Gård ved Hadselfjorden i Vesterålen, Nordland.

Opplevelser på Stokmarknes

FOTO Bård Løken/Nordnorge.com

Fly til Stokmarknes, et rike bestående av fem øyer lengst nord i Nordland. Her kan du oppleve lokal kunst og sykkelturer i flott natur.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Stokmarknes har for alvor plassert seg på turistkartet takket være Hurtigrutemuseet. Hurtigruten er godt kjent også utenfor Norge som «verdens vakreste sjøreise», og er et av de viktigste satsingsområdene for norsk reiseliv. Men visste du at Hurtigruten ble «født» i Stokmarknes?

Hurtigruten i solnedgang

Foto

Anke Menge

VERDENS VAKRESTE SJØREISE: Hurtigrutens historie startet i Stokmarknes, og på Hurtigrutemuseet kan du lære mer om skipstrafikken som endret Norge.

Et komplett skip: I 1893 vedtok Stortinget å bevilge 70 000 kroner til postbudsjettet for en ukentlig rute mellom Trondheim og Hammerfest, og ruten ble lyst ut på anbud. Bare «Vesteraalske Dambskibsselskap» med base i Stokmarknes hadde mot til å prøve seg. De startet med ett skip og ni havner, og konseptet ble en umiddelbar suksess - ikke bare for postgangen. Landsdeler kom hverandre nærmere, landet ble mindre og kystbefolkningen kunne lettere foreta reiser.

Hurtigrutemuseet er ulikt alle andre museer. Her ligger det landsatte hurtigruteskipet M/S Finnmarken som en integrert del av Hurtigrutens Hus, og som besøkende kan du vandre rundt på det intakte skipet og se hvordan livet ombord var på midten av forrige århundre. Det er Vesterålens dristigste kultursatsing, og i 2019 vil et nytt, moderne og spennende Hurtigrutemuseum åpnes for publikum. Frem til da ønskes nye og gamle museumsgjester velkommen i dagens museum.

Kunstner Siv Johansen

Foto

Knut Aaserud/Galleri Ulvær

KUNSTPAUSE: Kunstneren Siv Johansen er kvinnen og ildsjelen bak Galleri Uvær.

Lokal kunst: Sørg for å få med deg noe vakkert! Galleri Uvær drevet av kunstneren Siv Johansen er et fantastisk eksempel på hva som rører seg av skaperglede i distrikts-Norge. Hun har hatt besøk av Dronning Sonja, og galleriet er tilknyttet idylliske Bettys Tesalong som drives av Elisabeth Fauske som både er kunstner og te-entusiast. Og hva passer vel bedre enn en varm kopp te og en raus dose kunst i værharde Stokmarknes?

Fleksibel med to hjul: Har du lyst til å ta pedalene fatt, er ruta Hadselsøya rundt (42 km) en fin dagstur. Her sykler du på yttersida av Hadseløya mellom Melbu og Stokmarknes, en smal, kronglete, lettkupert og nydelig rute. På veien kan du nyte utsikten ut mot storhavet og mot Lofoten og Bø i Vesterålen. Stopp på badestranda Taen og besøk også Uværshula – bygd av naturens egne byggeklosser – som like godt kan besøkes i midnattssol som i uvær. Her kan du sitte og beundre de store bølgene som slår inn mot land, samtidig som du sitter skjermet for vind og vær.

 • Familie på sykkeltur Hadseløya, Vesterålen

  Foto

  Roy Odd Schøyen/Visitvesteralen.com

  SYKKELFERIE: Familie på sykkeltur på Hadseløya i Vesterålen.

 • Mann på tur Hallartind Hadsel Vesterålen

  Foto

  Astrid Berthinussen/Visitvesteralen.com

  FJELLTURER: Mann på toppen av Hallartind (530 moh) som ligger lengst sør på Langøya i Vesterålen. På tross av sin beskjedne høyde, byr toppen på god utsikt mot Hadseløya, Austvågøya og Eidsfjorden.

 • Solskinnsdag langs kysten av Vesterålen.

  Foto

  Kjell Haugen

  VAKRE VESTERÅLEN: På solrike sommerdager er Vesterålen på sitt beste.

 • Skilting ved Dronningruta mellom Stø og Nyksund i Vesterålen.

  Foto

  Ørnulf Berthinussen/Visitvesteralen.com/Øksnes

  DRONNINGRUTA: En turløype mellom Stø og fiskeværet Nyksund du sent vil glemme!

Gå ikke glipp av: Det nedlagte fiskeværet Nyksund. På begynnelsen av 1900-tallet var Nyksund det nest største fiskeværet i Vesterålen. I takt med at skipene ble større, og havnen i Nyksund ikke kunne håndtere båttrafikk i samme skala som før, forfalt fiskeværet etter krigen. På 70-tallet var fordums storhet bare et minne, og forlatte eiendommer og hus kollapset i havet.

Nyksund ble et sted man besøkte for å se «forfallets estetikk». I dag er det blåst nytt liv i det lille samfunnet, i stor grad takket være den tyske sosialpedagogen Karl Heinz Nickel. Han inviterte unge mennesker fra Berlin som trengte en pause fra bylivet, til å restaurere de gamle bygningene. Resultatet ble et «Vesterålens Grünerløkka» med sjøluft!

Det ryktes at selveste Bill Gates hadde planer om å kjøpe opp eiendommene her. Det skjedde ikke. I dag finner du trivelige overnattingssteder, yogakurs og sommerfestivaler her. Og ikke minst, du møter en fargerik palett av innbyggere. Tips: Stikk innom sjømatrestauranten Ekspedisjonen Restaurant & Kafebar. Her vet de at breiflabben smaker aller best i sommermånedene, og når makrellen melder sin ankomst i mai, er det bare å kvesse smaksløkene. Nyksund og Stokmarknes setter spor.