Utsikt i Alpene

Fly til München og dra på skiferie i Alpene

TEKST Widerøe / FOTO Daniel Franck

Skireiser er populære som aldri før, og med München som base er det kort vei til pudderet i både Østerrike, Sveits og Italia. Her ligger skibakkene tettere enn charterturistene på stranden på Mallorca.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Skiturister er ikke som andre turister. De føler seg ikke hjemme før det knirker godt under skiene og landskapet er hvitt så langt øyet kan se. Når pudderjunkiene ser etter hotellkomfort lokkes de ikke nødvendigvis av room service eller solnedgangsutsikt, men av skotørkere på rommet, kort vei til after-ski og åpen peis. München er et perfekt utgangspunkt for skiboms i alle aldre, enten du foretrekker alpint eller langrenn – eller kanskje begge deler?

 • Lunsj med utsikt

  Foto

  Engadin / St. Moritz

  Den følelsen: Etter å ha tilbragt dagen i bakkene i St. Moritz er det deilig å komme til dekket bord.

 • Tog i Alpene

  Foto

  Frans van Heerden

  Skinnegående transport: Du kan ta toget til flere skisteder i Alpene, og München er et perfekt utgangspunkt.

Skieldoradoer nær München

Den korteste veien fra München til Alpene går via Garmisch-Partenkirchen der det tradisjonsrike nyttårshopprennet arrangeres i Olympiabakken. Her er det gode skimuligheter både for deg som ikke er helt Kjetil André Aamodt (ennå) og for deg som helst går for svarte løyper. Videre over grensen til Østerrike ligger vinterperlene på en snor: Innsbruck, St Anton og Kitzbühel, for å nevne noen.

10 skisteder i kjøreavstand fra München

Fra München kan du velge og vrake i destinasjoner som inviterer til herlige timer med ski på beina, etterfulgt av tilsvarende hyggelige timer med god mat og drikke – kanskje til og med en real afterski-seanse. Her er et utvalg

 1. Til Garmisch-Partenkirchen (Tyskland): 90 kilometer, cirka 1 time og 15 minutter i bil
 2. Til Zugspitze (Tysklands høyeste fjell): 117 kilometer, cirka 1 time og 45 minutter i bil
 3. Til Kitzbühel (Østerrike): 127 kilometer, cirka 1 time og 40 minutter i bil
 4. Til Innsbruck (Tyrol, Østerrike): 162 kilometer, cirka1 time og 50 minutter i bil
 5. Til Saalbach (Østerrike): 177 kilometer, cirka 2 og en halv time i bil
 6. Til St. Anton (Tyrol, Østerrike): 188 kilometer, cirka 2 timer og 45 minutter i bil
 7. Til Sölden (Østerrike): 196 kilometer, cirka 2 timer og 50 minutter i bil
 8. Til Bad Gastein: 224 kilometer, cirka 2 og en halv time i bil
 9. Til St. Moritz (Sveits): 278 kilometer, cirka 4 timer og 15 minutter i bil
 10. Til Cortina d’Ampezzo (Italia): 320 kilometer, cirka 4 timer og 20 minutter i bil
Alpene

Foto

Eberhard Grossgasteiger

Blenende vakkert: Det er ikke bare i Norge vi har vakker vinternatur. Alpene tar pusten fra deg på en stjerneklar natt.

Seefeld - trekkplaster for langrennsentusiastene

Seefeld i Tyrol i Østerrike er for Alpene det Morgedal er for Norge. Byen ligger på et platå der 280 kilometer med velpreppede langrennsløyper venter på deg. Her er langlauf, som langrenn heter på tysk, foretrukket fremfor alpint, som er den skisporten flest forbinder med Østerrike. I skrivende stund forbereder byen seg på å arrangere verdensmesterskapet på ski i nordiske grener fra den 20. februar – 3. mars i 2019. Du reiser enkelt fra München til Seefeld med tog eller buss på cirka to timer. Velger du å kjøre bil, tar turen på 125 kilometer omtrent en time og tre kvarter.

Marcialonga - Alpenes svar på Birkebeinerrennet

Det er ikke bare i Norge at langrenn er en folkesport. Også i Alpene elsker de å konkurrere med ski på bena, og det legendariske turrennet Marcialonga arrangeres hver siste søndag i januar i provinsen Trento i Italia. Nordmenn elsker dette rennet, og hvert år er nesten halvparten av de påmeldte fra Norge! En ting som skiller Marcialonga fra andre turrenn er at deltakerne går gjennom små landsbyer på veien, noe som setter et hyggelig og sosialt preg på arrangementet. Moena, Pozza, Canazei, Predazzo, Val de Fiemme og Cavalese er blant landsbyene du vil få oppleve. I dagene før og etter nyter du god italiensk mat til lunsj, og unner deg kanskje noen stavtak på breen i Seiser Alm? Bedre blir det ikke! Vil du være med eller bare heie frem nordmennene som deltar i det søtti kilometer lange rennet, kan du kjøre fra München til Moena på fire timer. Mer informasjon om Marcialonga finner du her.

