London om natten.

Storbyferie i London

FOTO Kudzai Makopa/Unsplash

Det er aldri en kjedelig dag i London! Selv om du har vært her mange ganger før, vil du fortsatt finne nye opplevelser, shopping og severdigheter. Her er 12 tips som får tiden til å fly!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

London byr på det meste - alt fra shopping, musikaler, museer og andre serverdigheter. Her finner du tips til din neste storbytur.

1. Du kommer ikke forbi London Eye

Du tenker at du kanskje ikke har spesielt behov for å kjøre pariserhjul når du først har reist til London, men her spørs det om du bør revurdere. London Eye er med en høyde på 135 meter og en bredde på 120 meter Europas største pariserhjul. Turen rundt tar en halvtime og fra toppen får du en fantastisk utsikt over byen – og får oversikt over Londons store severdigheter. Er det klarvær, kan du se hele 40 kilometer i hver retning.

Litt historietime avslutningsvis: London Eye ble bygget i forbindelse med årtusenskiftet og åpnet i 1999. Den ble imidlertid en så stor turistattraksjon at den har blitt stående.

London Eye med blå himmel

Foto

John Bakator

Opplev Londons beste utsikt - turen med pariserhjulet tar 30 min.

2. Søndagstur til Columbia Road

Legg turen til East End og Columbia Road som hver søndag forvandles til et yrende og fargerikt blomstermarked. Vit også at bak det overveldende botaniske innslaget befinner det seg rundt 60 små gallerier og butikker, der du kan handle alt fra cupcakes til vintage klær og antikviteter. Du finner også mange restauranter, kafeer og barer der du kan fylle tanken før søndagsturen går videre. NB! Moroa begynner klokka 08 og varer til 15-draget, litt avhengig av vær og vind… Enkelte butikker holder også åpent i uka.

Vakre blomster i Columbia Road, London

Foto

Joanna Henderson / London and Partners

En fest for øynene, men avslappet søndagsstemning i Columbia Road.

3. Et must for Harry Potter-fans!

Har du en dag ekstra anbefales å bli med til Warner Brothers Studio, der Harry Potter-filmene ble produsert. Det er flere guidede turer å velge mellom, samtlige med magisk innhold! Se kulissene, drikk smørterøl og sjekk inn på Galtvortekspressen.

Harry Potter studiotur i London

Foto

Tom Kulczycki

4. Afternoon tea på Fornum and Mason

London kan være punk og rock ‘n’ roll, men det kan også være et dannet terituale med tilhørende scones, snitter og syltynn porselen. Visste du forresten at fenomenet «afternoon tea» oppsto tidlig på 1800-tallet da hertuginnen av Bedford ble sulten mellom frokost og middag, og derfor ba om et hemmelig måltid bestående av te og snacks på rommet sitt? Ettermiddagste ble fort et begrep som fiffen omfavnet, og i dag serveres du en av byens mest fornemme «afternoon teas» – med eller uten bobler – i varemagasinet «Fortnum and Mason» i hjertet av Piccadilly. Her har overklassen handlet sin te siden 1707! Husk å bestille i forkant.

Te på Fortnum and Mason i London.

Foto

Fortnum and Mason

ET RITUALE: Afternoon tea er for mange et høydepunkt når man er på ferie i England.

5. Ta en tur til Cambridge

Den verdenskjente universitetsbyen ligger en times tid nord for London og er absolutt verdt et besøk. Når du lander på Stansted London, er du faktisk bare en halvtimes togtur unna. Opplev de ikoniske universitetsbygningene, parkanlegget og småbysjarmen. Her er plenty av koselige serveringssteder, gallerier og butikker for en hver smak. Du kan også bli med på en guidet sykkeltur som for eksempel svinger innom den nydelige landsbyen Grantchester, der tv-serien ble spilt inn. Eller hvorfor ikke oppleve Cambridge fra vannet – fra en liten elvebåt?

Par sittende på benk i park

Foto

Clem Onojeghuo

6. Stemningsfulle Bankside

Bankside ligger på sørsiden av Themsen og har med sine restauranter og kulturtilbud blitt et stadig mer populært område. Dette er en av de eldste delene av London, men er på ingen måte gammelmodig, tvert i mot. Her ligger serveringsstedene tett, og området er i ferd med å opparbeide seg status som gastronomisk midtpunkt i London. Det antas å henge sammen med nærheten til Borough Market, som i seg selv er verdt et besøk. På Bankside kan du også dykke ned i kunst i verdensklasse, for her finner du Tate Modern og Bankside Gallery

Anchor Pub i området Bankside i London

Foto

Mickey Lee / Mediamixer

Helt særegen atmosfære i området Bankside, der man også faktisk treffer folk som bor og lever i London!

