{{altEmptyString}}

Høyt og lavt

TEKST Mads Mørch

Vestfold er blitt kalt en eneste stor aktivitetspark for barnefamilier. Ta med store og små på tur - her skapes gode sommerminner.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Da reiseguiden.no for et par år siden ba det norske folk kåre årets beste sommerby, havnet Stavern helt på topp, med Sandefjord og Tønsberg blant Topp 10. Siden Stavern påberoper seg å være det stedet i Norge med flest soldager, var det kanskje ikke så rart. For sol og badeliv er vel noe de fleste ønsker seg i sommerferien sin? På strender og svaberg langs hele Vestfoldkysten nytes sommerdagene med svømmeturer, sandslottbygging, krabbefiske, hopping, stuping og annen morsom vannlek.

Kurbad

Sandefjord har lang historie når det kommer til vann og bad. Som sjøfartsby med skipsbyggerier og hvalfangst, men også som et attraktivt sted å dra på kurbad. I 1837 ble Sandefjord kurbad etablert av Dr. Heinrich A. Thaulow. Her behandlet han for det meste reumatiske lidelser, og kurmidlene var blant annet illeluktende gytjebad, slimete tanginnpakninger og bad i kummer fulle av brennmaneter (!). Kort etter oppdaget doktoren en svovelholdig kilde i området og snart ble også kurgjestene servert glass med svovelvann fra svovelbrønnen hver morgen.

I dag foretrekker badegjestene heller å kose seg med en gigantisk is eller supergod milkshake i den kule iskrembaren med retro 50-tallsinnredning i Kongensgate, eller å plaske rundt i det salte, friske sjøvannet på en av Vestfolds vakre sandstrender. Å bade i en grøt av brennmaneter er definitivt gått helt av moten.

 • {{altEmptyString}}

  Foto

  Photo credits

  Kjerringvik er en perle ytterst i Sandefjordfjorden med fine sandstrender, svaberg, badeflåter og stupebrett. På Ulastrand – ofte kalt Vestfolds fineste sandstrand – er det også en sandvolleyballbane. Ølbergholmen er en fin, familievennlig sandstrand. Holmene og fyrstasjonen Svenner er et badeparadis. Det går daglig rutebåt mellom Stavern og Svenner i ­sommersesongen.

 • {{altEmptyString}}

  Foto

  Photo credits

  Krabbefiske på varme sommerdager.

Bo i tretoppene

Mange som kommer til Vestfold om sommeren velger å tilbringe ferien på egne sommersteder, i leiehytter eller campingvogner langs kysten, men det finnes også folk som er litt mer eventyrlystne. Da er det bra det ikke er mer enn rundt ti mil med leiebil fra Sandefjord lufthavn Torp til trehyttene i Gjerstad. Her har Åse Kristine Mæsel Trydal og ektemannen Jens Trydal bygget overnattingshytter syv meter oppe i furutoppene. En drøm ble til virkelighet etter at familien hadde vært på bilferie og selv overnattet i en trehytte.

 

Både små og store var helfrelste etter å ha sovet blant fugler og ekorn.

Vi begynte å leke med tanken på om vi kunne lage våre egne tretopphytter i skogen hjemme i Gjerstad, og allerede første dagen hjemme begynte vi å planlegge hvor de skulle ligge, forteller Åse. I dag tar vertskapet imot gjester hele året i Kråkeslottet, Gjøkeredet og Flåklypa, tre toppmoderne tretopphytter med store vindusflater som glir i ett med naturen høyt oppe blant høye, ranke furutrær. Utenfor hyttene har familien bygget Tarzan-løype der unger kan boltre seg i naturens egen lekeplass. En gammel seter er blitt til snekkerbod, og på stranden like nedenfor ligger en liten båt som gjestene kan låne hvis de vil prøve fiskelykken. (Det napper titt og ofte, forsikrer Åse.) Her er det flott turterreng både sommer og vinter, bortgjemte badeplasser og et rikt dyre- og fugleliv. Blant annet opplever mange å se beverhus og beverdemninger på nært hold under besøket. Beveren er en sky skapning som helst holder seg unna mennesker, men det er uansett moro å se byggverkene den lager.

 • {{altEmptyString}}

  Foto

  Photo credits

  Toppmoderne tretopphytter med store vindusflater glir i ett med naturen.

 • {{altEmptyString}}

  Foto

  Photo credits

  Bo i toppen av et tre blant fugler og ekorn.

 • {{altEmptyString}}

  Foto

  Photo credits

  Når man bor i trehyttene kan man velge å lage mat inne, eller å tilberede måltidet over bål ute på tretoppterrassen.

