Bunadssølv på grønn Nordlandsbunad.

Bunad på fly – Dette må du vite

FOTO David Kinsella/Hattfjelldal.

Våren er tid for bunad, og mange skal reise til en annen del av landet for å feire konfirmasjoner, dåp, bryllup og 17. mai. Skal du ha med deg bunaden din på fly, har vi de gode tipsene.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Skal du reise hjem eller bort for å feire nasjonaldagen? Da må kanskje bunaden med stakk og sølv og det hele om bord i et fly. En bunad er verdt mye, både i penger og affeksjonsverdi, så første bud er at bunaden bør fraktes i håndbagasjen.
 

Bunad i håndbagasjen

– Bunaden bør du legge i håndbagasjen, men husk at maksgrensen på åtte kilo gjelder som vanlig, sier regiondirektør Trond Stenersen i Widerøe Ground Handling.
Inne i kabinen legger du bunadsposen eller kofferten i hattehylla. Det er altså ikke mulig å henge den opp inne i flyet, så pakk den pent før du reiser.
– Dropp å stryke skjorten før du reiser, for du må uansett regne med å stryke bunadsskjorten når du kommer frem, sier Stenersen. Han anbefaler dessuten en egen bunadsforsikring.

Reiseforsikringen er som regel begrenset til maks 15.000 kroner, avhengig av forsikringsselskap. En bunadsforsikring i Gjensidige koster cirka 250 kroner året for en bunad verdt 40.000 kroner.


– Med en bunadsforsikring vil tap av bunaden være dekket selv om den ligger i en koffert du har sjekket inn. Sølv må du imidlertid ta i håndbagasjen for at det skal være dekket, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Kofferter med Widerøe tag.

Foto

Atle Møller

HÅNDBAGASJE: Første bud er at bunaden bør fraktes i håndbagasjen. En liten koffert er ideelt, sålenge den er innenfor målene 55x40x20cm og ikke veier mer enn 8 kilo.

Kniv og søljer

Og apropos sølv: Sjekk at nålen på søljen ikke er lengre enn seks centimeter. Er den det, regnes den som en farlig gjenstand.

Har du bunadskniv, får du den ikke med deg gjennom sikkerhetskontrollen dersom bladet er lengre enn seks centimeter. Da må du heller pakke den godt inn og legge den i innsjekket bagasje.

Bunadssølv på grønn Nordlandsbunad.

Foto

David Kinsella/Hattfjelldal.

SJEKK MÅLENE PÅ SØLJENE: Hvis du reiser med bunadssølv i håndbagasjen, sjekk at nålen på søljen ikke er lengre enn seks centimeter.

Fly på 17. mai? Reis i bunaden, da vel!

Mange av Widerøes bakkeansatte pynter seg i bunad på 17. mai, så om du skal fly med oss på selveste nasjonaldagen, håper vi at du også pynter deg med finstasen før du reiser. Så kan markeringen av dagen starte allerede om bord.

To kvinner med bunad ved et Widerøe fly på nasjonaldagen.

Foto

Widerøe

START FEIRINGEN PÅ FLYET: Disse to er kledd for nasjonaldagen.

Bunadssluse på Gardermoen

På Oslo Lufthavn Gardermoen vil det være en egen sluse for alle reisende i bunad den 16. og 17. mai.

– Det er svært hyggelig hvis folk velger å reise i bunad, og vi synes det er gir en god 17. mai-stemning på lufthavnen, sier kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen. Han anbefaler å være litt ekstra forberedt før du går gjennom sikkerhetskontrollen.

– Søljer, knapper og smykker vil gi utslag i metalldetektoren. Samle bunadssmykker i en smykkepose eller i et smykkeskrin og vis det til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen, sier Andersen.
 

Bløtkake på flyet?

Er det fest, så er det kake. Men kan du ta med deg en bløtkake inn på flyet?
Dessverre kan du ikke det, opplyser OSLs kommunikasjonssjef Andersen. Kransekake går greit, men krem vil bli klassifisert som flytende, og du kan derfor ikke ha med deg mer enn 100 ml av dette. Bløtkaken må du derfor spise opp før sikkerhetskontrollen.
– Du kan eventuelt dele kaken med de andre reisende før sikkerhetskontrollen, slik at alle får en hyggelig kakefest med masse bunadskledde passasjerer, ler Andersen.
 

Heliumballonger ikke tillatt

Heliumballonger er strengt forbudt å ta med seg inn på flyet, hvis du hadde planlagt å overraske noen med det. Men det er plass til mengder av god vårstemning og glede! Velkommen om bord!

Her er en liten hilsen fra Bente til deg som skal reise på nasjonaldagen: