Fjellfolk i midnattssol på Dronningruta mellom Stø og Nyksund i Vesterålen.

Sommereventyr i Nord-Norge

FOTO Visit Vesterålen

Nord-Norge er billedskjønt og du får garantert nok bilder til Instagram på tur hit. Et portrett av en kongekrabbe, godt kledd på hvalsafari og en fjelltur i midnattssol.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Har du ennå ikke vært på sommerferie i Nord-Norge? Eller vil du gjerne tilbake? Da er det smart å begynne å planlegge i god tid – slik at du kan velge på øverste hylle i valg av opplevelser og overnattingssteder.

Men hvor i all verden skal du begynne, og hva skal du velge? Trikset er å spørre de som er lokalkjente. Derfor spurte vi fire nord-norske turistsjefer om tips til de aller beste sommeropplevelser i midnattssolens rike.
 

Verdensarven på Vega

Vi starter helt sør i landsdelen, på Vega, som siden 2004 har stått på den prestisjetunge Verdensarvlisten til UNESCO. Hilde Wika på Vega turistkontor deler sine beste tips:

Helgelandskysten med sine mange øyer og flotte natur, kan oppleves til fots, på sykkel, i båt eller med bil. Øyhopping på Helgeland er blitt et begrep, og med utgangspunkt i Brønnøysund eller Sandnessjøen har du en øyverden med over 12000 øyer lett tilgjengelig.

Over halvparten av disse øyene ligger i Vega kommune, og de siste årene har øygruppa opplevd en mangedobling av antall turister. Det er likevel ikke snakk om masseturisme – på Vega er det små forhold og du kommer tett på dagliglivet. Du bør også være ute i god tid for å sikre deg overnattingsplass og booke opplevelser.

– Det mest spesielle vi kan by på er nok et besøk til dunværet Lånan. Her bor det fem fuglevokterfamilier som holder ærfugl som husdyr – det kan du ikke oppleve noe annet sted i verden, forteller Hilde Wika. To ganger i uka går det båt ut til dunværet med plass til maks 48 personer. Her gjelder det å være tidlig ute – det blir fort fullbooket.

 

 • To som leier hender på Vega, Helgelandskysten.

  Foto

  Hanne Pernille Andersen

  PÅ SYKKEL: En sykkeltur rundt øyene på Vega er ingen dum idé dersom sola skinner.

 • Dunværet Lånan ved Vega, fra lufta.

  Foto

  Inge Ove Tysnes

  ARCHIPELAGO: Vakre Vega fra lufta! Her ser vi dunværet Lånan.

 • Folk på stranden Eidem på sørdelen av Vega, Helgeland.

  Foto

  Terje Rakke/Nordic Life/Visit Helgeland/Helgeland Reiseliv/Vega

  HVITE STRENDER: Eidem strand på den sørlige delen av Vega.

Vega Havhotell er viden kjent for sitt gjestfrie vertskap og gode mat fra lokale leverandører. Får du ikke plass på et av de 25 rommene på hotellet, finnes det også andre overnattingsmuligheter som leiligheter, rorbu og camping. I fint vær kan du villcampe i telt, det er det mange som gjør, sier Wika. Allemannsretten gjelder på Vega som i resten av Norge.
 

Kajakk- og hvalsafari i Vesterålen

Helt nord i Nordland fylke ligger Vesterålen – det perfekte utgangspunktet for deg som ønsker en aktiv ferie med spennende opplevelser til lands og til vanns. Blant annet finner du over 150 merkede turløyper med utsikt over både fjordene og storhavet på yttersiden av Vesterålen – på alle nivåer fra grønn til svart merking.

Liker du deg i det våte elementet er Vesterålen et eldorado for havpadling. Du kan leie kajakk og det utstyret du trenger, blant annet hos Vesterålen Padle og klatresenter eller Huset på Yttersiden. Enten du er nybegynner eller mer erfaren kan du få fantastiske naturopplevelser fra kajakken.

– Dersom du drømmer om å få sett hval på nært hold, bør du bli med på hvalsafari. Enten med en RIB-båt, eller en større båt med guide. Flere selskaper tilbyr hvalsafari fra Andenes, derfra er det kort vei ut til hvalfeltene. Nærkontakt med hval er en opplevelse du vil huske resten av livet!

Hval i solnedgang i Vesterålen.

Foto

Marten Bril

HVALSAFARI: Hvalen trives i Vesterålen, også i midnattssola.

