Det historiske hotellet Hotel Union Øye på Sunnmøre.

Unike hoteller i Norge

FOTO Hotel Union Øye

Her er hotellene hvor du finner mer enn ei seng å sove i! Bli med på en rundtur til hoteller med sjel, historie og stemning.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Med spektakulære naturopplevelser like utenfor døra, fløyelsmyke senger og herskapelige måltider er disse historiske hotellene perfekte å rømme til – enten du reiser på egenhånd, med venner eller familie – eller på en romantisk helg med kjæresten.

Det er bare å drømme seg bort!
 

1. Walaker Hotell // Sogndal

Norges eldste hotell og Sognefjordens sjarmbombe

Par sitter i hagen ved gamle Walaker Hotell i Solvorn

Foto

Espen Mills/Visitnorway.com

TID TIL HVERANDRE: Å sitte sånn i historiske omgivelser er rett og slett luksus.

I den idylliske bygda Solvorn innerst i mektige Sognefjorden, ligger Walaker Hotell. Hotellet er Norges eldste, og har over 370 år med levende historie i veggene!

Vertskapet er 8. og 9. generasjon av slekta Nitter. Her sørger fred og ro for at hverdagsstresset fordufter. I sommersesongen møtes du av Walakers frodige rosehage, duftende syriner og lyden av myke bølgeskvulp rett utenfor inngangsdøra.

Tallerken med skalldyr.

Foto

Espen Mills/Visitnorway.com

LEKKERT: På Walaker kan du regne med å få svært så lekker mat ...

På tunet ligger Galleri Walaker 300 i en gammel driftsbygning. Inne byr restauranten på kortreist mat fra Indre Sogn, kombinert med sommelierens nøye utvalgte viner.

En fergetur på Nærøyfjorden er nærmest obligatorisk i tillegg til en rekke andre spektakulære naturopplevelser og aktiviteter.

Bestill fly til Sogndal

2. Kviknes Hotel // Balestrand

Sanselige opplevelser i sveitserslottet

Par sitter utenfor Kviknes Hotel.

Foto

CH/Visitnorway.com

ARKITEKTONISK PERLE: Kviknes Hotel ligner et treslott fra utsiden, og er minst like vakkert på innsiden.

I Balestrand, vakkert plassert ved ikoniske Sognefjorden, har familien Kvikne drevet legendariske Kviknes Hotel siden 1877.

Selv om hotellet har vært ombygget og restaurert en rekke ganger, er den originale og storslagne sveitserstilen godt bevart. Inne i det majestetiske treslottet finner du nasjonalromantisk kunst, og utenfor kan du nyte originaltablået i form av fjell, fjord og himmel i stadig skiftende farge.

Par nyter utsikten fra Kviknes Hotell.

Foto

CH/Visitnorway.com

FRED OG UTSIKT: På fine dager er det lite som slår utsikten fra hotellet ...

Familien Kvikne legger stor vekt sanselige opplevelser, og byr på en velsmakende meny basert på råvarer fra Sogn – og ikke minst vin fra sin egen rikholdige vinkjeller.

Rett utenfor døren venter uforglemmelige naturopplevelser. Ta for eksempel turen opp til Keipen og nyt utsikten.

Bestill fly til Sogndal
 

3. Knutholmen // Florø

Tradisjon ytterst i havgapet

Folk i boblebad med utsikt til sjø og hus.

Foto

Knutholmen

NYT LIVET! Boblebad med prima utsikt får du på Knutholmen!

I havgapet utenfor Florø ligger fiskeværet Kalvåg som er et stort, levende hotell. Her tar du steget inn i en maritim verden og kan velge mellom hotellrom, sjøhus eller hytte.

Knutholmen drives av den dedikerte familien Fosse som legger stor vekt på å ivareta opprinnelig stil og atmosfære, samtidig som bygningene er oppgradert til moderne standard.

Uansett om hvor du overnatter venter mulighet for store opplevelser, som for eksempel havfiske og flotte naturopplevelser.

Bestill fly til Florø

4. Hotel Union Øye // Norangsdalen

Sov som en konge (eller dronning!) i herskapelig luksus

Eksteriør av Union Hotel på Øye i Norangsdalen med fjell i bakgrunnen.

