Panorama av Munchen med alpene I bakgrunnen.

10 ting du bør vite om München – Tysklands vakreste by

FOTO Thomas Klinger

München er hyggelig året rundt, og du trenger ikke å reise hit i oktober for å få med deg den levende ølkulturen. Det eneste du må gjøre, er å huske gode sko, for her er det mye å se!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

München er ikke som andre tyske storbyer. Før du rekker å bestille en bayer og en pretzel, har du kommet i snakk med nabobordet, og før du aner det tramper du takten til ompamusikken du trodde du ikke likte. München er en smittsom tilstand av livsglede og høy seidelføring!

Pretzel kringle er en tradisjonell bakst i Tyskland.

Foto

Pierre Gui/Unsplash

MÅ SMAKES: Du kan ikke dra til München uten å smake den bayerske spesialiteten pretzel. Det smaker selvsagt ekstra godt med gyldent brygg til.

1. Marienplatz – Byens hjerte

Marienplatz rådhus i München.

Foto

Mediaserver.de

GOTISK ARKITEKTUR: Mûnchens gamle rådhus med sitt vakre klokketårn på Marienplatz.

München hjerte er en av Europas mest symbolske, åpne plasser. Bilfritt og historisk, her er det deilig å slappe av med en iskrem, og beundre den klassiske arkitekturen. Både det gamle og det nye rådhuset ligger her, og klokkespillet i det nye rådhuset er en attraksjon der figurer i full størrelse gjenskaper tradisjonelle, bayerske fabler.

Når: Hver dag klokken 11, og i tillegg klokken 12 og 17 om sommeren.

2. Bayern München – Klar for fotballreise?

Sauer hviler foran fotballarenaen Allianz Arena i Munchen.

Foto

Allianz-Arena

ALLIANZ-ARENA: Her spiller topplaget Bayern München sine hjemmekamper.

Er du glad i fotball, må du ikke gå glipp av en storkamp på Allianz-Arena. Her spiller topplaget  Bayern München sine hjemmekamper, og stemningen er høy når 75.000 tilskuere heier dem fram. Klubben er den mestvinnende innen tysk fotball noensinne, med 26 serietitler og 16 cuptitler, så det gjelder å være tidlig ute med å bestille billetter.
 

3. Müller’schen Folkebad – Et smykkeskrin av en svømmehall

Svømmehall i Müller’schen folkebad, München.

Foto

Robert Goetzfried

MÜLLER’SCHEN FOLKEBAD: På dette folkebadet kan du oppleve tradisjonell badekultur i vakre omgivelser.

Glem klamme svømmehaller med slitsom akustikk. Müller’schen Folkebad er en hyllest til badekultur og velvære, og kalles gjerne for et badetempel. Glem ikke å se opp under svømmeturen. Badet, som ligger like ved elven Isar, åpnet i 1901, og den vakre art nouveau-arkitekturen og utsmykningene er intakte. Etter badet tar du selvsagt en sauna – der begge kjønn har adgang samtidig, på typisk, tysk vis.

4. De bayerske alpene – Kombiner storbyferie og skiferie

To på ski i de bayerske alper.

Foto

Marc Gilsdorf

ALPEIDYLL: Bare en drøy time fra München ligger de bayerske alper.

På klare dager kan man skimte de bayerske alpene sør for München, og takket være gode transportmuligheter kan du nyte pudderet i Garmisch-Partenkirchen bare en drøy time fra storbyen.

Garmisch-Partenkirchen var opprinnelig to byer som ble slått sammen i forbindelse med vinter-OL i 1936, og skal du velge mellom de to, er Garmisch den mest moderne og Partenkirchen den mest idylliske. Mange flyr også til München når de skal til de italienske eller østerrikske alper. Hvorfor ikke legge inn litt tid til storbyliv i sjarmerende München før eller etter skiferien?
 

5. Ølfest 365 dager i året

En kvinne I tradisjonelt bayersk kostyme serverer øl til en mann på tavernaen Hofbräuhaus i München.

Foto

The Munich Hofbrauhaus am Platzl

POPULÆRT VANNHULL: Hofbräuhaus er alt du forventer at en bayersk ølstue skal være: raus og jovial med historisk sus.