Dyreliv

Vil dere se flere dyr, ligger Den lille Dyreparken bare 15 minutter unna. Her kan dere oppleve småaper, lemurer, surikater, krokodiller, slanger, fugler, fisk og gårdsdyr. Og ikke minst den fantastiske regnskogen på 1200 kvadratmeter med over 170 forskjellige plantearter og dyr som lever i sitt naturlige habitat. Er dere så heldig å besøke Trehyttene på en fredag (kl. 11-17), bør dere stikke innom Grethe hos Gjerstadbakeren og plukke med dere noen solskinnsboller, søsterkaker, munker eller lefser til å kose dere med blant tretoppene senere. Men dette er altså bare begynnelsen på Vestfold-eventyret. I Stavern ligger Foldvik Familiecamp i idylliske omgivelser. Her står opplevelsene rett og slett i kø for familiens yngste. Vi nevner i fleng: Minitogtur i skogen, minigolf, klatreløype, ballspill, taubane, hoppe i høyet, leke i lekestuene og spille spill. Men for mange er nok nærkontakten med gårdskatter, kaninunger og geitekillinger likevel høydepunktet. Er dere heldige, kan barna kanskje få se en kylling bli klekket ut av egget eller få spørsmål fra arapapegøyen Ludvik om de har det bra. Og to ganger om dagen i høysesong er det teaterforestilling. Den handler om maskoten Foffa som alltid er klar for å bli dagens helt, og til det trenger han gjerne litt hjelp fra barna.Mens barna svinser rundt, kan mor og far nyte blomsterprakten som er ren terapi for øynene, eller ta en kaffe og vaffel på Café Jordbærtua. Det går også å ta med egen grillmat og benytte en av de mange gratis gassgrillene i parken.

 • {{altEmptyString}}

  Foto

  Photo credits

  Selv den tøffeste mamma eller storebror vil kjenne blodet bruse i løypene høyt oppunder trærne.

 • Ungdommer tester klatreparken, Sandefjord.

  Foto

  Hoytoglavt.no

  Dette er stedet for høydeglede, selv for folk med litt høydeskrekk.

Høydeglede

Legger dere ut på en liten rundreise i ”opplevelsesparken” Vestfold, er tiden nå kommet for å svinge nordover igjen i retning Sandefjord. (Husk å ta mange badepauser underveis!) Før dere avslutter med mer is og milkshake på Iskrembaren, må dere nemlig ikke gå glipp av Nordens største og sannsynligvis råeste klatrepark.  

På Høyt&Lavt, 45 minutter fra Sandefjord med leiebil, vil selv den tøffeste mamma eller storebror kjenne blodet bruse i løypene høyt oppunder trærne. Dette er stedet for høydeglede, selv for folk med litt høydeskrekk. Her finner dere hele 245 elementer fordelt på 15 løyper med ulik vanskelighetsgrad. De mest vågale får ikke nok av de mange zip-line-banene, for ikke å snakke om Himmelfallet, der du hopper ut i løse luften etter å ha klatret 105 trinn=30 meter rett opp. For ordens skyld: Det er obligatorisk gjennomgang i opplærlingsløype med klatreutstyret før dere slipper ut i de fargekodede løypene.

Barn under 12 år har sitt eget eldorado i Nøtteparken, en labyrint av sklier, broer og nett som byr på tøff lek, aktivitet og rå opplevelser høyt og lavt over bakken. Når dere blir sultne av alle adrenalinkickene, serverer Kjærratunet gårdskafé alt fra gode brødblingser til lapskaus og nybakte boller. Hvis det da ikke frister mer å grille medbragt på klatreparkens grillplass. Med litt større barn med på turen til Vestfold, kan kanskje Hvalfangermuseet i Sandefjord være et interessant stopp på veien? Eller hva med å se Vestfold fra luften? Hver onsdag i sommerhalvåret kan dere fly med veteranflyet Dakota Norway fra Torp lufthavn.

Så nå er det bare å vente på at godværet skal komme. Og når du hører ”Vøra Camping 20” på Reiseradioens badetemperaturoversikt, er det på høy tid å bestille tur.

Vi flyr deg til Sandefjord

Foto

Photo credits

Rundt Sandefjord er det en rekke flotte campingplasser. De fleste har campinghytter for utleie. Sjekk for eksempel ut Meløsstranda Ferie og Fritid, Vøra Camping, Granholmen Camping, Sjøbakken Camping og Ula Camping.