Snøscootere på rekke på vidda med vinterlys.

Spektakulære, lille Mehamn

FOTO CH/Visitnorway.com

Flyr du til Mehamn, er du midt i smørøyet for et eldorado av aktiviteter! I tillegg kan du lade batteriene i eventyrlig natur og ta et dypdykk i spennende samisk kultur.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Mehamn er et nokså lite sted med bare litt over 700 innbyggere. Men det er ikke størrelsen det kommer an på! Denne lille perlen på Nordkynhalvøya i Finnmark, helt på nordtippen av landet vårt, er full av opplevelser.

Her kan du oppleve polarnetter med dansende nordlys, eller solfylte sommernetter i midnattsolas rike. For ikke å snakke actionfylte opplevelser!

Et smart sted å starte oppholdet er i de komfortable rorbuene til Nordic Safari, bare 800 meter fra flystripa i Mehamn.

 

Disse hjemmekoselige rorbuene ligger bare 800 meter fra flyplassen i Mehamn.

Foto

Nordicsafari.no

KORT VEI: Disse hjemmekoselige rorbuene ligger bare 800 meter fra flyplassen i Mehamn.

– Jeg pleier å si at gjestene våre har sin egen private landingsstripe, ler Vidar Karlstad, daglig leder i Nordic Safari.

Han brenner for å vise frem det Finnmark han selv er glad i.

– Her har vi et vell av vakre fjorder uten bebyggelse eller mennesker, og vi tar gjerne med oss gjestene våre på guidet vannscootersafari gjennom dette unike landskapet. En eller flere dager, det er opp til gjestene, vi lover gåsehudopplevelser uansett, sier Karlstad.

Scootere i full fart på sjøen.

Foto

Nordicsafari.no

UNIK OPPLEVELSE: En vannscootersafari til Berlevåg er bare en av de mange aktivitetene Nordic Safari tilbyr sine gjester.

For den eventyrlystne

Er du av den eventyrlystne typen må du ikke gå glipp av Kinnarodden! Europas nordligste fastlandspunkt er et mål i seg selv, og en drøm for eventyrere fra hele verden.

Her kan du forvente et spektakulært og samtidig nådeløst landskap med knivskarpe fjell, formet av is, vind og hav. Gode forberedelser med riktig utstyr, og ikke minst respekt for naturen, er en nødvendighet for å gjennomføre turen.

Ønsker du ikke å føle «kampen for tilværelsen» på kroppen, kan du enten ta Hurtigruten fra Kjøllefjord til Mehamn og se Kinnarodden fra sjøsiden, eller du kan delta på båtsightseeing.

Et annet populært turmål er Finnkirka, en karakteristisk havklippe like ved innseilinga til Kjøllefjorden. Ifølge sagnet var dette et gammelt offersted for samer, fiskere og andre omreisende, og i dag står Finnkirka registrert som et samisk kulturminne av Riksantikvaren. Her finner du en merket turløype med fantastiske utsiktspunkter ut mot platået over klippen.

 

 Fjellformasjonene på Nordkinnkalvøya tar pusten fra deg.

Foto

Nordicsafari.no

MONUMENTALT: Fjellformasjonene på Nordkinnkalvøya tar pusten fra deg. Finnkirka er et sakralt og vakkert samisk kulturminne.

Eller hva med naturskjønne opplevelser i kajakk? Du føler deg sjelden så fri og tett på naturen som når du sitter i en kajakk og kan gjøre strandhugg akkurat der du vil. Nordic Safari hjelper deg med utstyr og ruteforslag.

 

Mann med kajakker på fantastisk sandstrand.

Foto

Nordicsafari.no

KARIBIA? Nei, Nord-Norge! Med kajakk kan du finne dine egne strandperler.

Fantastiske Slettnes fyr

Et besøk til Mehamn og Nordkinnhalvøya er ikke komplett uten en tur til Slettnes fyr, et fremtredende landemerke nord for Gamvik. Omkring fyret ligger Europas nordligste naturreservat, hjemsted for over 100 fuglearter.

Foto

Nordicsafari.no

OVERNATTING: Slettnes fyr er verdt et besøk, ytterst i det arktiske havgapet.

Her kan du få en guidet tur i tårnet, hvor utsikten er helt majestetisk. Du kan også tilbringe natta i en av de nærliggende bygningene, og neste morgen våkne opp til lyden av måkeskrik og lukten av ramsalt sjø.

