Nordlys fra førerkabinen til et Widerøe-fly.

Opplev nordlyset over skyene!

FOTO Yngve Sæbbe

Når nordlyset danser over himmelen, er det et show du aldri vil glemme.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

De siste årene har stadig flere fått øynene opp for naturfenomenet nordlys. Det grønne, blafrende lyset som kommer til syne på vinterhimmelen kan ikke beskrives med ord – nordlyset må oppleves!

– Nordlysturismen har eksplodert de siste seks-sju årene. Mens det tidligere pleide å være julestengt på hotellene, er det nå flere turister i Tromsø om vinteren enn om sommeren, sier Kari Jakola, Supervisor Cabin Crew i Widerøe i Tromsø.
 

Kanskje du får se nordlyset fra flyet

– Det aller enkleste er naturligvis å se nordlyset fra bakken. Men hvis du besøker Tromsø en overskyet dag med snøfokk, vil det være umulig å se nordlyset – da må du opp over skyene. Det går naturligvis ikke an å garantere et naturfenomen, men kommer du opp over 20.000 fot er sannsynligheten langt større, sier Jakola.

 • Glimt av nordlys over et fly på flyplass.

  Foto

  Magnus Farnes

  GODE SJANSER: Sjansene for å se nordlys øker betraktelig på 20.000 fots høyde.

 • Nordlys danser over fly.

  Foto

  Erlend Remmen

  FARGERIK AURORA

Nordlys på kalde, klare vinternetter

Tromsø ligger midt i nordlysbeltet og er et perfekt utgangspunkt for å kunne få oppleve nordlyset med egne øyne. Det åpenbarer seg på kveldshimmelen på kalde, klare kvelder fra slutten av oktober til begynnelsen av mars.

– Fordelen med å jakte på nordlyset fra fly er at det er mindre lysforurensing i luften, sier Ivar Austad Wang, som er kaptein i Widerøe i Tromsø. Selv om han bor i Tromsø og har sett nordlyset mange ganger, blir han fortsatt fascinert av nordlys-fenomenet.

– Det er noe magisk, det er «wow» – noe du aldri har sett maken til, sier kollega Kari Jakola.
 

Vekk fra bebyggelse

Er du heldig med været og det er et sterkt nordlys, kan du få sett det også i Tromsø by. Men det er en fordel å komme et stykke unna bebyggelsen for å unngå annet lys.

I og rundt Tromsø er det også en hel del organiserte nordlysturer – med båt, bil, minibuss, hundespann, på ski eller snøskuter. Et annet tips er å leie en bil, se på værmeldingen og kjøre dit det sjansen er størst for klarvær.

Nordlys over Karlsøy, Troms.

Foto

Gaute Bruvik/Nordnorge.com/Karlsøy

AVSIDES: Nordlys over Karlsøy, 1 time med bil og en fergetur unna Tromsø.

Mange gode destinasjoner for nordlys

Det er naturligvis også mulig å se nordlys andre steder i Nord-Norge enn Tromsø – for eksempel i Vesterålen, Lofoten eller Finnmark. Widerøe flyr deg til AndøyaRøstSvolvær og Leknes der naturfenomenet kan sette ytterligere en spiss på den allerede slående naturen. Drar du derimot til Kirkenes, kan du kombinere nordlysjakt med kongekrabbesafari!

Hammerfest og Stokmarknes er andre glimrende reisemål for deg som er på jakt etter en nordlys-opplevelse – og Widerøe flyr deg dit.

Vil du sikre deg at du har størst mulig sjanse til å se nordlyset kan du få nordlysvarsel på denne nettsiden.

 • Nordlys over Andøya Fyr, Vesterålen

  Foto

  Marten Bril/Visitvesteralen.com/Andøy

  VINTERSTID: Nordlys er et fast innslag på himmelen på nordnorske destinasjoner – her fra Andøya i Vesterålen.

 • Nordlys over bebyggelse I Bø i Vesterålen.

  Foto

  Øystein Lunde Ingvaldsen/Nordnorge.com/Bø

  MÅNEN OG NORDLYSET: Nordlyset danser side om side med lyset fra månen over hustakene i Bø i Vesterålen.

 • Nordlys over Sortlandsundet og broen.

  Foto

  Marten Bril/Visitvesteralen.com/Sortland

  OVER BROEN: Nordlys over broen på Sortland i Vesterålen.

Kommer fra hele verden

Det er en overvekt av utenlandske turister som kommer til Tromsø for å oppleve nordlyset. Spesielt japanere er fascinerte av det spesielle naturfenomenet.

– Det kommer mange turister fra Asia i håp om å få se nordlys, men også for eksempel fra England, Frankrike og Tyskland. Det er noe av det mest spesielle vi har å by på her nord, sier Ivar Austad Wang.

– Sol og måne finnes overalt, mens nordlyset finnes bare rundt den magnetiske nordpolen, legger Kari Jakola til.
 

Hva er nordlys?

Men hva er egentlig nordlys, lurer du sikkert på. Jo, nordlyset er ladde partikler som slynges ut fra solas overflate etter kraftige solstormer. Noen av disse partiklene kommer mot jorda. Når de når frem, ledes de langs det beskyttende magnetfeltet mot den magnetiske nord- og sørpolen. I en prosess som er identisk med det som skjer inne i et lysrør, utløses energien som lys vi kan se fra bakken. De fleste nordlys oppstår i en høyde av rundt 100 km over bakken.

Spektakulært nordlys over Karlsøy, Troms.

Foto

Gaute Bruvik/Nordnorge.com/Karlsøy

ET HIMMELFENOMEN: Sol, måne og stjerner kan sees over alt, men naturens eget fyrverkeri finnes bare rundt polene.

Nordlyset kommer i et utall av fasonger – som blafrende gardiner, som bevegelige bånd, som rullende røyk. Fargen er som regel lysegrønn, med en smal rose stripe på den ene siden. Av og til eksploderer nordlyset i en korona, hvor nordlysstrålene skyter i alle retninger og over hele himmelen i grønt, fiolett, hvitt og rosa.