Julegate på Røros med folk som shopper.

Julemarked på Røros – ekte postkortjul!

FOTO Thomas Rasmus Juell Skaug/Visitnorway.com

Noen føler de mistet litt av julegleden et sted på veien. Muligens ligger den og venter på Røros.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Tørr, iskald snø knitrer som potetmel under vinterstøvlene, som for å holde en rytme til lyden av ivrige barnestemmer og kanefart. Funklende peiser kaster et varmt lys ut i de historiske gatene mellom trehusbebyggelsen på Røros og holder det tunge vintermørket i sjakk,
sammen med levende lys og julegater.

Snøen klamrer seg til treveggene og blåtimen fortryller både store og små når verdensarven Røros rammer inn et av landets mest sjarmerende julemarked.

I begynnelsen av desember forvandles bergstaden til et lite eventyr. Da fylles byen med  salgsboder, levende lys og lukten av julemat og småkaker.

 

 • Kanefart i rekke i skumringen på Røros.

  Foto

  Johnny Mazzilli/Destinasjon Røros

  KANEFART: På Røros kan du få oppleve god, gammeldags kanefart med fakler og prustende hester.

 • Kusk kledd i pels med hest, Røros.

  Foto

  Terje Rakke/Nordic Life AS/Visitnorway.com

  HILS PÅ KUSKEN: Både kusk og hest er av solid kaliber i Bergstaden!

 • Hyggelig julegate med folk og julepynt på Røros

  Foto

  Svein Eggan/Destinasjon Røros

  STEMNING: Det fins vel ikke noe som er nærmere juledrømmen enn ei julepynta gate på Røros i desember.

 • På tur med reinsdyr og slede på fjellet i Røro

  Foto

  Arne Tønset/Rørosrein/Destinasjon Røros

  REINSDYR: Som om ikke hest var nok, kan du faktisk få deg en tur med Rudolf – eller en av slektningene hans.

 • Gammel trehusbebyggelse på Røros.

  Foto

  Finn Nilsen/Destinasjon Røros

  HISTORISK SUS: De gamle trehusene på Røros er svært vel bevarte, og her er det hus helt fra 1600-tallet.

Julekortstemning med historisk sus

Bergstaden er en av Europas eldste, autentiske trehusbyer, og har stått på Unescos Verdensarvliste siden 1980 – uten at stedet skulle være redusert til en historisk etterlevning av den grunn.

Tettstedet med den karakteristiske kirken og trehusbebyggelsen vokste frem på fjellvidda etter etableringen av Røros Kobberverk i 1644, og gruvedriften skulle vare i 333 år – nesten helt frem til i dag.

Røros ligger høyt oppe, på 600 meter over havnivå. Sammen med området rundt – også denne fredet av Unesco i 2010 – ble dette parallelt med gruvedriften bokstavelig talt grobunn for noen av landets beste mattradisjoner. Mye godt oppstår i møtet mellom reindrift, gårdsbruk, tilgjengeligheten av ville bær og frukter, samt lange tradisjoner med husdyrhold. Bare kom og smak selv!

 

 

I desember pynter hele Røros seg til jul. Puddersnøen legger seg på vidda og de mange knausene, julegatene skinner og nisser med rødmalte kinn fortetter stemningen.

Sørsamisk kultur og hundekjøring på vidda, glimrende skispor, vinterparker og alpinanlegg i fjellsidene er blant det som innbyggerne og tilreisende til Røros kan oppleve i regionen til vinterstid.

Det vil være å ta i å kalle Røros en hemmelighet … Men kanskje er det likevel en slags skjult skatt som en destinasjon i førjulstida?

Pledd i serien Myrull fra Røros Tweed.

Foto

Røros Tweed

GAVETIPS?: Et av pleddene fra Røros Tweed, «Myrull», designet av Karen Staver.

Håndverk og gaveideer

Ved siden av mattradisjonene er Røros i verdensklasse på grafikk og håndverk, med Røros Tweed som det mest åpenbare eksempelet, spesielt med deres rykte for å lage klodens kanskje deiligste pledd. En perfekt julegave til den som har alt, eller kanskje bare en førjulsgave til deg selv?

Utsikt over Røros med kirken i skumringen om vinteren.

Foto

Jan Ove Sorken/Destinasjon Røros

KALDT OG VAKKERT: Røros kan fort få mange blå grader om vinteren, så ta med varme klær!

Når en tenker over det, er det kanskje ikke rart at noe slikt skulle oppstå akkurat her. Røros er nemlig et av Norges kaldeste steder, med en kulderekord nedenfor 50 blå. Termometeret den 13. januar 1914 viste nærmere bestemt blåfrosne – 50,4 °C, det kaldeste som er målt i Sør-Norge noensinne.

Men så er det vel også lite som gir mer julestemning enn kontrastene mellom lys og mørke, vinterluftens skarpe kulde og varmen når en er tullet inn i et pledd foran peisen?

Tips til overnatting finner du hos Destinasjon Røros,  og kanskje er du også interessert i å kombinere juleopplevelsene med en deilig spa-dag i hjertet av Røros?