Tre dykkere under vann.

Dykking i Lofoten – et arktisk undervannsparadis

FOTO Vebjørn Karlsen

Krystallklart hav og fargerike maneter, kråkeboller og sjøstjerner. Tilsett et par heftige skipsvrak, og du har dykking i verdensklasse – nord for polarsirkelen.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Det er ikke bare over vann at Lofoten er et fantastik skue! Å dykke i havet rundt øyriket Lofoten er en helt særegen opplevelse.

Det arktiske vannet er krystallklart. Undervannslandskapet er preget av flotte tareskoger, vegger med dødmannshånd og kammuslinger, områder med alger, fantastiske maneter, kråkeboller og sjøstjerner – for ikke å glemme ulike fiskeslag som kveite, torsk, steinbit og flyndre.
 

Vrakdykking i Lofoten

I tillegg er Lofoten kjent for sine mange skipsvrak som er blant de mest interessante i hele Norge. I 1958 sank det tidligere Hurtigruteskipet M/S Hadsel utenfor Hamnøy, nordøst for Reine. Da tragedien inntraff, strømmet vann inn gjennom et stort hull i maskinrommet, og besetningen måtte ta livbåtene til hjelp for å overleve. M/S Hadsel sank mindre enn én time etter at hun grunnstøtte.

Dykker ved trapp i skipsvrak i Hadsel, Lofoten.

Foto

Vebjørn Karlsen

MENNESKESKAPT HABITAT: Det kiler litt ekstra i magen når du oppdager hvilken forfatning vrakene er i, og hvilket habitat de har blitt forvandlet til under havets overflate.

M/S Gudrun Gisladottir, en islandsk tråler som sank i 2002, er et annet vrak det er verdt å ta på seg tørrdrakten for. Akkurat som M/S Hadsel, er hun i god forfatning, takket være det kalde, arktiske vannet som har god bevaringsevne.

Vraket av M/S Gudrun Gísladottír, eller bare «Gudrun» som tråleren kalles lokalt, hviler på kjølen med slagsiden mot styrbord på en dybde av 27 til 40 meter nær Ballstad i Lofoten. Begge vrakene er blant norskekystens mest spennende dykkesteder, og Lofoten Diving organiserer turer ned i dypet.

Er du ikke vant til å dykke med tørrdrakt, arrangerer Lofoten Diving egne tørrdraktskurs slik at du kan forberede deg på et arktisk dykk på komfortabelt vis.

Her er flere vrak i Lofoten som egner seg til dykking:

  • M/S Karlshorst ligger på 12 - 22 meters dyp utenfor Ballstad.
  • Rio X, som sank i 1945 da hun deltok i mineklarering langs kysten.
  • Farm KNM, som sank i 1982 og ligger på 20 - 30 meters dyp.
  • D/S Hamburg, som ble senket av engelskmennene i 1941.
  • D/S Ramø ble sprengt av en mine i 1946, og ligger på 10 - 21 meters dyp i Henningsvær.
  • D/S Haakon Jarl, et hurtigruteskip fra 1879. Forliste i 1924 ved Kjeøya utenfor Svolvær.

Fly til Lofoten