Shoreditch

Hipsterparadis

TEKST Cecilie Larvåg / FOTO Dinerama

I London må du gjerne ta turen for å se Big Ben, Madame Tussauds og Buckingham Palace, men hvis du vil oppleve en annerledes del av storbylivet, skal du sette kursen mot Shoreditch.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Brick Lane er selve hjertet i Shoreditch. Tidlig i forrige århundre var området hjemsted for hardtarbeidende, jødiske flyktninger, mange av dem med sitt daglige virke innen den omfattende tekstilindustrien som holdt til her. Synagoger og butikker med skilt på jiddish var et vanlig syn. I dag er bare et par bagelutsalg tilbake. Bagel (eller Beigel som det staves på butikkfasaden i Brick Lane) med salt biffkjøtt, pickles og sterk sennep innvandret til London med polske jøder og er fortsatt umåtelig populært. Døgnåpne Beigel Bake i nummer 159 har kø 24/7. (Må ikke forveksles med naboen, Britain’s First & Best Beigel Shop, etablert i 1855. Der er det knapt ett menneske!)

Folkevandring

Utover 1970-tallet begynte fargerike sarier, esker med mango og fotografier av Mekka å fylle butikkvinduene i Brick Lane. De nye innbyggerne kom i hopetall fra Dhaka og andre sild-i-tønne-byer i Bangladesh til nye muligheter i Londons East End. En migrasjon som er interessant dokumentert i den prisbelønte og omdiskutert boken ”Brick Lane” av Monica Ali. (Mange av immigrantene fra Bangladesh likte den ikke.) Bangra-musikk ljomet fra butikkene og bønneropene fra moskeene blandet seg med eksotiske språk i sidegatene. Muslimske menn kledd i shalwar kameez og kvinner i niqab er fremdeles godt synlige i gatebildet, og i nedre del av Brick Lane ligger curry-restaurantene tett som pepperkorn. Samtlige med vindusskilt som opplyser at de var ”Masterchef 2017” eller ”Voted best restaurant in Brick Lane 2016”, hilsen TripAdvisor. 

Det siste tiåret har en ny ”folkegruppe” lagt beslag på området rundt Hoxton og Shoreditch. Tidligere tomme fabrikker og butikklokaler har gjenoppstått som fancy hoteller, gallerier, kaffebarer, kontorer for dot.com-selskaper, vintagebutikker og klubber. Byens mest trendy restauranter finnes også her. Og retro barber shops. Og det siste er ikke så merkelig. Med dårlig skjult skepsis omtaler de ”gamle” innbyggerne de ”nye”  som the haircuts. Og at hipster-faktoren er høy, behøver man ikke briller fra SpecSavers for å oppdage.  Hoxton/Shoreditch smykker seg også med tittelen ”the skinny jeans capital of the world”.

Beigel Bake

Foto

Cecilie Lervåg

Foto: Cecilie Larvåg

Gatelangs

Men Shoreditch er en gavepakke også til oss uten hipsterskjegg og snauklipt pannelugg. Den gode viben får vi allerede når vi trer inn i lobbyen på The Hoxton. Der gjør to gedigne peiser, en kaffebar, en samling myke lenestoler og gratis Wifi sitt for å trekke hotellgjester så vel som strøkets dot.com-wannabes. Vil du spandere et par tusenlapper ekstra per døgn for å bo, har Nobu nylig åpnet luksushotell i nabogaten. 

Brick Lane er en kort traske-gatelangs-tur fra Great Eastern Street der The Hoxton ligger. Og godt er det, for da la vi veien via Redchurch Street og kom over flere perler av noen steder vi ikke ville vært foruten. Etter lunsj på Burro e Salvia, et herlig pastabakeri/spisested stakk vi nesen inn på superkule Le Labo. Der selger de velduftende parfymer og lotions, såper og duftlys, med blomster og urter fra parfymebyen Grasse. Alt hjemmelaget og du kan til og med få navnet ditt på etiketten.  Laben har også kreert en egen London-duft (som en del av sin eksklusive City Collection) som du bare får kjøpt i London. Med sansene halvveis bedøvet av bergamot, neroli, oud og patchouli deiset vi inn på The Owl & Pussycat over gaten for dagens første Guiness, og fikk umiddelbart en ny pub-favoritt. (Skulle du være mer interessert i akttegning enn øldrikking – alternativt en kombinasjon av disse aktivitetene – tilbys det hver mandag kveld.) 

En halvtime senere fortsatte vi forfrisket på vår vandring rundt i Shoreditch. I Bethnal Green Road stakk vi innom fenomenet Lady Dinah’s Cat Emporium. Londons første og eneste kattecafé. I denne oasen for hjemløse katter kan katteelskere kose og klappe mens de sipper til en Earl Grey eller nyter en full afternoon tea service. (Forhåndsbooking er helt nødvendig!) Ideen med en kattecafé kom visstnok fra Japan og Lady Dinah oppfordrer gjestene til å adoptere de søte pelsballene som til enhver tid befinner seg blant scones og porselenskopper.

