Sykkeltur langs Sognefjorden

Fly rett til Sogndal og sett deg på sykkelen

FOTO Veri Media

Høye fjell, brusende fosser og dype fjorder – og sjarmerende småsteder. Start likegodt sykkelturen allerede på flyplassen, for her kommer postkortmotivene på løpende bånd!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Det aller beste med å ta en sykkelferie ved Sognefjorden, er at du kommer så tett på naturen, mener Merete Høgi. Hun er daglig leder i Fjord Cycling, som hun startet opp i år etter å ha jobbet med sykkelturisme til forskjellige utenlandske reisemål i ti år.

– Det er helt spesielt å sykle her. Sognefjorden har en natur som bare må oppleves, sier Høgi. 

Gjennom konseptet Fly and Bike står det en sykkel og venter på deg når flyet lander – hvor vil du reise? Les om flere sykkelopplevelser i Norge.

En liten hvil på kaien i Balestrand

Foto

Fjord Cycling

En liten hvil på kaia i Balestrand.

Hun anbefaler å starte sykkelturen med en gang du har landet på Sogndal Lufthavn, Haukåsen. 

– Dere kan også velge å ta flybussen inn til Sogndal og plukke opp syklene der, men jeg anbefaler faktisk å starte turen på allerede Haukåsen. Det er nedoverbakke hele veien til Kaupanger, med flott utsikt over fjorden. En veldig fin tur, fastslår Høgi. 

I Kaupanger kan følget og sykler bli plukket opp for videre transport, da det er en strekning med trafikkert vei, før sykkelopplevelsene fortsetter fra Sogndalsfjøra, Vik, Balestrand, Solvorn, Hafslo, eller en annen perle langs Sognefjorden.

Skreddersyr sykkelopplevelser

Fjord Cycling leier ikke bare ut sykler, de tilbyr også guidede turer, med planlagte overnattinger og stopp ved attraksjoner underveis. I tillegg skreddersyr de turer etter syklistenes ønsker og behov – basert på solid lokalkunnskap og en enorm kjærlighet til området. 

– Her er så mange spektakulære plasser at det nesten er vanskelig å velge blant de mange mulige etappene, innrømmer Høgi. 

Vakre hus i Solvorn

Foto

Fjord Cycling

Solvorn er en vakker plass mange forelsker seg i.

Det er som nevnt mange fine ruter å sykle i området. Selv anbefaler hun gjerne småveiene langs fjordarmene og de strekningene langs hovedveiene med minst trafikk. Hun legger opp dagsetapper på mellom 3 og 6 mil. 

– Starter man turen etter frokost, har hele dagen og stopper der man ønsker, så skal dette være greit for de fleste, forklarer hun. 

Vakker verdensarv

Hun anbefaler å få med seg den drøyt fem kilometer lange kulturstien Sylvringen som starter i Vik, og som tar deg til utgravinger på gamle gravhauger, forbi Hopperstad stavkirke og Hove steinkirke fra 1100-tallet, en sving innom den slående Arnafjorden, før man for eksempel kan fortsette ferden videre med ferge til Balestrand. 

– Sylvringen gir turen en ekstra dimensjon og er absolutt verdt å få med seg, sier hun. 

Sykle forbi Urnes Stavkjyrje

Foto

Veri Media/Fjord Cycling

Sykkeltur med historisk sus. Urnes Stavkyrkje i Urnes.

Skal man ha sykkelferie i Sogndal, kommer man ikke utenom Urnes stavkirke, som har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1979. Her passer det også fint å legge inn en stopp på kafeen på Urnes gard like ved. 

– Derfra sykler dere videre «den romantiske veien» mot Skjolden. Denne har fått sitt navn fra den gangen da store nasjonalromantiske kunstnere bodde i Munthehuset som man passerer på veien, forteller hun. – Kunstnerne reiste rundt i Sogn, beundret den vakre naturen og malte, forklarer Høgi. 

Har man tid, kan det være fint å kombinere sykkelturen med andre aktiviteter. Ta med fjellskoene for en vandring, eller lei en kajakk – eller hva med å prøve SUP, som står for stand up padling?

Spis og drikk godt i Sogn

Det er flere sjarmerende overnattingssteder i Sogn, som tradisjonsrike Walaker hotell i Solvorn, BesteBakken på Hafslo, og Skjolden hotell i Skjolden – som alle varter opp med lokale matspesialiteter. 

Man bør dessuten få med seg et besøk på Ciderhuset i Balestrand og en pit-stop på bakeriet Lustrabui som ligger på veien langs Lusterfjorden, ifølge Merete Høgi. Hun forteller om stolte mattradisjoner og lokale produkter av høy kvalitet: 

Lokal mat i Sogndal

Foto

Veri Media/Fjord Cycling

Lokalmat med utsikt! Kafeen Feigesagi ved Feigumfossen er et fint stopp på vei til Skjolden.

– Her blir laget fantastisk spekepølse og fenalår fra lam som har beite oppunder Jostedalsbreen,og langs fjorden har vi flere gode produsenter av røykelaks. Så må vi ikke glemme frukt og bær, som har vært dyrket i Sogn siden vikingtiden. Her blir alle glade i magen, forsikrer Høgi. 

Så langt har sykkelturistene også vært glade i øynene. 

– De har blitt veldig imponert av naturen og over å sykle på de smale veiene langs fjordene, med fossene som kaster seg ned fra de høye fjellene. Særlig de som var her i juni, som fikk oppleve blomster i veikanten og snø på toppene samtidig, var helt bergtatt, forteller hun. 

Fikk du lyst til å utforske Sogndal på to hjul? Fly med oss til naturskjønne sykkelopplevelser!