Skirennet Marcialonga

Foto

Marcialonga

Den lange marsjen: For mange handler det om tiden, men for de fleste er det viktigste å delta. Alle får den samme stemningen gjennom de italienske landsbyene, uansett nivå.

Legendarisk afterski

Med München som utgangspunkt, er det kort vei til Østerrikes pudderparadis. Her finner du kanskje ikke Alpenes aller høyeste topper, men de vakre alpelandsbyene og den gode afterskistemningen gjør allikevel Østerrike til en favoritt. Her er våre håndplukkede favoritter.

Saalbach er kjent for sin legendariske afteski i den overdimensjonerte trehytta «Hinterhag Alm». Her er det høy stemning etter at de østerrikske urene slår fire. I Saalbach kaller de det topp moderne anlegget sitt med søtti heiser og 270 kilometer med løyper for et skisirkus, og det er en god beskrivelse. Her finner både voksne og familier seg godt til rette. Mer informasjon om Saalbach finner du her.

Ønsker du minst like høy puls på nattelivet som i bakkene, er St. Anton stedet for deg. Her er det mange aktiviteter, som skishowet«The snow must go on», konserter og festivaler, så hvis du kom for å slappe av har du kommet til feil alpelandsby! St. Anton er rett og slett en magnet for de som vil ha mer-av-alt. Mer informasjon om St. Anton finner du her.

PS! Du kan ta tog fra München til St. Anton på 3 timer og 24 minutter med ett togbytte i Wörgl.

Hinterhag

Foto

Alm Saalbach

Afterski: I Saalback kan du glede deg til gode forhold - både med og uten ski på bena.

Gjør som James Bond i Sölden

Du husker sikkert filmen «Spectre» fra 2015, der Daniel Craig spiller en James Bond som navigerte mellom snøkledte fjelltopper i et snøfly?  Fjelltoppene ligger i Sölden, og gourmetrestauranten «Ice Q» på 3 048 meters høyde ble brukt som skurkenes hovedkvarter takket være den futuristiske arkitekturen som ikke ligner noe annet du vil se i Alpene.

Sölden har ekstremt stabile snøforhold takket være to isbreer, Rettenbach og Tiefenbach, og heisene er topp moderne og effektive. Med andre ord, du slipper kø! Selve landsbyen er ikke den mest billedskjønne, men det mangler ikke på vannhull og natteliv. Mer informasjon om Sölden finner du her.

 • Ice Q

  Foto

  Rudi Wyhlidal

  Middag med utsikt på toppen av Gaislachkogl.

 • Ice Q

  Foto

  Rudi Wyhlidal

Vakkert i Kitzbühel

Er det den koselige landsbystemningen du er ute etter, er Kitzbühel et godt valg. Dette er et av Europas mest kjente skisteder, og tiltrekker seg derfor både kjendiser og verdens alpinelite. Byen startet som gruveby der man utvant kobber og sølv på 1600-tallet, og derfor har den et vakkert middelaldersentrum som i stor grad er bilfritt. St. Catherine-kirken er iøynefallende med sin høygotiske stil.

Men tro ikke et sekund at livet i alpelandsbyen handler om sightseeing. Her venter utforløyper som gir deg – og erfarne alpinister – sug i magen. Det er ikke for ingenting at utfor i Kitzbühel regnes som sesongens mest prestisjefylte konkurranse for alpinistene. Mer informasjon om Kitzbühel finner du her.

Så enkelt kommer du deg til bakkene

Fra München kan du enkelt bestille en ski transfer, hvilket vil si at en sjåfør venter på dere ved ankomst og kjører dere dit dere skal. I fjor ble Ski-lifts kåret til verdens beste ski transfer-selskap. Du velger selv om du vil dele transport med andre, eller ha en bil for deg/dere selv.

Foretrekker du egen leiebil har både Budget og Hertz biler fra 160 euro per uke, men bruk gjerne en søkemotor som Autoeurope for å sammenligne priser.

Enten du allerede har funnet din Alpefavoritt, eller er på utkikk etter nye, så bør du holde et øye med det eneste globale initiativet som heier frem skibransjens beste aktører. Du finner World Ski Awards her.

Kjenner du alpene kalle? Vi flyr deg til München

Solrik utsikt over Alpene

Foto

Boris Misevic