Libreria i Hanbury Street

Foto

Libreria

Er du interessert i litteratur litt utenom bokhandlerkjedenes main stream-titler, er det bare å sette av et par timer i Libreria i Hanbury Street. Foto: Liberia

Vintage-paradis

En annen nødvendighet er gode sko. Området oppleves nemlig best per ben. Gate opp og gate ned finner du uventede inntrykk å glede deg over. Joda, det er mye rusk og rask rundt omkring, falleferdige hus, graffiti  i overflod, stillaser og nedslitte fasader, men alt koker likevel sammen til en sjarmerende, vital smeltedigel som oser av energi. Farger, lukter og smaker blander seg til et fascinerende bakteppe som gjør at du stadig vil videre, se mer, titte innom, kjøpe med litt hjemmelaget sjokolade her (Dark Sugars Chocolates, nam nam…), en kul, vintage jeansjakke der (Attica, tidligere kjent som Blitz er bare én av mange bruktbutikker der du virkelig kan gjøre et kupp!).

Vintage er i det hele tatt et stikkord når det kommer til Shoreditch. Fra de små, kule hull-i-veggen-butikkene som Honky Dory Vintage til antikk- og vintagemarkedet på Old Spitalfields og det sagnomsuste Brick Lane Market hver søndag. På Boozy Vintage Market kan du nyte mat og drikke mens du fyller miljøvennlige papirposer med vintagefunn.

Bokorm

Er du interessert i litteratur litt utenom bokhandlerkjedenes main stream-titler, er det bare å sette av et par timer i Libreria i Hanbury Street. For en glede å tråle hyllene på jakt etter nye, uoppdagede leseopplevelser, godt blandet med noe av det beste fra verdenslitteraturen. Er du overtroisk, bør du imidlertid komme deg videre før mørket faller på. Annie Chapman, et av ofrene for Jack the Ripper, ble myrdet her og det ryktes at gjenferdet hennes fremdeles hjemsøker den unnselige gaten. Rett i nærheten kan du forresten sikre deg din egen hipstersveis eller en god gammeldags barbering hos Jack the Clipper. 

Smakfullt

Det er ikke til å komme bort fra at det blir mye mat på en slik tur. Det er jo så mye godt å smake på! Området har et utall spisesteder som er verdt et besøk. Av de mer aparte kan nevnes Cereal Killer, som har all verdens cereal på menyen, i tillegg til spesialiteter som pizza med cornflakesbunn og fruity flakes med marshmallows og melk med tyggegummismak. Selv hoppet vi over den og gikk heller i retning det gamle rådhuset i Shoreditch. Bygningen huser i dag gourmetrestauranten The Clove Club som serverer moderne britisk mat (som sardinsashimi og ørret med mandelsaus, skyllet ned med en god hvit burgunder) i uformelle omgivelser. Vil du ha litt mer ståk og bråk, kan du for eksempel booke bord for en Bottomless Brunch på The Hotbox. For £25 kan du drikke så mye Prosecco, Mimosa og Bloody Mary du makter å få ned i løpet av to timer. Mat (for eksempel supergode minitaco fylt med langkokt svinekjøtt, posjert pære og blåbær, en krabbeslider eller hva med en Bandit Burger?) kommer i tillegg. Selv hadde vi et svare strev med å holde tritt med skålingen til jentegjengen i tjueårene ved nabobordet, men det var lite å si på stemningen.

The Clove Club

Foto

The Clove Club

Foto: The Clove Club

Tar du turen til Boxpark, finner du flere titalls populære pop-up matserveringer lokalisert i gjenbrukte containere. Her serverer for eksempel vegan-favoritten CookDaily retter fra hele verden til sine hard core stamgjester, som blant andre inkluderer artistene Drake og Skepta. En annen klassiker er Pump Street Food Market, som – som  navnet tilsier – ligger i en gammel bensinstasjon.  (Se flere spisetips på neste side!)

Natteliv

På kveldstid åpnes dørene til et nytt Shoreditch. En hipster-favoritt er The Birdcage, en vennlig pub med karaoke, der lokale talenter imponerer med kjente og kjære låter. Klubber som Cargo, XOYO og The Book Club yrer av liv, og i sommerhalvåret trekkes folk til utendørseventer som street food-markedet Dinerama, én av mange kule møteplasser i Shoreditch som du typisk finner på en tomt der en gammel bygning er jevnet med jorden og en ny ennå ikke har skutt i været. 

Hva har vi ikke nevnt? Det meste, tror jeg. Bestill London-billetten nå og finn dine egne Shoreditch- favoritter.