øya Gimsøy kan du ri langs kritthvite sandstrender, trave på historiske stier eller skritte opp til toppen av et fjell. Gården har 42 islandshester, to shetlandsponnier og en rekke opplevelsesturer å friste med både for nybegynnere, erfarne ryttere og for deg som er historieinteressert.

På Gimsøy finnes nemlig båtstøer, et gudehov og graver fra vikingtiden. Det sies at vikingen Tore Hjort hadde sitt høvdingsete nettopp her for over 1000 år siden.

Ryttere på stranda under nordlyset i Lofoten.

Foto

Hov Hestegård

MAGISK: En ridetur under nordlyset er en opplevelse du aldri glemmer.

Hov er faktisk et av de beste stedene å oppleve nordlys i perioden mellom september og april, på grunn av den minimale lysforurensningen. På sommerstid er midnattssolen et kapittel for seg selv.

Vi flyr deg gjerne – nærmeste flyplass er Svolvær 

Dame spiser reker på brygga i Lofoten med bebyggelse og spisse fjell i bakgrunnen.

Foto

Terje Rakke/Nordic Life AS

LOFOTEN I ET NØTTESKALL: Reker på brygga en solskinnsdag er noen ganger alt som skal til.

Om å reise i Lofoten

Det er tre flyplasser i Lofoten: Leknes, Svolvær og Røst. Widerøe flyr deg til Leknes og Svolvær direkte fra Bodø, Oslo og Tromsø med gode forbindelser fra resten av Norge. Skal du til Røst flyr du via Bodø. Her ser du mulighetene.

Når du skal komme deg rundt i Lofoten, er det mulig å leie både bil og sykkel på alle flyplassene. I perioden mai-september anbefaler vi å velge Fly and Bike for en ekstra sterk opplevelse. Om du ikke ønsker å sykle eller leie bil, finnes det forbindelser med lokale busser til store deler av Lofoten. Å reise kollektivt krever litt planlegging, så sjekk rutene først

Se også lofoten.info for mer praktisk informasjon om Lofoten.