Ryttere på strand i silhuett i solnedgang.

Lofoten på hesteryggen – rideturen du aldri glemmer!

FOTO Molly Hagbrand

I Lofoten kan du ri inn i en solnedgang som går rett over i soloppgang – og du kan galoppere i vikingenes fotspor over hvite strender.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

På den lille øya Gimsøy i Lofoten kan du oppleve den mektige naturen fra hesteryggen. Her kan du ri langs Lofotens kritthvite sandstrender, tølte på spennende, historiske stier eller la hesten få bruke musklene opp bratte fjellsider.

Er du her om sommeren, kan du ri inn i det spektakulære lyset fra midnattssola – som gløder fra slutten av mai til midten av juli. 

Ryttere i landskap med fjell.

Foto

Kevin Murray

ALT I ETT: I Lofoten får du både hav, fjell, og det spesielle lyset.

– På hesteryggen kommer du tett på naturen. Du får en unik oversikt over terrenget, samtidig som du får et veldig fint samspill med hesten, sier Frode Hov, som er oppvokst på Hov Hestegård på Gimsøy, omtrent midt mellom Svolvær og Leknes.

Snille hester

Han forsikrer at de alltid tilpasser turen og hesten til ferdigheter og ønsker i gruppa. Om det er din første gang på hesteryggen, og du kjenner at du er litt skeptisk overfor de store dyrene, kan Frode berolige deg med at hestene på Hov er kjent for å være ekstra snille og tålmodige. Dessuten er du ikke alene om å sette foten i en stigbøyle for første gang.

– Vi har mange gjester som i utgangspunktet er engstelige for både hester og selve rideturen. Men når vi er ferdige, er det gjerne nybegynnerne som har fått størst utbytte av turen, sier han.

 

Brun hest beiter i strandkanten.

Foto

Caroline Bocklie Johnsen

TITTEI: Du blir raskt kjent med de snille hestene, som gjerne benytter sjansen til å ta seg et jafs av den frodige naturen.

Ri i vikingenes fotspor

På Hov rir du på snille og solide islandshester, som har sine aner fra både Norge (tross navnet) og vikingtida. Ikke minst har stedet i seg selv dype, historiske røtter.

Vikingen Tore Hjort skal ha hatt sitt ærverdige høvdingsete nettopp på Hov Gård for over 1000 år siden, og Frodes far og bestefar skal ha «snublet» over alt i fra vikingsverd til gamle gullringer, skjeletter og vikinggraver da de pløyde opp jorda på øya.

Frode kan også fortelle at navnet Hov stammer fra gammelnorsk og betyr «hellig offersted».

– Når du rir på Hov, ferdes du på veier og stier som forfedrene til våre vikinghester en gang red på. På en av turene rir vi over et gammelt veifar fra vikingtida, og vi forteller selvfølgelig den dramatiske historien om høvdingen Tore Hjort, sier Hov.

 

Ryttere rir langs strandkanten med fjell i bakgrunnen.

Foto

Hov Hestegård

MORSOMT: Hov Hestegård arrangerer rideturer for alle nivåer, så her blir det moro uansett om du er nybegynner eller dreven rytter.

Rideferie i takt med naturen

For mer erfarne ryttere kan Frode lokke med en lengre ridetur på tre til fire dager, hvor man blant annet rir til Vikingmuseet på Borg. Der kan du oppleve vikingtida i et levende miljø, på historisk grunn. Utgravningen på Borghøyden har avdekket restene etter den lengste bygningen som er funnet fra vikingenes verden, både i norsk og europeisk sammenheng.

– På denne turen snakker vi om en skikkelig rideferie i Lofoten, hvor det kiler i magen når islandshestene strekker på bena og tølter gjennom landskapet. Det er utrolig artig for mer erfarne ryttere, lover han.

 

Ryttere på strand med nordlyshimmel.

Foto

Vidar Lysvold

NORDLYSTUR: Når hestene har vinterpelsen på og lofothimmelen flerres av nordlys, er rideopplevelsen ekstra magisk.

Hov Hestegård har mange ulike turtilbud, sommer som vinter. Nordlysturen i vinterhalvåret lar deg komme tett på naturen, og midnattsolsturen om sommeren er helt magisk!

Fly til islandshestene på Hov

Hov Hestegård ligger også rett ved den spektakulære golfbanen Lofoten Golf Links, der du kan golfe i strålende midnattssol.

– Om man virkelig vil få mest mulig ut av Lofoten, bør man ta en ridetur på dagen og golfe om natten. Det er veldig koselig å bo tett på gården og golfbanen. Da kan man både nyte utsikten, stranden og kose med hestene «back stage», sier Hov.

Hvis du ønsker å bo nær hestene, kan du leie en av de nybygde hyttene som ligger mellom ridesenteret og klubbhuset til Lofoten Links. Her har du utsikt mot både hav og golfbane.

 

Hytte med store vinduer fra Lofoten Links.

Foto

Lofoten Links

MED NATUREN SOM NABO: I de nye hyttene til Lofoten Links bor du varmt og godt, og ekstra tett på naturen.

For å komme deg til Gimsøy og hesteeventyret på Hov, kan du fly via Bodø til enten Svolvær eller Leknes. Widerøe flyr til både Svolvær og Leknes opp til sju ganger om dagen, og derfra kommer du deg enkelt med bil eller taxi til Hov Hestegård.

God tur!