Foto

Hotell Union, Øye

HERLIG HERSKAPELIG: Hotellet har 27 unike rom, og i ett av rommene spøker det visstnok også ...

Med sine autentiske, unike rom og aristokratiske stil er Hotel Union Øye en historisk reise i seg selv. Her sover du i værelser som konger og dronninger har sovet i før deg: Dronning Wilhelmina av Nederland, Keiser Wilhelm II av Tyskland, Kong Oscar II, Dronning Maud og Kong Haakon VII har alle feriert på Union Øye.

For ikke å glemme forfatterne Karen Blixen, Knut Hamsun, Sir Arthur Conan Doyle og komponisten Edvard Grieg.

Elegant hotellrom på Union Hotel, Øye med rødt interiør.

Foto

Hotel Union, Øye

BO STANDSMESSIG: Rommene er satt i stand i den opprinnelige stilen, så her sover du faktisk bokstavelig talt som konger og dronninger har gjort før deg.

På Union Øye er ingen av rommene like. De hvisker historier om tidligere gjester, og er restaurert tilbake til slik de var på slutten av 1800-tallet.

Middagen er også av kongelig kvalitet: Her serveres en herskapelig treretters i hotellets staselige spisesal, og måltidet akkompagneres med edle dråper fra hotellets vinkjeller. Etter middag byr vertskapet på historiefortelling om svunne tider i hotellets salong.

Rett utenfor hotellet kan du oppleve Ålesund og Sunnmøre fra luften med Helikopter Sightseeing, eller få med deg noen av de andre aktivitetene rundt de majestetiske Sunnmørsalpene.

Bestill fly til Ørsta/Volda

5. Erzscheidergården // Røros

Romantiske rom og verdensberømt frokost

Koselig hotellrom med tømmervegg.

Foto

Erzscheidergården

HYGGE OG TRADISJON: Med tømmervegger fra 1600-tallet kan du kanskje høre historien hviske ...

Med Røros kirke som nærmeste nabo er Erzscheidergården fra 1600-tallet litt av Røros' sjel. Den lune fjellgården preges av den samme atmosfæren som resten av den fargerike trehusbebyggelsen i byen, og er perfekt for en romantisk «get-away».

Sengene er av ypperste klasse, og frokosten på Erzscheidergården er nærmest blitt verdensberømt. Om morgenen fyller duften av nystekte brød, rundstykker og vafler den koselige spisesalen. Glem ikke å smake på det berømte rørossmøret!

Par sitter i slede med varm drikke og snøkledde gater i Røros.

Foto

Tom Gustavsen

MAGISK VINTER: Røros kan bli kaldt! Men kler du godt på deg, er det ikke mye som er like stemingsfullt og sjarmerende som Røros vinterstid.

Ellers ligger alt Røros har å by på et steinkast unna. Ta gjerne middagen på Vertshuset Røros etter en innholdsrik dag i Bergstaden. Prøvesmak det friske Røros-ølet, et ekte håndverksbrygg basert på gamle øltradisjoner, men brygget etter nye oppskrifter.

Bestill fly til Røros
 

6. Røros Hotell // Røros

Velvære og komfort i idylliske omgivelser

 

Resepsjonen på Røros Hotell.

Foto

Røros Hotell

LEKKERT: Røros Hotell er moderne innredet med skandinavisk design. Og få med deg spaavdelingen, når du først er her!

Regionens største hotell er et perfekt utgangspunkt for å oppleve Bergstaden Røros. Om vinteren kan du ta på deg skiene rett utenfor døra – om sommeren venter turterrenget.

Rommene på Røros Hotell er smakfullt innredet i skandinaviske farger og en miks av lokal og internasjonal design. Husk også å sette av tid til den nyåpnede velværeavdelingen, som byr på 700 kvadratmeter bad med blant annet 27 meter langt basseng, jacuzzi og klatrevegg.

Badet er bygget i rene naturmaterialer som stein, glass og betong, og som overnattingsgjest på Røros Hotell har du tilgang til velværeavdelingen inkludert i romprisen.

Les mer om hva Røros Hotell kan tilby her!

Bestill fly til Røros

7. Fru Haugans Hotel // Mosjøen

Historisk sjarm og heftige naturopplevelser

 

Gate i Mosjøen.