Tett på samisk kultur

Når du befinner deg i landets nordligste fylke, har du en unik mulighet til å utforske den samiske kulturen på nært hold. Davvi Siida holder til like ved Kjøllefjord, og her kan du ta del i over tusen år gamle tradisjoner med grillet reinkjøtt over et sprakende bål.

Grip sjansen og tilbring natten i en tradisjonell lavvo. Opplev den magiske stemningen når koftekledde samer joiker og forteller deg om samisk kultur og levesett, hils på reinsdyrene og test dine evner i tradisjonell lassokasting. En opplevelse for livet!

 • Samer i kofter utenfor lavvo.

  Foto

  Ørjan Bertelsen

  HOS SAMENE: Hyggelige samer ønsker deg velkommen for å lære bort mer om hvordan de lever her langt mot nord.

 • Reinsdyr med flokken i bakgrunnen.

  Foto

  CH/Visitnorway.com

  TETT PÅ: For å forstå den samiske kulturen, må du bli kjent med et reinsdyr eller to.

 • Samer i tradisjonelle klær, dame setter lite barn godt til rette i slede.

  Foto

  Ørjan Bertelsen

  FARGERIKT: Samedraktene er fargerike og vakre. Kanskje får du også være med på sledetur?

Vi har tatt en prat med Ellinor Utsi, som er daglig leder i det samiske turistforetaket som gjør samisk kultur tilgjengelig for tilreisende.

Hun kan fortelle at de har mange besøkende som kommer med Hurtigruten, og at flesteparten av disse er fra Tyskland. Men også amerikanerne og australierne er nysgjerrige på samisk kultur. Mange har lest seg godt opp i forkant, og er genuint interesserte i opplevelsene.

– Hvordan ser en perfekt dag ut hos Davvi Siida?

– Det betyr enormt mye for oss  å kunne formidle vår kultur og historie. Den perfekte dagen er når vi møter mennesker som er så engasjerte i vår historie at de spør, deltar aktivt og deler historier med oss fra sitt eget land. Kort sagt, innholdsrike møter med mennesker! sier Ellinor.

 

Snøscootere på rekke på vidda med vinterlys.

Foto

CH/Visitnorway.com

VINTEREVENTYRET: Det blir ikke mer arktisk enn full guffe på snøscooter i uendelige nyanser av hvitt!

Arktiske opplevelser

Den eksotiske naturen og dyrelivet på Nordkyn byr på et bredet utvalg av aktiviteter både sommer og vinter, uansett om det er spenning, utforsking eller avslapping du er ute etter. Prøv fiskelykken med arktisk havfiske, eller sats på storfangst på kongekrabbesafari

Vinterhlavåret byr på fartsfylte turer med snøscooter under nordlysets skinn. Om sommeren, mens midnattsola lyser opp sommernatta, kan du dra på fuglekikking, speedbåtsafari eller fjellvandring til alle døgnets tider. 

To fiskere drar i land en stor fisk i fiskebåten.

Foto

CH/Visitnorway.com

ARKTISK HAVFISKE: Du kjenner adrenalinet i kroppen når du drar ombord beist på denne størrelsen!

I tillegg til flott natur har Mehamn mye å tilby på kultur- og underholdningsfronten. Besøk Gamvik Museum, som med sin 10.000 år gamle lokalhistorie tar deg med på en reise tilbake i tid.

Vil du grave enda dypere i hvordan livet langs Finnmarkskysten har artet seg opp gjennom tidene? Foldalbruket Kystkultursenter er fullt av historier med tørrfisk, måkeskrik og bølgeskvulp som bakteppe.

Festivalhygge

Tar du turen nordover om sommeren, må du sørge for å få med deg Nordkynfestivalen. Denne festivalen byr på en uke med familieaktiviteter, lokal mat, utstillinger, torgsalg, revy og konserter.

Med andre ord er det duket for folkefest av beste slag, noe du også kan forvente når Chrisfestivalen går av stabelen i Kjøllefjord, kun en drøy halvtimes kjøring unna Mehamn. Etablert som en hyllest til den lokale bluesartisten Chris Lyngedal, byr festivalen på et spennende program fylt til randen av gode bluestoner.

Utforsk det norske fastlandet på sitt aller nordligste og nydeligste, med alt det innebærer av naturopplevelser, historie og kultur. Widerøe flyr deg til hjertet av opplevelsene i Mehamn. God tur!