7. Løvenes Konge - et minne for livet

Om du synes du har sett – og hørt – Disney-filmen nok ganger for resten av livet, så er du ikke ferdig med Simba før du har sett musikalen! Kostymene, prestasjonene, regien – den to og en halv time lange forestillingen er virkelig skapt for minnebøkene. Derfor har også den prisvinnende musikalen  gått på The Lyceum Theatre siden den ble satt opp i 1999 – 20 år uten opphold!

Løvenes Konge som musikal i London

Foto

Ryen Wallace

I The Lion King får du se 25 dyrearter levendefjord på scenen på mesterlig vis.

8. Shoreditch og Hoxton - London for hipstere

Shoreditch og Hoxton ligger ikke lange veien fra London Bridge, men har allikevel en helt annen puls enn resten av byen. På dagtid rusler du ned historiske Brick Lane, også kjent som «karrimila» og «Bangla Town». Flere steder står skiltene både på engelsk og bengalsk, og det er her du får byens beste indiske mat. Strøkets rå mursteinsfasader har lenge vært en magnet for kjente grafittiartister som Banksy og Ben Eine, så kos deg med flotte veggmalerier som er her i dag, og blir borte i morgen. Når mørket faller på tar du turen inn på barer som Zigrid von Underbelly og Callooh Callay, som serverer syndig gode cocktails. Dette er et London som fort sniker seg under huden.

Gatekunst i Hoxton

Foto

Joanna Henderson / London and Partners

Se på gatekunst, se på folk...

9. Ta en "My fair lady"

Du sender sikkert bilen på service, så hvorfor ikke unne deg selv litt egenpleie på neste Londontur? Den engelske hovedstaden er et mekka for flørtevipper, gyngekrøller og ekstra fine negler, og med litt planlegging rekker du alt på en formiddag. I Oxford Street ligger varemagasinene Selfridges og Topshop, og begge stedene har de «blow bars» der du får fikset håret, «brow bars» der får fikset dådyrblikket og «nail bars» der hender og føtter blir som nye. Ikke koster det skjorta heller, og det er deilig å komme hjem til hverdagen som en forbedret utgave av seg selv.

Ansatte og kunder på Blink browbar Salong I London.

Foto

Vibeke Montero

FIN I EN FEI: De dyktige damene på Blink Browbar fikser brynene dine på en, to, tre for en billigere penge enn hjemme.

10. Spennende shopping utenfor Oxford Street

Oxford Street er en av Europas mest kjente handlegater, og en destinasjon i seg selv. Men glem ikke at London har mer å by på for deg som er glad i å shoppe. Prøv disse tre shoppinggatene neste gang du jakter på et kupp: Kensington High Street, King’s Road og Sloane Street. Sistnevnte er full av flaggskipbutikker som krever tykk lommebok. Tenk Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Chanel, og så videre. I King’s Road finner du butikker som French Connection, Dune, Calvin Klein, Oasis, m.fl og du er heller aldri langt fra en koselig pub. Er du mer av en skattejeger, kan du prøve markedet Portobello eller handlegaten Carnaby Street,  der du finner litt rimeligere design- og merkevarer.

Foto

Pawel Libera/London and Partners

KENSINGTON: London er en drøm for deg som liker å shoppe. Hva med kvalitetetssengetøy fra Cologne & Cotton? I Kensington er det bare å dra kort – eller drømme seg bort!

11. Verdens beste bar på The Savoy

The Savoy er en «grande dame» i Londons jungel av hoteller. Det er et legendarisk hotell som har huset filmstjerner siden åpningen i 1889, og som også har markert seg på det kulinariske kartet. Gordon Ramsay driver restauranten «Savoy Grill» der du selvsagt kan forvente det aller beste. Hotellbaren «The American Bar» kom helt til topps da verdens 50 beste barer ble kåret i 2017, så hvorfor ikke stikke innom for en aperitiff?

Hvor: The Savoy ligger et steinkast fra Covent Garden, på The Strand.

Interiør fra inngangshallen til Londons mest berømte hotell, The Savoy.

Foto

Vibeke Montero

Eksklusivt: På the Saviy både sover og nipper du til cocktails i stil.

12. Flyplasser i London

Når Widerøe flyr direkte til London fra Kristiansand, lander du på Stansted frem til og med fredag 27. mars 2020. Den enkleste måten å komme seg inn til bykjernen på er med tog: Stansted Express til Liverpool Street Station. Det lønner seg å bestille togbilletter på forhånd.  NB: Fra og med søndag 29. mars 2020 bytter Widerøe flyplass og vil fly til og fra London Southend Airport, en mindre og mer effektiv lufthavn.  Det går tog til Liverpool Street Station 5 ganger i timen, reisetid 53 minutter.  Taxi og leiebil er også tilgjengelig, og det er gode forhold for parkering. London Southend  er kåret til Londons beste av Witch? seks år på rad og beste flyplass i Storbritannia fire år under Airport Operators Association (AOA) Annual Awards.

Hva venter du på?