Foto

Fabrice Milochau

SJARMERNDE MOSJØEN: Både Fru Haugans Hotel og Mosjøen byr på både historie og sjarm.

På sjarmerende Fru Haugans Hotel i Mosjøen har gjester sovet godt siden 1794. Det tradisjonsrike hotellet har enestående beliggenhet i enden av pittoreske Sjøgata, og er omgitt av majestetiske fjorder og fjell.

Nyt en kaffe eller et glass sjampanje i den vakre hagen som også er en kafé, og blir brukt til bryllup både sommer og vinter. I detaljene merker du at det er fem generasjoner med sterke kvinner som har ledet hotellet opp gjennom årene.

Fru Haugans ligger ved vakre Helgelandskysten, og rett utenfor hotelldørene kan du blant annet bli med på Fossesafari langs eventyrlige Vefsna. For flere opplevelser rundt Fru Haugans kan du sjekke disse tipsene.

Bestill fly til Mosjøen

PS: Fra april kan du fly direkte fra Oslo til Mosjøen på torsdager og søndager. 

 

8. Svinøya Rorbuer // Svolvær

Føl et ekte fiskevær på kroppen

Røde rorbuer ved sjøkanten

Foto

Svinøya Rorbuer

EKTE OG VAKKERT: Her kan du oppleve roen og sjarmen ved å å bo i et fiskevær.

Svinøya er et levende fiskevær på en øy rett utenfor Svolvær i Lofoten. Fiskeværet består av 30 originale eller nyere rorbuer med høy standard – og alt du ønsker av moderne fasiliteter.

Med broforbindelse til Svolvær er Svinøya lett tilgjengelig, men du får likevel følelsen av sjøsprøyt og ekte fiskevær. Alle hyttene er vinterisolerte, og det er lagt stor vekt på å beholde originale detaljer.

Stupbratte fjell, historiske fiskevær og muligheter for magisk nordlys gjør Lofoten til et opplevelsesparadis. På Svinøya er lofotfiskekajakkpadlingnordlyssafarier og truge -og fjellskiturer lett tilgjengelig.

Bestill fly til Svolvær

PS: Fra april flyr vi fra Oslo til Svolvær på torsdager og søndager.

9. Augustin Hotel // Bergen

Familieeid hotell med intim atmosfære i hjertet av Bergen

Fargerik bardisk på Augustin Hotel i Bergen.

Foto

Hotell Augustin

ORIGINALT: Vinbaren Altona på Hotel Augustin innbyr virkelig til et glass eller to!

Populære og sentrale Augustin Hotel i Bergen har vært eid av samme familie i tre generasjoner. Her bor du kun en kort spasertur unna Bergens må-se-attraksjoner som Fisketorget, Akvariet, Bryggen og Fløien.

Dette klassiske Bergens-hotellet byr på en intim atmosfære i en blanding av moderne design og tradisjonell stil. God mat og drikke hører med til hotellopplevelsen, og Augustins Hotels restaurant og vinbar Altona er sertifisert av Wine Spectator for sitt rikholdige utvalg av sjampanje og vin. Her ligger med andre ord alt til rette for en romantisk helg eller en kveld med vinsmaking.

Bestill fly til Bergen 

10. Engø Gård // Tjøme

Kulinarisk destinasjon med hvilepuls

Vegg med blomster og eføy.

Foto

Engø Gård

FRODIG: Hva med en rusletur i hagen på Engø Gård?

På Tjøme utenfor Tønsberg ligger Engø gård, omkranset av blomster og ærverdige eiketrær. Her står tiden nesten stille, og hotellet lover å være nødhjelp for dem med fulle timeplaner.

Før middag kan du nyte afternoon tea i peisestuen, eller en aperitiff på terrassen (selvfølgelig med sjøgløtt!), før du inntar en fantastisk sjuretters middag.

Lave hus med mye snø på Engø Gård ved Tjøme.

Foto

Engø Gård

JULESTEMNING: Også i vinterhalvåret er det idyll og stemning.

Engø Gård har også den perfekte atmosfæren for kurs og konferanser, eller uforglemmelige selskap og bryllup, og du kan leie hele eller deler av den vakre gården hvis du har en større begivenhet å feire.

Bestill fly til Torp
 

11. Sola Strand Hotel // Jæren

La Jæren pleie både kropp og sjel

Hotell ved havet med sandstrand.

