Sentrumsparken i Sogndalsfjøra en vårdag.

Bli med til Sogndal – Sognefjordens indrefilet!

FOTO Vegard Byrkjeland Aasen/VERI Media

En reise gjennom Sogndal er som en virtuell ferd gjennom et nasjonalromantisk tablå. Gamle gårder, skigarder, høye fjell og dype fjordarmer tar deg med til en annen tid.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Du har kanskje hørt den distinkte dialekten, drukket Lerums edle saftdråper eller hørt om fotballaget? Men det er først og fremst den spektakulære naturen som plasserer Sogndal på turistkartet.
 

Ei bygd med historie

Sogndalsfjøra er det administrative senteret i Sogndal, og det var i denne bygda forfatteren og forbryteren Gjest Bårdsen ble født. Han blir av mange kalt Norges svar på Robin Hood, en slags «gentlemanstyv» som var opptatt av de fattiges kår. I dag kan du besøke statuen av ham som sitter på en benk i Fjørevegen.

Stedje kirke ligger på motsatt side av Sogndalselvi, og like ved den rødmalte kirken finner du en runestein, som trolig er satt opp en gang i middelalderen, rundt 1100-tallet. På den nesten to meter høye og 40 centimeter brede steinen har runologer tydet at det står «Kong Olav skaut mellom desse steinane».

 

Naust, fjell og speilblank fjord i Fjærland, Sogn.

Foto

Øyvind Heen/Visitnorway.com

USEDVANLIG VAKKERT: Landskapet i Sogn må være blant verdens vakreste. En kort kjøretur unna Sogndal ligger Fjærland, hvor det ser slik ut ...

Verdens flotteste togreise

Har du noen gang tenkt på hvordan folk kan ha bodd her innimellom høye fjell og dype daler før moderne kommunikasjonsmetoder ble en selvfølge og et faktum? Gå ikke glipp av De Heibergske Samlinger og Sogn folkemuseum, hvor du kan se hvordan sogningene har levd og bodd fra middelalderen og frem til våre dager.

Visste du for eksempel at Norges første julefeiring skjedde i disse trakter? Gå ikke glipp av den koselige museumskafeen som serverer kortreist mat lagd av ingredienser fra gårdene i området. Og du vet vel at ingen er så gode på kakebakst som vestlendingene?

 

Flåmsbana står på stasjonen.

Foto

Gjertrud Coutinho

VERDENS FLOTTESTE TOGREISE: Flåmsbana ble kåret til verdens flotteste togreise av Lonely Planet i 2014.

Et besøk til Flåm er også sterkt anbefalt, hvor du kan bli med på en eventyrlig togreise med Flåmsbana. Den 54 kilometer lange reisen byr på enestående utsikt og ble i 2014 kåret til verdens flotteste togreise av Lonely Planet. Denne utmerkelsen skal det godt gjøres å konkurrere med! Flåm ligger bare 1,5 times kjøretur med bil unna Sogndal.

Stikk gjerne innom Dampskipskaien og nyt lokal mat og drikke med det som kanskje er Sogndals flotteste utsikt. Hjemmelaget suppe og lokal spekemat er utmerket energipåfyll for enhver reisende. Husk også å toppe blodsukkeret med en fersk Lustrabolle!

 

Kajakk glir fram på Sognefjorden med fjell og speilblank fjord

Foto

Tomasz Furmanek/Visitnorway.com

KAJAKK: Å bare gli over blanke fjorder en stille kveld – et minne for livet.

Mektig natur

Skulle du ønske å komme så tett på Sognefjorden som overhodet mulig, er det bare å ta padleårene fatt. Sogndal Lodge & Guiding arrangerer flere ulike turer, blant annet ut på fjorden, opp til fjellene eller over isbreene.

Kanskje det kunne friste med en tur for å se blåisen på Jostedalsbreen, eller «Josten» som de kaller fastlands-Europas største isbre? Eller hva med en overnattingstur med hjemmelaget gryte og utsikt over hele Sogndal?

 

Person klatrer på Jostedalsbreen.

Foto

Anders Gjengedal/Visitnorway.com

«JOSTEN»: Å klatre på blåisen på fastlands-Europas største isbre er en iskald opplevelse og et minne for livet.

Når en skal gi seg i kast med mektig, norsk natur, er det også viktig å ha kunnskapen på plass. Ta en tur innom Norsk Bremuseum i Fjærland for å lære mer både isbreene og klimaet, på en helt ny måte.

Her får du se og lære hvordan breene blir til, og hva de har å si for klimaet vårt. Vel verdt et besøk, og glem ikke å beundre det unike bygget, tegnet av Sverre Fehn, fra utsiden før du går inn!

 

Norsk Bremuseum i Fjærland sett utenfra

Foto

CH/Visitnorway.com

UNIKT MUSEUM: Selv om du ikke er typen som liker museer, vil du falle pladask for Norsk Bremuseum som er en moderne ferd gjennom den unike vestlandsnaturen.

Om du skulle ønske å ta en nærmere titt på puddersnøen, er Sogndal et panorama! Skiferie i Sogndal byr på endeløse muligheter, men er kanskje mest kjent for den dype, løse og deilige snøen.

Klikk deg inn på Sogndal Skisenter, som tilbyr alt fra gode løypekart til skiutleie. Skisenteret tilbyr også god informasjon om alt i fra toppturer i området til den sagnomsuste Laussnøekspressen!

To skiløpere setter utfor på fjellet i Sogndal.

Foto

Sverre Hjørnevik/Fjordnorway.com

SETT UTFOR: Sogndal har fjellene, utsikten og snøen. Perfekt for skiferie!

Fire kilometer med bøker

Er det noe de kan i den sjarmerende bokbyen Fjærland, er det nettopp bøker. Her har de bøker i kilometervis, plassert i hyller på tidligere bussholdeplasser, fjøs, banker og postlokaler. Helt siden 1995 har de solgt brukte bøker, tegneserier og annen litteratur til reisende fra hele verden. Her finner du bøkene din lokale bokhandler ikke kan skaffe til veie!

På vei til eller fra bokbyen burde du også svinge innom Brævasshytta. Her serveres norsk tradisjonskost tuftet på gamle oppskrifter i solide porsjoner med panoramautsikt over en av Bøyabreens armer. Få restauranter kan skilte med uteservering ved en isbre! Brævasshytta er virkelig en skjult juvel langs de norske veiene.

 

Par på sykkeltur i Balestrand.

Foto

CH/Visitnorway.com

SYKKELPARADIS: Du får en helt annen kontakt med naturen når du sykler framfor å se alt gjennom et bilvindu.

Syklende i Sogndal

Å oppleve naturen fra bilen er én ting, men å være midt i den ville naturen med alle sansene er noe annet. Du kommer tettere på og kan kjenne den friske fjordlufta i ansiktet mens du tråkker deg bortover vestlandsveiene. Nå trenger du ikke lenger å frakte med deg din egen sykkel, for du kan leie en med Fly and Bike.

Bestill sykkelen på forhånd, og plukk den opp når du ankommer Sogndal lufthavn Haukåsen. Enkelt, miljøvennlig og sunt! Hva er vel bedre enn det? Utforsk Stedjeberget på to hjul eller sykle til utkikkspunktet Flot. Begge turene passer for både store og små.

Enten du er på jakt etter ditt neste adrenalinrush, en god bok eller bare vil nyte naturen og hva den har å by på, så er Sogndal en vakker destinasjon. Den billedskjønne bygda er lett tilgjengelig, kun en kort flytur fra både Bergen og Oslo. Sogndal sentrum ligger også kun 20 minutter fra flyplassen. 

God tur!