Propell sett fra flyvinduet med blå himmel og skydekke under.

Flyskrekk kan kureres. Trude ble kvitt angsten – i luften

FOTO Hampus Lundgren

Har du flyskrekk, vil du kjenne deg igjen i Trude Myklevolds redsel. Hun har slitt med flyskrekk hele livet, men takket være kabinansatt Bjørg Hansen ble hun kvitt skrekken.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

På nesten hver eneste flytur møter Bjørg Hansen passasjerer med flyskrekk. – Angsten kan gjelde alt fra konkrete bevegelser eller lyder i flyet, til frykt for å dø fra barna sine, forteller hun.

– Når jeg får vite eller oppdager at folk har flyskrekk pleier jeg å plassere dem slik at jeg kan gi dem råd og forklaringer underveis. Min erfaring er at dette hjelper, sammen med en god blanding av "small talk" og å få dem til å le, forteller Bjørg. Hun er ikke redd for å dumme seg ut hvis det kan få frem litt god stemning om bord i flyet. 

Bjørg Hansen i cockpit på et Widerøefly.

Foto

Privat

WIDERØES ANSATTE: Bjørg sammen med kapteinen og styrmannen.

Gode forklaringer hjelper

Trude Myklevold møtte Bjørg om bord på Widerøes flygning mellom Brønnøysund og Trondheim i 2012. Som vanlig hadde hun gruet seg til flyturen, og var helt skjelven da hun gikk om bord.

Widerøe crew utenfor et fly og Trude Myklevold fotomontasje.

Foto

Sverre Hjørnevik/Privat

KVITT DEN VERSTE ANGSTEN: Trude Myklevold (til høyre i fotomontasjen) er nesten ikke redd for å fly lenger.

– Jeg husker flyturen som om det var i går. Det første Bjørg sa var at "dette skal gå bra", og så plasserte hun meg i nærheten av henne. Hele turen ga hun meg tips om hvordan jeg skulle puste. Hun forklarte at jeg ikke burde holde meg fast, men heller plassere hendene i fanget og senke skuldrene. Ristet det i flyet, forklarte Bjørg hvorfor det var turbulens, og kom det en lyd, forklarte hun hvor den kom fra, sier Trude.

Alt dette beroliget Trude som for første gang opplevde å bli tatt på alvor med flyskrekken.
 

Bjørgs 10 råd til passasjerer med flyskrekk:

  • Gå tidlig til gate og spør om å få gå tidlig om bord.
  • Si ifra til kabinbesetningen at du er redd for å fly.
  • Er du redd for bevegelsene på flyet, bør du sitte langt fremme hvor det er minst bevegelse.
  • Ikke vær sulten når du skal fly. Det er større fare for å bli dårlig om du reiser på tom mage.
  • Pass på at du ikke har på deg altfor mye klær rundt hode og hals – du trenger godt med luft.
  • Ha alltid sikkerhetsbeltet festet mens du sitter i setet.
  • Pust med magen – ikke med brystet.
  • Ikke hold deg fast i armlene ved turbulens, hold de heller i fanget. Ettersom du har på deg belte er det mer behagelig å følge bevegelsene til flyet.
  • Ikke dropp å fly på grunn av angsten – det fører bare til at problemet vokser.
  • Om du reiser med barn bør fokuset være på å ikke overføre angsten til dem, men heller å ta deg av barna.
Widerøe fly sett gjennom vinduet på en flyplass.

Foto

Hampus Lundgren

GODE RÅD FØR AVGANG: Bjørgs råd er å møte opp tidlig til gate i tillegg til å spørre flyplasspersonell på gaten om å få gå tidlig om bord.

Les også: Hva er egentlig turbulens?
 

Omsorgsfull og uhøytidelig

– Bjørg var personlig og omsorgsfull, og fortalte meg mye om sitt liv. At hun hadde en datter hun gledet seg til å komme hjem til. Det fikk meg til å føle at hun aldri hadde gått inn på det flyet hvis det var farlig, sier Trude. Siden flyturen med Bjørg har hun nærmest blitt kurert for flyskrekken.

– Om jeg kjenner frykten komme snikende når jeg flyr i dag, klarer jeg å berolige meg selv ved å tenke tilbake på opplevelsen med Bjørg. Når det skjer noe skummelt husker jeg på forklaringene hennes, sier Trude.

I tillegg pleier Bjørg ofte å fortelle om sin store frykt – tannlegen.

– Ofte får jeg beskjed om at det ikke kan sammenlignes, men det er minst like irrasjonelt å virkelig tro at man skal dø i tannlegestolen som i et flysete, mener Bjørg, og minner om at alle statistikker viser at det faktisk er veldig trygt å reise med fly.

Les også: Her kan du bestille flyskrekkort
 

Føler seg privilegert

Bjørg er for øvrig nøye på å få øyekontakt med alle sine passasjerer slik at hun kan passe på at alle har det bra. – På den måten kan jeg vite at de verken er redde eller usikre om bord i flyet "mitt", sier hun.

Når hun reiser til og fra jobbflygningene sine, såkalt passivt, legger Bjørg merke til at mange andre kabinansatte i Widerøe også er flinke til å ta seg av passasjerer med flyskrekk. Også på de passive reisene sørger Bjørg for å sette seg ved siden av de som er redde, slik at hun kan hjelpe til.

– Jeg yter muligens litt ekstra, men det gir meg så mye tilbake. Jeg føler meg rett og slett veldig privilegert som har en jobb hvor jeg kan bidra til at andre får en bedre dag, smiler hun.

Les også: Hvordan mestre flyskrekk når angsten rammer