Skjulte perler i Oslo Ekeberg

Oslos skjulte perler

FOTO Stian Broch/Fursetgruppen

Føler du at du har prøvd alt hovedstaden har å by på? Helt sikker? Oslo er nemlig full av skjulte perler som ikke alle klarer å lete seg frem til.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Føler du at du har prøvd alt hovedstaden har å by på? Det kan nok hende det ikke stemmer helt. Lille Oslo er nemlig full av skjulte perler som ikke alle turister klarer å lete seg frem til. 

Kaffe hos Norges beste Barista // Grünerløkka

Oslo er flere ganger kåret til en av verdens beste kaffebyer, og er du på Grünerløkka bør ta deg tid til en espresso fra Tim Wendelboe i Grüners gate, som flere ganger er kåret til Norges beste barista. Kaffehovedstad. Oslo har plassert seg på det internasjonale kaffekartet, takket være kaffebarer som Tim Wendelboe og Fuglen. 

Tim Wendelboe

Foto

Tim Wendelboe

KAFFEHOVEDSTADEN: Oslo har plassert seg på det internasjonale kaffekartet, takket være kaffebarer som Tim Wendelboe og Fuglen.

Prisvinnende frokost På Grilleriet // Youngstorget

Hos Grilleriet i Folketeaterpassasjen på Youngstorget kan du starte dagen med et skikkelig måltid. Hver dag serverer de en økologisk, hjemmelaget frokostbuffet basert på norsk tradisjonsmat. Ferskt brød, godt smør, stort utvalg av pålegg – og selvfølgelig en egen barista som lager kaffen akkurat slik du ønsker.

Frokost på Grilleriet

Foto

Nora Tollnes Lydersen

DAGENS BESTE: Oslo er blitt så internasjonal at folk gjerne går ut for å spise frokost sammen. Denne på grilleriet er en vinner!

Elvelangs på turstien // Akerselva

En tur langs hele eller deler av Akerselva er en ekte Oslo-opplevelse. Turstien er åtte kilometer lang og strekker seg gjennom bevarte arbeiderboliger fra ulike epoker fra Vaterland, forbi Grünerløkka og opp til Maridalsvannet.

Akerselvas flotteste fossefall er best å skue fra Beierbrua og pittoreske «Hønse-Lovisas hus». Huset ble bygget i år 1800 som sagmesterbolig, og har fått sitt navn etter en modig og varm kvinneskikkelse fra Oskar Braatens bøker. Ta en kikk her om du virkelig vil fordype deg i historien

Hønse Lovias hus ved Akerselva

Foto

Hønse Lovias hus

Rett ved fossefallet finner du Hønse-Lovisas hus.

Vintage shopping i Markveien // Grünerløkka

I idylliske Markveien på Grünerløkka finner du unike småbutikker med blant annet vintageklær. Start med en tur innom Frøken Dianas salonger, fortsett ferden til Robot og avslutt med stil på Velouria Vintage.

Dianas salonger er en av Oslos skatter for vintage design

Foto

Frøken Dianas salonger

ET KUPP: Hvem elsker vel ikke et skikkelig vintagekupp? Dianas salonger er en av hovedstadens beste klesbutikker for brukte designerplagg.

Vafler eller softis med snål topping // Sentrum

Haralds vafler i Torggata 7  får du servert vafler slik du aldri har opplevd det før. Hva med vaffel med bacon og blåmuggost? Kokos-vaffel med Tøyen cola til? Hvis ikke kjører du trygt med den tradisjonelle brunost-jordbærsyltetøy-rømme-varianten – ingen som kan motstå den!

På St. Hanshaugen har delikatessebutikken Gutta på haugen gjort stor suksess med sin soft-is med toppinger som mynte, chili og bacon.   

Vaffel med brunost, syltetøy og rømme

Foto

Haralds vaffel

Rause valfer, det må være lov å si?

6. Naturvin i parken // Tøyen

Botanisk hage på Tøyen er bokstavelig talt en oase i storbyen og særlig Palmehuset fra 1868 har et sus av fordums storhet. Ta deg tid til en kaffe, fersk bakst eller et glass naturvin hos surdeigsbakeriet Handwerk som ligger midt i parken.

