Hest og slede i snøfylte gater på Røros.

Besøk Bergstaden Røros

FOTO Thomas Rasmus Skaug/Visitnorway.com

Den spennende gruvehistorien til Røros varte hele 333 år. I dag er den gamle bergstaden kjent som en velsmakende og vennlig destinasjon – til tross for kulderekorden på - 50,4 ˚C!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Bli med på vandring gjennom en av Europas eldste trehusbyer, over slegghaugene som er bevart etter 333 år med gruvevirksomhet. Fyll lungene med frisk fjelluft, og nyt årstidene i vakre Røros. Vinter eller sommer? Ja takk – begge deler!

Selvfølgelig flyr Widerøe deg til Røros
 

Røros er unik i verden

I dag er den gamle Bergstaden en unik, kulturell «hotpot». Sjenerøs med mat og råvarer, rik på folketradisjoner, autentiske opplevelser og vennlige, varme mennesker. Det er ikke uten grunn at Røros allerede i 1980 havnet på UNESCOs verdensarvliste.

Etableringen av Røros Kobberverk i 1644 ble starten på det helt spesielle samfunnet. Verdifulle bergarter og malm ble hentet opp fra de underjordiske gruvegangene, og selv i dag kan du ta del i eventyret. Frister det med en guidet tur 50 meter ned i Nyberget og Olavsgruva, så 500 meter inn i Bergmannshallen?

Gruvevandring med Rørosmuseet, tre mennesker går i gruvegangene.

Foto

CH/Visitnorway.com

UNDER JORDA: Rørosmuseet inviterer til en times vandring gjennom bergverkshistorien. Turen går med guide gjennom Nyberget og Olavsgruva.

Badestaden

Bergstaden Røros er verdenskjent for sine bitende kalde (men akk så vakre) vintre. Men nå har redningen kommet for frosne tær og rødsprengte kinn! Med 38 ˚C i vannet året rundt, er Røros Bad & Velvære langt mer enn et vanlig badehus.

Nyt den friske fjellufta og utsikten over den berømte trekirken Bergstaden Ziir, mens du dupper i et av badets to utendørsbasseng. Innendørs kan du ta trimkvarteret i et 27 meter langt basseng, mens barna utforsker bassenget med dryppende gruvegang og klatrevegg.

80 prosent av bygningen er faktisk under jorda, og er bygget i rene naturmaterialer som betong, brent tre og glass. Du får følelsen av å være i en dyp grotte – på en veldig behagelig måte, selvsagt.

Her kan du lese mer om badeopplevelser på Røros

Hundespann med fører i snøen på fjellet.

Foto

Terje Rakke/Nordic Life AS/Visitnorway.com

HERLIG!: På Røros er det muligheter for hundekjøring. Friskt og actionfylt!

Livet er best ute

Røros ligger 600 meter over havet og er et perfekt utgangspunkt for fine turdager året rundt. Femundsmarka utenfor Røros er et av de største, urørte villmarksområdene i Sør-Skandinavia. Rekker du Femundsmarka før snøen legger seg, blir du møtt av et fargespill du sjeldent har sett: Oransje, rusten lyng, gråblå reinlav og jordtoner som strekker seg fra dyp brun til nesten lilla.

Det blir ikke mindre vakkert når snøen kommer. Da dekkes landskapet av endeløse snødyner og langstrakte langrennsløyper. Røros’ slakke topografi gjør det dessuten perfekt for kiting, spesielt på Storwartz. For oppmerkede løyper, besøk Den Norske Turistforeningen.

Bord med lokal mat på Skottgården ved Røros.

Foto

Marius Rua/Trondelag.com

TRADISJONSMAT: En ting er sikkert: du drar ikke sulten fra Røros!

Smaken av Røros

Har du hørt om sirkumferens? Det er ikke et omreisende sirkus, men noe langt mer permanent og lokalt. Sirkumferens er nemlig området og omkretsen rundt Røros, som også er en del av verdensarven.

Gårdene og mattradisjonene i og rundt Røros er av svært høy kvalitet. Superkokker bruker gjerne ord som «terroir». Og sammen med eldgamle gårdsoppskrifter er dette med på å gi den unike smaken.

Røros-mat består av 27 lokale matprodusenter, som leverer alt fra mandelpoteter og fjellurter til fisk, kjøtt, bakverk og øl. Flere av produsentene har egne utsalg eller tilbyr gårdsbesøk.

 

Spis som de gamle gruvearbeiderne

Et Røros-besøk er ikke komplett uten en lokalmatsafari, der du definitivt drar til seters for å bli mett. Som garnityr får du Bergstadens rike kulturhistorie.

De lokale råvarene kan du også få servert på blant annet Kaffestuggu, som er Røros’ eldste spisested, i Bergmannsgata 18. Stekt byggryn, sesongens grønnsaker, ramsløkpølse og hjemmelaget potetsalat serveres i ærverdige lokaler fra 1800-tallet.

Er dere en gjeng på minimum 15 personer som reiser sammen, er et besøk i Koia til sørsamene bak Rørosrein uforglemmelig. I en åttekantet koie (en kant for hver av samenes åtte årstider), serveres blant annet: Røykt fjellrøye, reinsdyrskav, bakte rotgrønnsaker, kantarellsaus, tyttebær og multekrem og varm, krydret blåbærsuppe.

Gruvearbeiderne var også glad i godt øl. Bli med på ølsmaking i Rammkjellar’n der mikrobryggeriet til Røros Bryggeri holder til. Man blir jo litt nysgjerrig på hva Kølfogdens Kreklingporter eller Spell-Olas Seiersøl smaker, ikke sant?

Røros kirke og trehusbebyggelsen rundt.

Foto

CH/Visitnorway.com

KIRKEKJENDIS: Du finner den øverst i Kjerkgata, Røros kirke, eller Bergstadens Ziir. Den åttekantede kirken fra 1784 er et landemerke.

Kunst året rundt – og en førjulsdrøm

Besøker du Røros rundt juletider, er du rett og slett heldigere enn en julegris. Da blir du møtt med tørr, iskald snø som knitrer som potetmel under vinterstøvlene, mens lyden av ivrig barnelatter fyker forbi på hest og slede. Sjansene for at du får en klem av fjøsnissen er stor.

Fra første helgen i desember samler over 60 lokale utstiller seg til det tradisjonsrike Julemarkedet på Røros, med smakfulle spesialiteter, kvalitetskjøtt, håndstrikkede luer, votter, sokker og gensere. Og mye mer. Gjør unna deler av julehandelen mens den magiske blåtimen sakte sluker dagen.

Hyggelig vintergate på Røros.

Foto

Johnny Mazzilli/Destinasjon Røros

VINTERDRØM: Røros har den gode, gamle julestemninga vi så gjerne vil ha.

Også ellers i året er Røros en flott handelsstad, men kunstnere på mang en bakgård. Besøk keramiker Per Lysgårds studio og utsalg for en fargerik, nesten vektløs, opplevelse. Sving innom Røros Tweeds fabrikkutsalg for fargerik norsk design. 

Kunstneriske fat henger på vegger i en bakgård på Røros, et par beundrer kunsten.

Foto

CH/Visitnorway.com

KUNST: Røros har tiltrukket seg kunstnere i en årrekke. Titt inn i en bakgård, og ta med deg sansene.

Reis i takt med årstidene

Røros er som et levende postkort, helt særegent – midt i naturen. Enten det er vinter, vår, sommer eller høst, er du garantert en unik opplevelse – for Røros beveger seg takt med årstidene. Finn din favorittårstid, og nyt Røros!