Fjelltur i Sandnessjøen.

Fjord og fjell i Sandnessjøen

FOTO Sissel Fornes

Reis til Sandnessjøen, der finner du De syv søstre. Kom deg opp i høyden og nyt utsikten over det mange vil kalle Norges vakreste skjærgård.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Når du flyr til Sandnessjøen, lander du midt i det mange vil kalle Norges vakreste skjærgård. Mest kjent er De syv søstre som skuer utover byen og havet. De fleste av toppene er greit tilgjengelig for folk i alminnelig god form, og en tur opp i høyden bør prioriteres. Derfra ser du tydelig neste turmål; øya Dønna, der fjellet Dønnamannen døser i havet.

Fjellformasjonen De syv søstre på Helgelandskysten.

Foto

Sigrid Haarberg/Vsithelgeland.com

DE SYV SØSTRE: Feminine fjell pryder Helgelandskysten.

Ta pedalene fatt: Turen til Dønna kan du gjerne gjøre via ferge og sykkel, for landskapet er som skapt for opplevelser på to hjul. Med Fly and Bike kan du hente leiesykkelen allerede på flyplassen.

Klar for kultur? Da tar du en dagsutflukt til Petter Dass-museet og Herøy. Også denne turen kan fint gjøres på sykkelsetet. Etter besøket på museet – som er nyoppført av det anerkjente arkitektkontoret Snøhetta – bør du teste ut Margrethes café, som byr på lokallaget mat. Dette er mer enn et museumsbesøk, det er et dypdykk i din egen kulturhistorie, og det er nettopp det som gjør Sandnessjøen så spennende.

Historien spenner helt tilbake til vikingtiden, da området ble omtalt i «Egils saga» som høvdingen Torolv Kveldulvssons bosted. Siden den gang har olje- og gasseventyret blitt en viktig næring, men du kan fortsatt oppleve vikingarven på Høvdingsete på Sandnes. Gå ikke glipp av dette dypdykket tilbake i tid.

 • Alstahaugtunet på Herøy, Helgeland.

  Foto

  Erlend Haarberg/Visithelgeland.com

  PETTER DASS: Det er over tre hundre år siden Petter Dass døde på Alstahaug, men han hedres på Alstahaugtunet der du finner den gamle prestegården hans, Alstahaug kirke og et moderne museum reist for å hedre dikterpresten.

 • Høvdingsete på Sandnes utenfor Sandnessjøen, Helgeland.

  Foto

  Visithelgeland.com

  HØVDINGSETE: Opplev vikingtiden i fotsporene til Torolv Kveldulvsson, en av Norges mest kjente høvdinger.

Sykkel og kajakk: Deretter kan du sykle tilbake til fergeleiet på Søvik og ta ferga over til Herøy. Øya har et flatt terreng og nydelig landskap med hvite sandstrender, små bruer og yndige rorbuer.

Denne delen av Helgelandskysten blir av mange regnet som Norges beste område for havkajakk. Tusenvis av øyer, holmer og skjær gir et variert landskap, og du finner mange firmaer som leier ut kajakk. Helgelandkajakk er et godt utgangspunkt – enten du er erfaren padler eller nybegynner.

Liten robåt på vannet på ei strand på Herøy, Helgelandskysten.

Foto

CH/Visithelgeland.com

GNISTRENDE TURKIST: Herøy er kjent for sitt rene, klare vann som er en drøm for deg som gjerne tar til årene.

Middelalder-byggverk: Gå heller ikke glipp av Herøy kirke, også kjent som Helgelandskatedralen. Denne vakre, hvite klebersteinkirken ble bygget så tidlig som på 1100-tallet.