Leka

Drømmedager med øyhopping på Namdalskysten

TEKST Widerøe / FOTO Olav Breen/Kystriksveien Reiseliv

Sykle fra idyll til idyll, sitte noen timer på båtdekket innimellom – og toppe dagene med god mat og drikke? Namdalskysten venter.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Røde, gule og oransje fjell på Leka. Hvite sandstrender i Vikna og Nærøy. Et gammelt fiskevær på Sør-Gjæslingan.Namdalskysten byr på vakker natur, mye historie og ikke minst gode forhold for turister som ønsker det lille ekstra.

Det kan skipper Geir Olsen på hurtigbåten MS Foldafjord skrive under på.

– Hele Namdalskysten er en perle, samme søren hvor man drar. På godværsdager er det lite som kan sammenligne seg med området, men jaggu er det er fint, og ikke minst fascinerende her, også i dårlig vær, smiler skipperen, som har fraktet passasjerer mellom fastland og øyer i Namdalen i godt over 20 år.

Geir Olsen på MS Foldafjord

Foto

Fosen Namsos

Skipper Geir Olsen på hurtigbåten MS Foldafjord har lang erfaring i transportere turister og vet akkurat hva han vil anbefale.

Vi flyr deg både Namsos og  Rørvik for flotte opplevelser på Namdalskysten, og her finner du mer om båtruter og turtips.

Namdalskysten er perfekt for sykkelturisme

Året gjennom fører Olsen og MS Foldafjord deg stødig mellom holmer og skjær fra Namsos til Jøa, Abelvær, Rørvik, Gutvik og Leka. I sommersesongen stopper båten også innom Sør-Gjæslingan, Nord-Øyan, Eidshaug, Fjølvika og Skei. Mulighetene for å hoppe fra øy til øy med sykkel er dermed mange.

– Terrenget langs Namdalskysten er perfekt for sykkelturisme. I tillegg til få tunge og vanskelige bakker, kommer man seg enkelt fra øy til øy. Hver øy er ulik og hver øy har noe unikt over seg, sier Olsen, som har vansker med å bestemme seg for hvor det er aller finest.

På Leka ser du jordas indre

Han kommer likevel ikke utenom Leka, som han bestemt mener man må besøke.  Det har med naturen der å gjøre. Øyas fjell er nemlig preget av farger som ikke er hverdagskost – jordas indre er kommet til syne, og med det fargene rødt, gult og oransje.
– Leka har fantastisk flott natur og står på lista over steder i verden man ikke bør gå glipp av. Mange har allerede øya som favoritt, sier skipperen, som vet hva han snakker om.

Nylig er det også lagt asfalt rundt øya som gjør det enda lettere å ferdes der på sykkel. På veien skal du ikke se bort ifra at du ser havørna sveve over Lekamøya.

 

Leka

Foto

Leif Rune Jensen

På 60-tallet fant forskere ut at de helt spesielle gulbrune bergartene på Lekas vestside er et komplett snitt gjennom havbunnskorpen og helt ned til mantelen. Her ser du jordas indre.

Namdalskysten er mer enn fin natur

Lista over steder man definitivt bør besøke langs Namdalskysten er imidlertid mange. Olsen forteller at flere og flere bemerker seg området, og at antall sykkelturister øker fra år til år. 
– Det tror jeg ikke bare skyldes den flotte naturen vi er så heldige å være omringet av. For mange er sykkelturisme i dag mer enn bare sykling i fantastiske omgivelser. Det handler like mye om god mat og drikke og opplevelser. Vi har mye å by på her. I sommersesongen kan man eksempelvis få servert fersk, nygrillet fisk på Nord-Øyan på lørdager, sier skipperen, som også kan anbefale nystekt vaffel i det gamle fiskeværet på Sør-Gjæslingan.

Skipperen mener forøvrig at tiden man tilbringer om bord i båt er en opplevelse i seg selv.
– Om sommeren er det fantastisk å sitte på dekk. Om vi har turister med oss kjører vi til og med alternative ruter mellom øyene, sånn at man kan få med seg enda mer av landskapet. Det setter mange stor pris på, smiler han.

  • Sør-Gjæslingen

    Foto

    Anne Grete Walaunet

  • Sør-Gjæslingen

    Foto

    Anne Grete Walaunet

Slik kan turen se ut

Skipper Geir Olsen har fraktet mange sykkelturister opp gjennom årene og foreslår denne ruten:

Start i Namsos. Ta båten derfra til Jøa og videre ut til Abelvær, hvor du tilbringer natta på Abelvær gård. Fra Abelvær kan du sykle til kystbyen Rørvik. Der kan du overnatte ved Kysthotellet Rørvik og spise middag basert på lokale råvarer ved Restaurant Norveg. Tilbring påfølgende dag med sykkelturer langs hvite strender i Vikna-området og et besøk på Kystmuseet i Trøndelag. Når kvelden nærmer seg hopper du på MS Foldafjord og begir deg til Leka, hvor Lekamøya spiseri serverer regionsnære og tradisjonsbaserte retter. Natta tilbringer du i ei steinhytte ved Leka Motell og Camping. Avslutt turen med en sykkeltur rundt øya før du reiser med båt tilbake til Namsos. God tur!

Kart

Foto

Widerøe

Vi flyr deg både Namsos og  Rørvik for sykkelturer i nydelig natur.