Dykking ved et skipsvrak.

Dykking i Norge – velg et vrak!

FOTO Alex Dawson Photography

Svev over forliste skipsvrak sammen med stimer av fisk. Eller kanskje vil du utforske Norges svar på Atlantis på Vestlandet? Dykking i Norge er aldri kjedelig!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Har du hørt om den lille bygda som ble lagt under vann? Dette er et av verdens mest unike dykkesteder – og ja, det er i Norge! Nærmere bestemt i Norangsdalen, en drøy time vest for Ørsta/Volda.

For over 100 år siden ble elva sperret av et ras , og Lygnstøylsvatnet ble til. Den lille bygda ble liggende under vann, som en miniversjon av Atlantis fra legenden. 

Epletrærne står fortsatt ranke, og du beveger deg over menneskeskapte skigarder og steinmurer. Å svømme gjennom vannet her er en eventyrlig opplevelse! Frosset i tid ligger små hustufter, broer, steingjerder og trær som vitner om en svunnen tid, mens du flyter vektløs gjennom gatene. Volda Dykkerklubb arrangerer utflukter til Lygnstøylsvatnet.

 

En vrakdykkers drøm

Mange skip har i løpet av årene havarert utenfor Norges kyst, og for eventyrlystne dykkere er dette en drøm å utforske. I havna utenfor Narvik hviler tyske, norske og engelske vrak side om side etter det heftige slaget om byen i 1940.

Noen av de beste vrakene etter 2. verdenskrig finner du likevel i Gulen på Vestlandet, med «Frankenwald» som den største attraksjonen. Frankenwald ble kåret til Norges flotteste vrak av magasinet Dykking i 2009. – Her finner du intakte master, overbygninger og lasterom, og mange steder går det an å svømme gjennom eller inn i vraket, skriver fagbladet.

Dykking ved et skipsvrak.

Foto

Alex Dawson Photography

FRANKENWALD: Dette skipet ble kåret til Norges flotteste vrak av magasinet Dykking i 2009.

Ønsker du å dykke her, er Gulen Dive Resort en lokal arrangør som kjenner vraket bedre enn de fleste.

– Du skjønner at Frankenwald er et av verdens beste kaldtvannsvrakdykk med det samme du titter ned. Like under overflaten stikker den stolte masten opp fra dypet, spekket med anemoner og yrende fiskeliv. Vraket er hele 126 meter langt, og det frakter deg til en annen tidsalder. Nærmest intakt og full av detaljer fra en svunnen tid, hviler hun majestetisk på bunnen. Dette er alle dykkeres våte vrakdrøm på ett og samme sted, sier Ørjan Sandnes som er daglig leder i Gulen Dive Resort.

Undersøkelser av skipsvrak under vrakdykking.

Foto

Alex Dawson Photography

NESTEN INTAKT: Det tyske dampskipet «Frankenwald» endte sine dager i farvannet i Sognefjorden den 6. januar 1940.

Nord-Europas største skattefunn

Går du rundt med en skattejeger i magen, er Mørekysten stedet å dra. I 1725 forliste det nederlandske handelsskipet Akerendam rett utenfor Runde. Akerendam fraktet nemlig 19 pengekister som inneholdt flere tusen mynter i gull og sølv.

Skatten var godt skjult på havets bunn helt fram til 1972. Da oppdaget de to svenske dykkerne Bengt-Olof Gustafsson og Stefan Persson, sammen med norske dykkeren Eystein Krohn-Dale, vrakrestene av Akerendam sørøst for Kvalneset, lengst nord på Runde.

Med seg opp hadde dykkerne med seg tre kilo mynt i en plastpose. Resten er historie, og den totale verdien av funnet ble anslått til 30-40 millioner kroner! Det er det største skattefunnet i Nord-Europa noensinne!

Selv om det meste er blitt berget opp, skal det fortsatt finnes mer på bunnen. Så er du heldig, kan det være du finner en skinnende gulldukat. Dessverre ikke til odel og eie, men spenningen gjør det likevel verdt et besøk ...

Runde Miljøsenter kan du se deler av Akerendam-skatten og finne komfortabel overnatting. Frister det med et dykk ved skatteøya Runde? Da er det Ålesund Dykkersenter du skal kontakte.

Mer om dykking i Norge?

Tre dykkere under vann.

Dykking i Lofoten – et arktisk undervannsparadis

Krystallklart hav og fargerike maneter, kråkeboller og sjøstjerner. Tilsett et par heftige skipsvrak, og du har dykking i verdensklasse – nord for polarsirkelen.

To dykkere ved en undervannsformasjon i Saltstraumen, Bodø.

Dykking i Saltstraumen – verdens sterkeste strøm

Visste du at National Geographic har kåret Saltstraumen utenfor Bodø til verdens femte beste dykkedestinasjon? Vi forteller deg hvorfor.