Har du mer sans for kultur og rolige opplevelser, tar du gjerne turen innom det nedlagte fiskeværet Nyksund. Dette er blitt nærmest et «Vesterålens Grünerløkka» med flere overnattingssteder, spisesteder og ikke minst mange billedkunstnere og fotografer som har gitt nytt liv til den tidligere spøkelsesbyen.

Skilting ved Dronningruta mellom Stø og Nyksund i Vesterålen.

Foto

Ørnulf Berthinussen/Visitvesteralen.com/Øksnes

DRONNINGRUTA: En vakker tur langs fjære og fjell fra Nyksund til Stø i Øksnes, Vesterålen.

Fra Nyksund starter også Dronningruta, en vandrerute på 15 kilometer over fjellet til Stø, som fikk navnet etter at Dronning Sonja gikk her i 1994.

Enkleste vei til Vesterålen er å fly med Widerøe til Andenes eller Stokmarknes.
 

Bli med i Isbjørnklubben

Turmuligheter finnes det også mange av i Hammerfest – byen som i 200 år er blitt regnet som verdens nordligste by. Hammerfestværingene hevder fortsatt at de har rett, selv om nabobyen Honningsvåg nå også har fått bystatus.
– Én fin tur er for eksempel å gå opp til toppen av byfjellet Salen, der reinsamene Mikkel og Solveig holder til i Mikkelgammen. Der kan du lære om samisk kultur, høre joiking og spise nydelig samisk mat, tipser daglig leder Katja Grosse ved Hammerfest turistkontor.

Tilbake i bysentrum kan du gå innom Isbjørnklubben. Melder du deg inn, får du den verdensberømte isbjørnnålen som bevis for at du har vært i Hammerfest – som uomtvistelig er den nordligste byen med over 10.000 innbyggere. I skrivende stund er det over 263.000 medlemmer i klubben!

En liten ferjetur fra Hammerfest by ligger Seiland nasjonalpark med alpin kystnatur, fjorder og Skandinavias nordligste isbreer. Her har det tidligere bodd folk i hver fjord, både nordmenn, samer og kvener som har drevet fiske og holdt husdyr. I dag er det ingen fast bosetting i nasjonalparken, men du kan mange steder se rester etter boplasser ved sjøkanten.

Mann på tur i Seiland Nasjonalpark, Vest-Finnmark.

Foto

Ingunn Ims Vistnes/Seiland Nasjonalpark

I NASJONALPARKEN: Seiland har en egenartet og vakker øynatur, med små store fjorder omkranset av bratte fjell.

Hammerfest ble i likhet med resten av Finnmark og Nord-Troms offer for «den brente jords taktikk» på slutten av andre verdenskrig. Tyskerne, som da innså at de tapte krigen, brant ned og ødela mesteparten av husene for å hindre at Sovjetunionen fikk utnytte ressursene da de kom. Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms er et monument over menneskets vilje til å overvinne krigens ødeleggelser og skape ei ny framtid.
 

Kongekrabbens rike

Når vi  skal snakke om Honningsvåg, kommer vi ikke unna et besøk på Nordkapp – en av de absolutt store turistattraksjonene i Norge. Kommer du med fly til Honningsvåg, kan du leie bil og kjøre ut til Nordkapplatået på egenhånd, eller du kan bestille en guidet utflukt.

– Det er mange steder med flott natur, men det som er spesielt her oppe, er at det er et veldig bart landskap nesten uten trær. Når du kommer med fly inn til Honningsvåg i klarvær, er det nesten så du ikke tror det du ser. Så spesielt er landskapet, sier Hege Jernsletten, som er markedsansvarlig i Visit Nordkapp.

Krabbefiske ved Nordkapp, Magerøya, Finnmark.

Foto

Frode Kristiansen/Nordnorge.com/Nordkapp

MENGDER MED KRABBE: Kongekrabbefiske er nesten obligatorisk – og ingen trenger uroe seg for dårlig fangst!

Nordkapp ligger også i kongekrabbens rike. Det anbefales på det sterkeste å delta på en kongekrabbesafari, der du får være med på å fange kongekrabber – og smake på godsakene etterpå.

Hege Jernsletten anbefaler også et besøk i Norges største sjøfuglkoloni på Gjesværstappan, som huser en million lundefugler. Det arrangeres utflukter med tre faste avganger per dag i høysesongen fra Birdsafari Gjesvær.

– Jeg må alltid få med meg en tur dit hver sommer, sier hun.