{{altEmptyString}}

Vår og sommer i München

TEKST Widerøe

Start med en dose festival, og sving deretter innom et marked. Rør inn en utstilling, og bland så inn sightseeing på nye måter. Hvis varmt, tilsett et besøk på et utendørs storbybad.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Som by er München en enestående miks av nytt og gammelt, med en slags blandet identitet som på den ene siden preges hightech og innovasjon, på den andre siden domineres av lederhosen og rause tradisjoner med historisk sus. Mangfoldige München har mange attraksjoner for deg som har lyst på en storbytur om våren eller sommeren.

Du skal ikke måtte kjede deg – spørsmålet er snarere heller – hva vil du prioritere?

Frülingerfest - den søte lillesøsteren til oktoberfest

Mellom 25. april og 14. mai settes München på hodet, når den årlige Frühlingsfest går av stabelen. Vårfesten er noe mindre enn sin verdenskjente storebror, men til gjengjeld er den mer autentisk. Det er nemlig først og fremst øl- og festglade tyskere som deltar, uten de store hordene av turister. Som utlending er man likefullt veldig velkommen med i feiringen. Noen vil hevde at man får man en enda bedre ølfestopplevelse om våren;  lettere kontakt med sosiale tyskere, kortere køer og raskere servering. Været er også ofte varmt og godt, og mange av tilstelningene er lagt utendørs. Das ist gut!

Biergarten

Foto

Christian Kasper

God stemning i finværet under Frülingerfest, som varer i nesten tre uker på våren.

Musikk, mat og moro på Tollwood-sommerfestival

Festlighetene er imidlertid ikke over med vårfesten. Langt i fra. Fra 26. juni til 21. juli ruller og går Tollwood-Sommerfestival i Olympiaparken, der man praktisk talt kan fråtse i kultur og underholdning. Markedsboder med håndverk og mat, musikkfelt, opptredener fra teater og performance-grupper, og ikke minst –  mange konserter.

Blant sommerens navn på Tollwood-Sommerfestival finner du Sting, Toto, Nena, og Tears for Fears, for å nevne noen. Til disse konsertene må du booke billetter, men ellers er det faktisk gratis adgang til over 70 prosent av alle opptredener på festivalen, inkludert aktiviteter og underholdning for barn.

Tollwood

Foto

Tourismus Muenchen

Tollwood soomerfestival er 26 dager med musikk, mat og kultur. Både for de lokale og turister.

Lunsj på en landsatt elvebåt eller en instragram-kafé?

Hvor mange dager har du – og hvor mange nye, herlige spisesteder kan du få klemt inn? Rettelse, det handler jo om mye mer enn å spise når kafeen for eksempel er en landsatt elvebåt oppå en bro!? Eller når maten serveres ut fra en tilhenger i Westpark, der gjestene sitter så tett på naturen at det nærmer seg friluftsliv? Det er to brødre som står bak  den unike kafeen i den gamle dampskipsbåten, Alte Utting, og stemningsfulle Café Ganz am Wasser, og historien bak disse nye perlene er virkelig verdt å lese.

Restauranten Heinrich Matters åpnet i 2018 og er raskt blitt en favoritt – særlig blant alle som er ivrige på Instagram. Her er  interiøret er avslappet og den lokalt produserte maten presenteres bildevennlig og med høy sjarmfaktor.

På jakt etter gourmetmat fra havet? Dallmayr Bar & Grill kan kanskje best beskrives som en luksus-deli med litt mathallatmosfære? Her kan man stikke innom for en kaffe og en croissant på morgenen, en grillet lunsj midt på dagen, eller et herremåltid om kvelden.

En annen populær nykommer på Münchens gastronomiske himmel er Restaurant Pfistermuehle, som ligger en i vakkert renovert bygg i den fineste delen av gamlebyen.

 • Ganz Am Wasser

  Foto

  Ganz am Wasser

  Ganz am Wasser er en naturopplevelse.