En dukkert med utsikt // Sørenga

Selv de minste leilighetene koster mer her enn en de fleste andre steder i landet, men sjøbadet på Sørenga tilhører oss alle. På sommerdager svermer hipstere, turister og barnefamiliene rundt området som blant annet består av et 200 kvadratmeter basseng med sjøvann og et 50 meter langt åpent basseng med åtte baner, stupetårn, og trapper ned mot sjøen. Delikate toalettfasiliteter, lett tilgjengelige is- og kaffeboder og en uslåelig utsikt mot Bjørvika, Operaen og Akershus er en perfekt miks av kultur og natur.

8. Piknik i Skulpturparken // Ekeberg

Kom deg til Ekebergparken og nyt utsikten. Ta deg en runde i parken, som består av opparbeidede stier og tilsammen 25 samtidsskulpturer og installasjoner. Prøv å få med deg omvisning inne i SkyspaceEkebergrestauranten er kjent for bra mat til overkommelige priser, men et «hemmelig» tips er mindre kjente Karlsborg spiseforretning, der du kan nyte en raus chevre-salat til lunsj eller kjøpe med drikke og fersk bakst ut i parken.

Kom deg til Ekebergparken og nyt utsikten

Foto

Stian Broch/Fursetgruppen

VAKKER TUR: Ekebergåsen er en storby verdig takket være skulpturparken.

Historietime på Ladegården // Gamlebyen

Vil du ta et dykk inn i i middelalderens Oslo for å se hvordan livet i hovedstaden var før, kan du ta turen til Ladegården som byr på omvisninger fra livet lenge før hipsterne inntok byen.

Sauna i Oslofjorden

Foto

Sam Hurley

Bad året rundt i Oslofjorden.

Flytende sauna og bad i Oslofjorden // Sentrum

En dukkert i Oslofjorden etterfulgt av badstue som dupper på vannet? Jepp, på KOK i Oslo sentrum kan du oppleve dette om du beveger deg to minutter fra Oslo S, til Langkaia. Det er til og med mulig å bestille massør!

Innendørs minigolf med alle rettigheter // sentrum

Inspirert av ekte campingplasser har Oslo Camping 18-hulls minigolfbane, kiosk som selger popcorn, chips og hockeypulver – og åpen bar. Frem til kl. 18 er campingen åpen for alle, deretter innføres 20-års aldersgrense. I helgene fjernes banene i underetasjen kl. 22 og vipps – så åpner Skogen – en danseklubb der reale DJs leverer en blanding av soul, boogie, disco, svisker og klassisk house.

På Oslo camping kan du spille minigolf midt i sentrum

Foto

Jan Khür

Ta med vennegjengen og spill minigolf på Oslo Camping.

12. Afternoon tea på Hotel Bristol // Sentrum

Ærverdige Bibliotekbaren på Hotel Bristol byr på Afternoon tea med te (selvsagt!), scones med krem og syltetøy, og kaker på ekte britisk vis i klassisk atmosfære.

Bristol Oslo

Foto

Thonhotels.no/Bristol

KONGELIG: Enkelte kopper med te skal serveres med stil.

Streetfood for enhver smak // Vippetangen

Oslofolket omfavner sine mathaller, som det nå blir stadig flere av. Vippa finner du i en gammel lagerbygning på kaia uti havgapet på Vippetangen. Her er fokuset multikulturelt, og du velger mellom 10-12 ulike boder, som  selger mat fra ulike verdenshjørner. Yum!

I Torggata Bad har nå Oslo Streetfood åpnet sine dører, til stor begeistring. Rause åpningstider, stikk innom fra lunsj, eller kom til middag eller kvelds. Dørene stenger ikke før 01 på hverdager, 03.30 i helgene!

Oslos første mathall, Mathallen på Vulkan, satser bredere og har boder som selger råvarer og produkter, ved siden av serveringssteder. Et eldorado for matentusiaster!

Ytterst på Vippetangen på trendstedet Vippa

Foto

Tord Baklund/VISITOSLO

Mathallen på Vippa åpnet i 2017 og ble raskt populær.

14. Natten er ung - og din

Etter middag kan du ta et glass på legendariske Lorry, der folk fra hele byen møtes i baren med 100 ølsorter, sjekke ut kveldens DJ på klubben Jaeger i Grensen eller avslutte ballet på den lille vinbaren Territoriet på Grünerløkka.

Lorry bar Oslo

Foto

Lorry

VANNHULL MED SJEL: Det blir aldri feil med stikke innom Lorry bak slottet.