Skikjører suser nedover fjellside i sol.

Fra Røros til pudderparadis med ski i bagasjen

FOTO Bjørn Arnemo

På ski i vinterferien? Rett over svenskegrensa fra Røros ligger det et skjult skiparadis med fantastiske skimuligheter for hele familien!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Skieldoradoet ligger bare en times kjøring fra Røros, og det kombinerer fantastisk natur med familieaktiviteter og majestetiske omgivelser. Frem til nå har det vært en godt bevart hemmelighet at Skandinavias største skisted befinner seg noen få mil over grensen fra Norge!

Like øst for Røros kryper fylkesvei 31 over grensen ved Vauldalen, og blir til Riksväg 84 som fører deg til vintersportseldoradoet nordmenn først nå begynner å få øynene opp for.

Skispor i hvitt fjellandskap med to skiløpere i det fjerne.

Foto

Jocke Lagercrantz

ENDELØST: Vel, skiløypene har nok en ende, men her er det enormt stor plass å boltre seg på, og gå lange, herlige skiturer.

Skandinavias største skisportsted

Området som kalles Funäsfjällen består faktisk av hele seks forskjellige skiområder — FunäsdalenRamundbergetTänndalenBruksvallarnaMesslingenKappruet og Tännäs — alt innenfor en radius på noen få kilometer. Med 39 heiser og hele 136 nedfarter skal det godt gjøres å rekke over alt i løpet av en krystallklar vinteruke. Lengste nedfart er på godt over 2100 meter.

I Funäsfjällen finnes også et av verdens flotteste områder for langrenn, med hele 300 kilometer preparerte løyper.

Vi du ha flere tall? Her finnes også hele 610 kilometer scooterløyper, 14 moskuser, 29 restauranter, 5 vaffelhus og 1 mikrobryggeri, så alt ligger til rette for god stemning både i og utenfor sporet.

To skiløpere går oppover på fjellet.

Foto

Bjørn Arnemo

OPPLEVELSER: Vil du forsøke deg off piste, er det fine muligheter for det også.

Gode snøforhold

Snø- og føreforholdene plasserer Funäsfjällen helt i toppklasse. Hvert år faller mellom fem og sju meter snø, mer enn nok til å sørge for kritthvite vidder og mengder av snø i alpinbakkene.

De enorme snømengdene gjør at Funäsfjällen har haugevis av flotte off-piste-muligheter. For de som er ekstra eventyrlystne finnes også gode muligheter for heli-skiing. En topptur til majestetiske Helagsfjellet (1798 m.o.h.) eller en av de andre fjellturene garanterer skikjøring i særklasse.

Hvite fjell og strålende sol med en skiløper som nyter utsikten.

Foto

Göran Assner

UTSYN: Funäsfjällen byr faktisk på hele 60 topper over 1000 meter, så her kan du gå nye toppturer gjennom flere sesonger uten å krysse spor.

Perfekt for barnefamilier

Området rundt Funäsfjällen er også «nesten norsk». Med sin beliggenhet i Herjedalen var dette stedet sammen med Jemtland faktisk under norsk styre frem til 1645. Fremdeles snakkes dialekten jamtska, som ligner mye på norsk, av mer enn 50 000 mennesker.

Liten pjokk står på ski støttet av mamma.

Foto

Funäsfjällen

TIDLIG KRØKES: Heldigvis fins det løyper for alle slags skiferdigheter. Noen ganger er det greit at det bare går rett fram!

Størrelsen, servicenivået og tilgjengeligheten gjør også Funäsfjällen til en perfekt destinasjon for barnefamilier. Løypenettet, både for langrenn og alpint, er tilpasset alle ferdighetsnivåer slik at både stor og liten får utnyttet omgivelsene. Et vell av overnattingsmuligheter, fra enkle hytter til luksuriøse høyfjellshoteller gjør at alle finner noe som passer for dem.

Dame holder fram vaffel med krem.

Foto

Jocke Lagercrantz

VAFFEL?: Det smaker godt med en varm vaffel etter mange timer utendørs, men viste du at vaflene serveres med krem over grensa?

Fly til skieventyret

Den enkleste måten å komme seg til Funäsfjällen på er å fly til Røros og ta leiebil det siste stykket over grensen og opp på fjellet. Flyet fra Oslo til Røros tar mindre enn én time, og bilturen videre opp til Funäsfjällen omtrent like lenge. 

Har du god tid, kan du også vurdere å legge til en ekstra overnatting i Røros. De gastronomisk interesserte kan bli med lokale matproduksjonsmiljøet på lokalmat-safari, og Røros byr i tillegg på både romantikk, historie, postkortjul og naturopplevelser.

Widerøe flyr tur-retur mellom Oslo og Røros to ganger hver ukedag, og har i tillegg én avgang og to ankomster til Oslo på søndager.