 • Lunsj på elvebåt

  Foto

  Atle Uttern

  Ship o'hop! Restauranten i den gamle dampbåten Utiing er blitt populær. Her kan det lønne seg å bestille bord i forkant.

Skattejakt på Münchens loppemarkeder

Er du i München på den første lørdagen under Frühlingsfest- Vårfesten – er det vel knapt mulig å gå glipp av Riesenflohmarkt Theresienwiese. Dette er uten tvil det største loppemarkedet i byen, og det tiltrekker seg visstnok over en million skattejegere i løpet én dag.

På fredager og lørdager kan man legge turen til Olympiaparken. Her finner du alt mulig brukelig og ubrukelig fra fortiden, være seg klær, leker eller antikviteter. Det er ikke det største loppemarkedet i byen, men flere kilder hevder det er det beste.

Tre ganger i året er det duket for en litt annerledes opplevelse på The Auer Dult. Markedet som du finner i kvartalet rundt Mariahilf-kirken, er et av Münchens eldste. Vær forberedt på rundt 300 boder som tilbyr alt fra sjeldne bøker og gamle skrifter, til hårprodukter, porselen og lederhosen. Men det slutter ikke der, til barnas glede har The Auer Dult også et solid innslag av tivoli, med karuseller, radiostyrte biler, dukketeater og boder der du kan skyte på blink.

Shopping

Foto

Dominik Parzinger

Påfyll for alle sanser

München har mange museer, som spenner fra øl og BMW til kunst og teknologi. Siste tilskudd på stammen er Tysklands første street art museum MUCA. Nylig gjenåpnet også Alte Pinakothek Art Gallery, etter et fire år langt restaureringsprosjekt. Har du lyst til å dvele ved den tyske overklassens overdådighet på 1600-tallet, kan du oppsøke den nye, permanente utstillingen The Luxury of the Baroque, på Bavarian National Museum.

Er det derimot større interesse for det som skjer i himmelen enn på jorda, anbefales en tur til The Supernova Planetarium & Visitor Centre. Dette nye opplevelses – og læringssenteret er beregnet for nysgjerrige i alle aldre, med en rekke utstillinger, workshop, omvisninger og show – alt sammen helt gratis. Her er det bare å sette av tid!

Sightseeing uten buss

Å dra på sightseeing er en rask måte å bli kjent med byen på, som ikke bør undervurderes.  Men det finnes flere alternativer enn bussturer! Hva med å utforske byen via segway, altså en slik motorisert ståhjuling? I løpet av to og en halv time får du sett de mest interessante severdighetene i München, presentert av en guide, samtidig som du nyter luften av vår- eller sommer.

Eller hva med å ta på seg et par komfortable sko og krysse byen fra øst til vest, på egen hånd?

Har du likevel lyst til å rulle av gårde på fire hjul, hvorfor ikke gjøre det i en klassisk folkevognbuss, i Tyskland kjent som en Bulli? Muencnher Bulli Tours poengterer at folkevognbussen kommer frem gjennom smale smug i gamlebyen. Og  guiden, som er kona til eieren, er født og oppvokst i München – som hun kjenner som sin egen bukselomme!

Varmt? Kjøl deg ned!

München ligger midt i det europeiske kontinentet, med utsikt til de Alpene. Men årstidene minner i grunnen mye om våre egne i Norge. Du kan derfor oppleve gode temperaturer vår og sommer. Og på en god sommerdag, hva vil man da? Jo, sole og bade! Og det kan du i München, selv om du er aldri så langt fra havet.

Vi flyr direkte fra Bergen til München tre ganger i uka

 • Eso Supernova

  Foto

  Esp/P. Horâlek

  Eso Supernoca Planetarium & Visitor Centre åpnet våren 2018 og tilbyer lærerike opplevelser fem dager i uke, helt gratis.

 • {{altEmptyString}}

  Foto

  Photo credits

  Langs bredden av elven Isar kan du sole deg, bade og grille.