Du trenger ikke reise til München under Oktoberfest for å oppleve den bayerske ølkulturen. Da er det 6 millioner andre turister her, så hvis du tar til takke med litt mindre ompa og litt mindre trengsel, så gjør du lurt i å reise utenom oktober. På Hofbräuhaus, som er en av verdens mest kjente tavernaer, er det litersglass med med gyldne dråper og høy stemning hver dag, hele året.

6. Kulturell stimuli

Fasaden til Alte Pinakothek Museum i München.

Foto

Mediaserver.de

KUNST I VERDENSKLASSE: Alte Pinakothek er museet du absolutt ikke bør gå glipp av i München.

München er kjent for sin høykultur, og har hele 59 teatre, 46 museer og flere operahus på kulturmenyen. De tre pinakotekene (Alte og Neue Pinakothek, samt Pinakothek der Moderne) er byens mest berømte kunstmuseer, men også Das Deutsche Museum, som er Europas største naturvitenskapelige museum, er verdt et besøk. Dagspass til alle tre museene koster 12 euro. På søndager koster inngang på museene bare 1 euro.
 

7. Ikke glem Gamlebyen! 

Små terter på Cafe Luitpold, Munchen.

Foto

Cafe Luitpold

EN INSTITUSJON FOR KAKEMONSER: Cafe Luitpold passer perfekt når blodsukkeret begynner å dale på sightseeingrunden.

München indrefilet for seightseeingsultne turister ligger i gamlebyen, i en halvsirkel på venstre side av elven Isar. Her rusler du blant vakre bindingsverkshus fra middelalderen, samt staselige barokk- og rokokkobygg som Theatinerkirche, fyrsteslottet Residenz og kirken St. Johannes-Nepomuk. Gå ikke glipp av en kaffepause på Cafe Luitpold i Brienner Strasse 11 for et kakestykke fra byens mest fristende kakedisk.
 

8. Münchens muskler

BMW Welt er et bilmuseum- og opplevelsessenter i München.

Foto

Designerpoint

FOR BILENTUSIASTER: BMW Welt er en voksen lekeplass der man kan beundre tysk bildesign på nært hold. Byggene er kunstverk i seg selv.

München er en av Tysklands mest velstående byer, og rangerer alltid høyt på lister over verdens beste steder å bo. BMW er bare et av mange store selskaper som har sitt hovedsete her, og BMW Welt er et museum og opplevelsessenter som ligger like ved bilprodusentens hovedkontor. Her kan du oppleve fortid og fremtid, se gamle motorer og ultramoderne kjøretøy, samt se proffene brenne gummi og manøvrere seg ned bratte trapper på sykkelstuntshowet. Inngang: 10 euro.
 

9. Englischer Garten

Englisher Garten på sommerstid, Munchen, Bavaria.

Foto

Englisher Garten

OPPLEV BYENS STORE HAGE: Den engelske haven har et areal på 3,7 kvadratkilometer og er et av de største parkanlegg i verden.

Byens største parkanlegg er større enn New Yorks Central Park, og er spekket med stier, vann og elveløp. På østsiden av hagene står det det kinesisk tårn, et historisk bygg som i dag befinner seg som det visuelle midtpunktet i en av byens største ølhager. Chinesischer Turm er et godt alternativ hvis du blir tørst på vandringen, eller bare vil nyte godt av byens bryggeritradisjon på en godværsdag.
 

10. Frauenkirche

Frauenkirche to tårn på kveldstid i Munchen.

Foto

Schiffdirk

BYENS SYMBOL: De høye tårnene med grønne løkkupler på toppen kan sees fra nesten hele München.

Kirken med de to løkkuplene, som på mange måter er selve symbolet på München, ligger i hjertet av gamlebyen. Frauenkirche sto ferdig i 1494, og de berømte løkkuplene kom på plass i 1524. Arkiktekturen er gotisk, og katedralen er fortsatt i bruk med daglige messer. Gå ikke glipp av det innrammede, svarte fotavtrykket ved inngangen til kirken. Det kalles «teufelstritt» på folkemunne, eller Djevelens fotavtrykk. Det sies at Djevelen skal ha inngått en avtale med utbyggeren om å finansiere byggeprosessen mot at kirken ikke skulle ha vinduer. Utbyggeren lurte Djevelen ved å plassere søylene slik at vinduene ikke var synlige fra inngangen. Da Djevelen oppdaget at han hadde blitt lurt, skal han ha trampet så hardt i gulvet at han etterlot seg et svart avtrykk. Dette er en fin, liten historie å krydre kirkebesøket med hvis du reiser med barn.