Foto

Sola Strand Hotel

HIMMEL OG HAV: Dette er stedet for deg som vil utvide horisonten. Bokstavelig talt.

Sola Strand Hotel ligger idyllisk til på den mer enn to kilometer lange strandidyllen Solastranden. Uansett vær, byr Jæren på spektakulære naturopplevelser, og inne er det varmegaranti i Nordsjøbadet Spa. Her finner du en omfattende velværeavdeling med blant annet motstrømsbasseng, badstuer, kaldtvannskulp og ikke minst uslåelig havutsikt.

Eller hva med en «Solastranden Drøm» på behandlingsbenken, der helkroppsskrubb, massasje og ansiktsbehandling inngår? Du kommer til å sjekke ut som en bedre utgave av deg selv.

Dame i bikini i spa på Sola Strand Hotel.

Foto

Sola Strand Hotel

UTSIKT OVER SOLASTRANDA: Sola Strand Hotel lever opp til alt et strandhotell skal være, med perfekt beliggenhet og mange muligheter til et pleiende bad.

Book en romantisk helg der alt ligger til rette for å nyte hverandre, hotellet og Jærens fascinerende kystlandskap.

Bestill fly til Stavanger

Gloppen Hotell // Sandane

Arkitektonisk hotellperle med fantastiske måltider

Fasaden på Gloppen Hotell, gammel, hvit trebygning.

Foto

Gloppen Hotell

ÆRVERDIG: Fasaden på Gloppen Hotell er virkelig vakker. Her er det bare å rigge seg til i hagen med en afternoon tea.

Kan man noen gang få nok av å skue utover dype, speilblanke fjorder og snødekte fjelltopper? På Gloppen Hotell i Sandane overnatter du i historiske omgivelser i hjertet av fjord-Norge. Hotellet har sen utsjekk fra rommet, så du får garantert sovet ut.

Hyggelig hotellrom på Gloppen Hotell.

Foto

Oskar Andersen/Gloppen Hotell

PRINSESSESØVN: Svøpt i omgivelser som dette har du ikke lyst til å sjekke ut av Gloppen hotell!

Det er vanskelig å ikke la seg forføre av Gloppens kjøkken. Menyen består utelukkende av lokale smaker, og du kan velge deg en treretters fra à la carte-menyen. Avslutt gjerne med en tur ned i kjelleren til et av Norges minste mikrobryggerier!

Gå heller ikke glipp av hotellets afternoon tea som er komponert med en egen kortreist vri, og serveres i hagen – eller foran peisen på regnværsdager.

Bestill fly til Sandane

13. Villa Åmot // Sunnfjord

Landlig luksus og smaken av gammeldagse gjestebud

Idyllisk gårdstun med kveldssol.

Foto

Thomas Barstad Eckhoff/Villa Åmot

GAMMELT GÅRDSTUN: På Åmot gard har det vært gårdsdrift siden 1850. Nå kan du leie deg inn her, i luksuriøse omgivelser i tradisjonell stil.

I Bygstad i Sunnfjord ligger Villa Åmot omkranset av verdensberømt vestlandsnatur. Den storslåtte opplevelsen fortsetter inne, der smakfull luksus møter landlig idyll. Alt ligger til rette for en romantisk weekend. Vertskapet kaller det for «det gode liv på landet», og viderefører den nesten 200 år gamle tradisjonen for gjestebud. Her er det bare ti rom, så vær tidlig ute med bestillingen!

Koselig stue i Villa Åmot, tidligere hestestall

Foto

Thomas Barstad Eckhoff/Villa Åmot

FRA STALL TIL STUE: I den gamle hestestallen er det ikke så mye som et vrinsk igjen. Men mye kos!

Mat og kultur er en stor del av totalopplevelsen på Villa Åmot. Kortreiste råvarer leveres på døren eller høstes i hagen, før de ender opp som en kulinarisk symfoni på tallerkenen. På matkurs med vinsmaking får dere fullt utbytte av smakene.

Merk at hotellet i utgangspunktet bare er åpent for grupper, men ved  åpne arrangement som for eksempel konserter, er det åpent for individuelle reisende også. 

Fly til Førde fra Bergen og Oslo for å komme til Villa Åmot.