Pariserhjulet på julemarkedet i Spikersuppa i Oslo. Ferris wheel at the Christmas market in Oslo.

Julemarked i Oslo – julemagi i storbysus

FOTO CH/Visitnorway.com

Oslo har flere julemarkeder å by på – alt fra kul design til tradisjonelle nisser og kos. Hva med ei fullspekka førjulshelg i storbyen?

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Ja, det er travelt i Oslo. Hele året! Og når julestria kommer, vrimler det ekstra i gater og på kjøpesentre. Men likevel skjer det noe i desember. Til tross for folkelivet, legger det seg en egen ro i lufta. Julelysene tennes i handlegatene og markedsbodene spretter opp. Isbanen Spikersuppa fylles med barn og voksne som glemmer jobb, skole og mobiltelefonene i en halvtimes tid. Vil du være med?

Widerøe flyr deg gjerne til hovedstaden nå før jul

Person i full fart ned akebakke Korketrekkeren i Oslo i snø og sol.

Foto

Didrick Stenersen/Visitoslo.com

FULL FART!: Når snøen legger seg i høyden, tar du banen opp til Frognersetern, setter deg på kjelka og fyker ned Korketrekkeren!

Akemoro for hele familien

Vi tør ikke å love en hvit jul. Men om snøen faller i Oslo-området, så er det i Holmenkollen den blir liggende! Og lite er så stemningsfullt som Holmenkollen i desember.

Hopp på Holmenkollbanen fra sentrum. Lyst på en aketur? Kjør til banens siste stopp, Frognerseteren, og en heftig aketur er kun fem minutter unna til fots. Akebakken som kalles Korketrekkeren er 2,5 kilometer lang, og ender ved Midtstuen T-banestasjon. Her er det bare å ta banen opp igjen! Og har du ikke kjelke, kan du leie!

Familie spiser lunsj på Grand Café i Oslo.

Foto

CH/Visitnorway.com

LUNSJ: Etter en aketur må man ha mat! Hva med en lekker lunsj på Grand Café, for eksempel? Da ligger julemarkedet i Spikersuppa rett over gata.

Julemarkeder i hopetall

I Oslo er det mangfold, også i julemarkeder. På Youngstorget og ved Spikersuppa finner du de klassiske julemarkedene. På Youngstorget er det et årlig julemarked, hvor bålet er tent i sameteltet – og utstillere selger alt fra ull til pølser.

I Spikersuppa – foran Stortinget – er det ikke bare skøytemoro. Jul i Vinterland er navnet på markedet som tryller sentrum om til et lite eventyr. Forbered deg på mye folk – men også mengder av markedsboder, julepariserhjul, juleverksteder, eventyrstund, et møte med nissen og variert underholdning fra scenen. 

 • Nissebarn danser på julemarkedet på Folkemuseet i Oslo.

  Foto

  CH/Visitnorway.com

  TRADISJONER: På Folkemuseets julemarked vrimler det av blide, små nisser.

 • Pariserhjulet på julemarkedet i Spikersuppa i Oslo. Ferris wheel at the Christmas market in Oslo.

  Foto

  CH/Visitnorway.com

  SPIKERSUPPA: På plassen mellom Stortinget og Nationatheatret er det Jul i Vinterland! Her det skøytebane, boder, pariserhjul og julestemning.

 • Julenek utenfor ei gammel stue på Folkemuseet i Oslo.

  Foto

  Theresa Søreide/Norsk Folkemuseum/Visitnorway.com

  JULEKORT: På Folkemuseet kommer du garantert i julesteming. En dompap i juleneket nå, så er motivet komplett.

 • Nisseverksted på julemarkedet på Folkemuseet i Oslo.

  Foto

  CH/Visitnorway.com

  NISSEVERKSTED: En tur innom for å hilse på nissen på Folkemuseet og kanskje lage noe fint, er obligatorisk.

 • Barn beundrer leker i butikkvindu i Oslo.

  Foto

  CH/Visitnorway.com

  ÅH, SE!: Vindusutstillingene i storbyen gjør nok kanskje at ønskelista blir enda litt lenger ...

Tradisjon tro

Selvfølgelig er det julemarked på Norsk Folkemuseum også i år!  Første og andre helg i desember er museet pyntet til jul etter norske juletradisjoner gjennom tidene. Markedsbodene bugner av varer og tradisjonsmat. Julenissen danser med nissebarna og åpner dørene til verkstedet sitt. Vakre toner, herlige dufter og gode smaker fyller museet. En stemningsfull førjulsdag for alle!

Barn i leikaring med nisseluer og setesdalsstakk på Folkemuseet i Oslo.

Foto

Theresa Søreide/Norsk Folkemuseum/Visitnorway.com

LEIKARING: Dansende smånisser kan du oppleve på Folkemuseet på Bygdøy.

Alternative julemarkeder

Det finnes selvfølgelig mange alternativer til Oslo sentrum i desember. Designernes eget julemarked på DogA er en drøm for alle som liker kunst – og som er på jakt etter gavene du ikke finner andre steder. Her kommer designere fra både inn- og utland med sitt håndlagde design i bagasjen. 

Julemarkedet på Blå er også en opplevelse. Dette lille og unike søndagsmarkedet er oppe året rundt, men i tråd med sesongen kommer julestemningen hit også på søndagene før jul.

Handmade in Norway har sitt eget julemarked godt plassert i hjertet av Løkka. Her kryr det av håndlagde, norske produkter du ikke får sett andre steder.

Mor og barn ser på de lysende juletrærne på Aker Brygge.

Foto

CH/Visitnorway.com

PÅ BRYGGA: En rusletur på Aker Brygge i førjulstida kan også bli en magisk opplevelse.