Slott i Neuschwanstein

Start Europa-ferien i München

TEKST Widerøe / FOTO Luca Florio

Med München som utgangspunkt, blir sentral-Europa til en konfekteske der godbitene ligger tett. Her er oversikten som gir deg maks utbytte av Münchens sentrale beliggenhet.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

München er kanskje ikke verdens navle riktig enda, men å si at det er et av Europas viktigste knutepunkt er ingen overdrivelse. Visste du at du kan fly til over tohundre destinasjoner fra byens flyplass? Som om det ikke var nok, ligger byen midt på kontinentet med kort vei til det meste, enten du foretrekker å reise med tog, buss eller leiebil.

Finn flybilletter til München

Kart over Tyskland

Foto

Wideroe

Midt i smørøyet: fra München har du kort vei til en rekke spennende byer og steder.

Korte avstander med buss

Eurolines  er et busselskap der du kan kjøre business class med ekstra plass til bena, gratis wifi og strømuttak i setet. Samtidig kan du følge med ut av vinduet for å få med deg landskapet som endrer seg hele tiden i denne spennende delen av Europa.

6 eksempler på bussreiser fra München sentrum

 • Til Praha i Tsjekkia: 5 timer og 10 minutter, pris 108 euro tur/retur
 • Til Wien i Østerrike: 6 timer, pris 83 euro tur/retur
 • Til Zurich i Sveits: 4 timer og 15 minutter, pris 64 euro tur/retur
 • Til Milano i Italia: 7 timer og 15 minutter, pris 122 euro tur/retur
 • Til Strasbourg i Frankrike: 6 timer og 25 minutter, pris 86 euro tur/retur
 • Til Ljubljana i Slovenia: 4 timer og 55 minutter, pris 47 euro tur/retur

 

Ljublana

Foto

TRIFONOV EVGENIY

Høy sjarmfaktor: Ljublana, Slovenias koselige hovedstad, er regnet som en av Europas aller vakreste byer.

På skinner fra München

Få ting kan måle seg med å tøffe ut fra byens togstasjon på vei mot nye oppdagelser. En togreise er alltid mer enn en måte å komme seg fra A til B – du får kultur, svimlende utsikter og historie bakt inn i togbilletten. På Deutsche Bahn sine nettsider har du full oversikt over togtidene fra München Hauptbahnhof er som er byens sentralbanestasjon.

3 eksempler på internasjonale togreiser fra München

 • Til Praha i Tsjekkia: 5 timer og 50 minutter, pris 67 euro tur/retur
 • Til Wien i Østerrike: 4 timer, pris 80 euro tur/retur
 • Til Venezia i Italia: 6 ½ time, pris 100 euro tur/retur

3 eksempler på togreiser innenfor Tyskland fra München

 • Til OL-byen Garmisch-Partenkirchen: 1 time og 21 minutter, pris 44 euro tur/retur
 • Til julemarkedbyen Nürnberg: 1 time og 3 minutter, pris 50 euro tur/retur
 • Til den skjulte juvelen Würzburg: 2 timer og 1 minutt, pris 65 euro tur/retur
Togreise i Europa

Foto

iStock

Opplev Europa på skinner.

Dypdykk i Tyskland

Er du først i Tyskland, så kan du like gjerne fordype deg i dette vakre landet som kanskje er aller mest kjent for spennende storbyopplevelser. München ligger i delstaten Bayern, et område fullt av koselige landsbyer og vakker natur.

Rothenburg ob der Tauber  er bare en av mange idylliske landsbyer i Bayern, og ligger 2 ½ times kjøring fra München. Den inntakte middelalderkjernen har sikret Rothenburg en plass på UNESCOs verdensarvliste. Skal du bare se ett slott mens du er i Tyskland, kan du like gjerne peile deg inn på Neuschwanstein, som du ser bilde av øverst i artikkelen. Det skal ha vært dette slottet Walt Disney brukte som mal da han skapte sine magiske eventyr!

Kort vei til mektige naturopplevelser

Vil du opp i høyden og la utsikten ta pusten fra deg, kan du jo starte med de bayerske alpene som ligger bare halvannen time fra München. Garmisch-Partenkirchen ligger også bare halvannen time med bil fra sentrum, og var opprinnelig to byer som ble slått sammen i forbindelse med  vinter-OL i 1936. Garmisch er den mest moderne, og Partenkirchen den mest idylliske.

