Hundespann i full fart ved Røros kirke under Femundløpet.

Femundløpet på Røros – hundeglede og folkefest

FOTO Dace Znotina

Snakk om vill og vakker vinterdramatikk! 180 hundespann slippes løs i Bergstaden, og kommer i mål fire dager senere. I mellomtiden er det folkefest på Røros!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Fra nederst i Kjerkgata på Røros slippes 180 hundespann ut fra start. De passerer Bergstadens ikoniske kirkespir, før de bryter hardt til høyre i en dramatisk sving. Så krysser de den historiske Malmplassen og forsvinner ut i den spektakulære naturen som omgir byen.

Hundespann løper i gatene under Femundløpet.

Foto

Alexander Galak

GOD STEMNING: Hundespannene setter pris på applausen fra publikum i de smale bygatene.

Umulig å kjede seg

Du har kanskje hørt om Iditarod i Alaska? Det er verdens lengste hundeløp på over 180 mil. Femundløpet med sine 60 mil blir lillebroren til Iditarod, men det er mer enn tøft nok, både for hunder og førere! 

I begynnelsen av februar går startskuddet for det tradisjonsrike løpet som har vakre Røros som kulisse for start og mål. Hundespannene legger ut på en krevende reise gjennom åtte kommuner og et dramatisk vinterlandskap, før de passerer målstreken på Røros fire dager senere. 

Men ikke la deg lure: hundeløpet, som er en årlig begivenhet, er mye mer enn et sportsarrangement. Femundløpet er nemlig kjent for å være en real folkefest. Byen stenges for all trafikk og det myldrer av folk og god stemning i de vintervakre gatene. Så husk å bestille overnatting i god tid, for her blir hotellene fort fulle!

Par med spark i Røros med kirka i bakgrunnen.

Foto

Thomas Rasmus Skaug/Visitnorway.com

WINTER WONDERLAND: Nyt vinterstemningen når du først er på Røros. Spark kan leies, men husk å pakke varme klær!

Ekstremt utfordrende

Femundløpet regnes faktisk av mange som et av verdens tøffeste løp. Det er derfor ingen stor overraskelse at løpet også er det som jevnt over tiltrekker seg flest deltakere i verden. Spannene må håndtere alle tenkelige elementer som naturen i fjellregionen byr på underveis.

Deltakerne må komme seg helskinnet gjennom skogsområder, forblåste fjellkryssinger og endeløst lange innsjøer på det den krevende reisen gjennom Sør-Trøndelag og Hedmark. For ikke å glemme den ekstreme søvnmangelen deltakerne må takle på turen.

 

 • Hunder hviler under Femundløpet.

  Foto

  Alexander Galak

  HARDKJØR: Spannene må overnatte i naturen underveis, og hundene får pledd over seg når de skal sove.

 • Hundespann i løssnø ved Røros.

  Foto

  Terje Rakke/Nordic LIfe AS/Visitnorway.com

  IVRIGE: Hundene er topptrente for Femundløpet!

 • Deltaker av Femundløpet intervjues av TV 2

  Foto

  Dace Znotina

  MEDIEBEGIVENHET: Femundløpet dekkes i media hvert år, og deltakerne intervjues av rikskanalene.

Det er derfor ikke vanskelig å forestille seg at hele Røros holder pusten når spannene nærmer seg målgang i Bergstaden. Entusiasmen og sitringen deles av alle når deltakerne heies inn til mål. Da er det duket for fest og premieutdeling, og kanskje også litt kos med de utmattede hundene?

Fly til folkefesten

Det å komme seg til målstreken er en tøff oppgave for både hundene og førerne deres. Men heldigvis er det enkelt å komme seg til startstreken. Kommer du utenbys fra, letter det nemlig to Widerøe-fly fra Oslo med retning Røros hver ukedag, med like mange returflyvninger. På søndager er det en avgang og to ankomster. 

 

Portrett av hund.

Foto

Terje Rakke/Nordic Life AS/Visitnorway.com

MENNESKETS BESTE VENN: Sees vi på Røros?

Nyt godaker fra Røros

Det er heller ingenting som står i veien for å nyte god mat og drikke under Femundløpet, for Røros bugner av råvarer av ypperste kvalitet.

Andelslaget Rørosmat skal ha mye av æren for at Røros er blitt ensbetydende med fremragende, lokalprodusert og økologisk mat. Matprodusentene i regionen har gått sammen for å vise at produktene deres er et lite hakk – og vel så det – over det en stort sett får servert andre steder.

Den ekte og friske smaken i melken, smøret, yoghurten og rømmen fra Rørosmeieriet stiller i særklasse. Fra Rørosrein kan en oppleve reinpølse fra vidda, samt lokale og velsmakende øl fra Atna Øl eller Røros Bryggeri.

Fly til Røros - God tur!