Fotballsupporter

London for deg som elsker fotball!

TEKST Mikael Harstad Groven

London er et eldorado for opplevelser og perfekt for deg som elsker fotball. Dra på kamp og føl på den spesielle stemningen. Her gir vi deg våre beste tips for fotballtur til London.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Ingen elsker London som nordmenn. Av mange grunner. Byen er et sant eldorado for shopping, pubkultur og kulturelle opplevelser. Mange drar på musikaler, konserter og teater når de først er i verdensbyen. Det er i det hele tatt mye du kan gjøre for å ta pulsen på byen og britene som bor der, en puls som muligens dunker aller sterkest på byens mange fotballstadioner. 

Lokker en hjemmekamp hos Tottenham, Arsenal eller West Ham? Widerøe flyr deg direkte fra Kristiansand til London!

 

Tottenham Stadion

Foto

Tottenhams venner

HYPERMODERNE STADION: Nye Tottenham Hotspur Stadium er litt av et skue. (Foto: Tottenhams Venner)

I helgene er fotball hellig

For i helgene er det fotball det handler om for svært mange briter. Det er fotballkampen med sitt lag de ser frem til hele uken. Oppladningen, atmosfæren, kampen og praten etterpå. Fotballen står ikke alene, den går hånd i hånd med et besøk på puben og det britiske kjøkken. Det er et eget sus i luften når du befinner deg i nærheten av en arena – uansett hvilket nivå det spilles på (se London-lagene i det engelske ligasystemet i egen faktaboks). 

Med 16 lag i det profesjonelle ligasystemet, hvorav seks spiller i Premier League, er det alltid en kul kamp som går i den engelske hovedstaden.

Lett å kombinere fotball og kultur

Bjørnar Valen, leder av den norske supporterklubben Tottenhams Venner, er rett og slett forelsket i fotballbyen London.

– Hvis man drar på en ren fotballtur er det mange lag som har sin hjemmebane i byen, og med litt planlegging er det fullt mulig å få med seg flere kamper i løpet av en helg. Det er også lett å kombinere fotballtur med for eksempel musikaler, shopping, museumsbesøk og mye annet, så om man reiser med hele familien bør det være noe for alle, sier Valen.

For fullt utbytte av turen lønner det seg imidlertid å ha gjort noen forberedelser i forkant, slik at man ikke dukker opp med helt blanke ark.

– Ja, det er verdt å gjøre litt forhåndsundersøkelser og legge noen planer før man reiser, husk at det som kan se ut som en rask tur på t-banen fort kan ta tid da avstandene er store, beregn gjerne god nok tid til å reise rundt, forteller Valen.

 

 

Tottenham-norske fans

Foto

Tottenhams venner

KLARE FOR KAMP: Den norske supporterklubben er klar for Tottenham-kamp (Foto: Tottenhams venner)

Bestill kampbilletter på forhånd

Hvis du skal se lag i Premier League bør du ikke vente til i siste liten med å starte billettjakten. Det kan bli både frustrerende og dyrt. 

– Det viktigste å tenke på er å være tidlig ute med å bestille kampbilletter. Det blir fort utsolgt på de fleste stadioner i London, og spesielt Chelsea er det vanskelig å få billetter til, siden de har den minste stadion av topplagene i London. Å være medlem av supporterklubben til laget du vil se, som Chelsea, er en viktig start, forteller styreleder i Chelsea Supporters Norway, Øystein Vinje. 

Se nedover i divisjonene

Lagene er imidlertid mange, og man behøver slett ikke bare tenke Premier League når man skal over på tur – selv om det er ligaen med de flotteste og mest moderne stadionanleggene.  

Her ligger London-klubbene: 

London fotball

Foto

Redink

London-lagene; Chelsea (PL), Tottenham (PL), Arsenal (PL), Crystal Palace (PL), West Ham United (PL), Watford (PL), Fulham (CH), Brentford (CH), QPR (CH), Millwall (CH), Charlton (CH), Reading (CH), Wycombe (L1), AFC Wimbledon (L1), Crawley Town (L2) og Leyton Orient (L2)

– Skal man ha med seg Premier League, så har Arsenal, Tottenham og West Ham alle nye stadioner. Av disse så er nok Tottenham sin stadion den som har kulest design. Skal man over til London i nær fremtid så er også Griffin Park til Brentford et ikonisk stadion. Dette er eneste stadion som har en pub i hvert hjørne og det er et lite og intimt stadion. Denne skal dog rives etter sesongen for å gjøre plass til en ny arena, sier Vinje.

– Av de jeg har besøkt kan jeg anbefale en tur til Craven Cottage hvor Fulham spiller sine hjemmekamper, Loftus Road som huser Queens Park Rangers og Champions Hill hvor Dulwich Hamlet holder til. Fordelen med å se kamper som ikke er i øverste divisjon er at det er lettere å få tak i billetter, supplerer Valen.

Så hva er egentlig den perfekte dag når man skal på fotballtur ved Themsen?

– Hvis det er avspark lørdag klokken 15.00 starter dagen med en full engelsk frokost i nitiden, før man spaserer i lett tempo mot første pub. Her møter man andre Chelsea-venner, og dagens kampplan gjennomgås. Så beveger man seg nærmere stadion til en ny pub, gjerne en med flere folk og mer liv. På vei til stadion kjøper man en burger i en av kioskene rundt stadion, før man entrer stadion ca. klokken 14.45. Etter kamp går man tilbake til puben og diskuterer seieren. Etterhvert finner man frem til en av Londons mange indiske restauranter for en bedre middag. Kvelden avsluttes selvsagt på puben, forteller Chelsea-Vinje.

 

 

Klar for kamp

Foto

Chelsea Supporters Norway

STAMFORD BRIDGE: Norske supportere på plass på kveldskamp mellom Chelsea og Liverpool i hjertet av London. (Foto: Chelsea Supporters Norway)

Kan det friste med en fellestur?

De fleste som reiser drar nok over med kompiser eller familie, men hvis du er medlem av en supporterklubb kan du delta på fellesturer der opplegget er skreddersydd for den ultimate fotballhelgen med laget i ditt hjerte i sentrum. Her får du oppleve langt mer enn bare kampen på stadion, forteller Valen: 

– Tottenhams Venner arrangerer fellestur to ganger i året, en på høsten og en på våren, hvor en av de ofte har litt mer familiepreget fokus. En typisk fellestur inneholder omvisning på stadion, legendetreff og gjerne en pub-til-pub runde – i tillegg til selve kampen. Vi gir også tips om hvilke andre kamper man kan se i London den aktuelle helgen, og alle deler av opplegget er selvsagt valgfritt. Vi legger ut informasjon om fellesturer i god tid på websiden vår og på Facebook.

Fly og hotell ordner deltakerne selv.  

PS. Hvis du vil finne ut mer av norske supporterklubber for engelske lag, kan det være verdt å sjekke ut Supporterunionen for britisk fotball.