De berømte Dolomittene er også innen rekkevidde, bare fire timers kjøring fra München. Har du leiebil, sørg for å kjøre langs Alta Via 1, der du har perfekt utsikt over ikoniske Monte Cristallo på 3.216 m.o.h, eller Krystallfjellet som det kalles på norsk.

Vi flyr deg til München

 • Rothenburg

  Foto

  Roman Kraft

  Middelalderby: Rothenburg ob der Tauber er en vakker dagstur fra München.

 • Cortina

  Foto

  Daniel Prudek

  Monte Cristallo: Dolomittene ligger lengst nord i Italia, og denne vakre fjellkjeden kan du hvile øynene på fra blant annet Cortina d’Ampezzo.

Fjellveien til Venezia

Et kjapt blikk på kartet avslører at Venezia ligger like sør for München, med de østerriske Alpene i mellom. Tar du toget, er du i lagunebyen på 6 ½ time, med ett togbytte i Verona. Og mens du først er i Verona, bør du unne deg en tur innom den vakre byen der Romeo og Julies episke kjærlighetsdrama fant sted. Har du leiebil, kjører du via Innsbruck og er i Venezia på 5 ½ time. Foretrekker du luftveien, kan du fly med Air Dolomiti til Marco Polo-flyplassen i Venezia på nøyaktig en time.

Eksotisk storbyferie i øst

Er du en av dem som fortsatt ikke har pugget de «nye hovedstedene» på Balkanhalvøya? Fra München flyr du til Sarajevo, Zagreb, Priština og Beograd på mellom 1 – 1 ½ time, og her kan du forvente deg et billig og spennende Europa som fortjener å oppleves! Både Lufthansa og Eurowings har gode direkteforbindelser.

Når du er i München kan du fort komme deg til både Budapest og Wien. Hva med en ekte wienerschnitzel lagd av kalvekjøtt til lunsj i den østerrikske hovedstaden? Du flyr hit på 1 time og 5 minutter, og både Austrian Airlines og Lufthansa har direkteruter. Til Budapest tar det 1 time og 25 minutter å fly, og du rekker fint både en vakker badeopplevelse i et av byens mange tradisjonelle bad før du vender tilbake til München.

 • Venezia

  Foto

  Nicolo di Giovanni

  Europas vakreste: På fem og en halv time kan du kjøre fra München til Venezia.

 • Budapest

  Foto

  Dan Novac

  Budapest: Hvorfor ikke slå to fluer i en smekk og ta en svipptur til Budapest?

Bli kjent med Europas ministater

Liechtenstein beskrives av Lonely Planet som «et eventyr som kommer til live». De kaller det en mikronasjon av mysterier, og det burde være nok til å pirre nysgjerrigheten! Du kjører hit på tre timer fra München, og her kan du glede deg til slående vakker natur der totusen-toppene ligger tett.

Luxembourg er et lite land med store overraskelser. Gå ikke glipp av den særdeles vakre hovedstaden som ligger hvilende på en høyde. Dette er eventyrmateriale, og du kommer til å lure på hvorfor du ikke har reist til Luxembourg tidligere! Du flyr direkte til Luxembourg fra München på 1 time med Lufthansa eller Luxair.

 • Liechtenstein

  Foto

  Oliver Schwendener

  Liechtenstein: Et lite land med store naturopplevelser. Fra de høyeste fjelltoppene har du utsikt til Rhinen som danner grensen med Sveits i vest.

 • Castle Bourscheid

  Foto

  Mars Marchal

  Luxembourg: Det vakre slottet Bourcheid ligger på en høyde.

Så enkelt er det å leie bil i München

München er en bilby, og Tysklands har et godt utbygde veinett. Hos både Budget og Hertz kan du leie en liten bil for 160 euro for en uke, men bruk gjerne en søkemotor som Autoeurope for å sammenligne priser. Vil du kjøre en BMW, så må du opp i over 400 euro for en uke. Og så til det store spørsmålet: Er det fri fartsgrense på autobahn? Svaret er at det på noen deler av autobahn er fri fartsgrense, mens på andre deler står det veiskilt som indikerer fartsgrensen. Disse bør du følge!

Vi flyr deg til München