Par gående mot Widerøefly.

Hvordan mestre flyskrekk?

FOTO Sverre Hjørnevik

Flyskrekk er ikke noe du velger, men det finnes mange gode tips som kan hjelpe deg å mestre angsten for å fly. Her får du en noen små utdrag fra Widerøes flyskrekkurs.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

For noen er det å sette seg på et fly den naturligste ting i verden. Andre kommer seg aldri til rullebanen. Har du kjent på angsten og panikken som brer seg når du setter deg i flysetet? Pulsen som øker, og svetten som brer seg på ryggen? Da er du en av de tjuefem prosentene av befolkningen som kvier seg for å fly, eller som unngår det helt.

En kvinne ser ut vinduet under en flyvning.

Foto

Ethan Sykes

LIVREDD: Orker du ikke tanken på å fly? Et flyskrekkurs kan hjelpe deg å få kontroll over panikken.

Widerøes flyskrekkurs

Vi er på flyskrekkurs på Torp. Foran en ny forsamling livredde flypassasjerer står Johan Albert Bye som i over tjue år har vært instruktør på Widerøes flyskrekkurs. Psykologen vil hjelpe dem som ikke får bukt med skrekken.

– Det er blodig alvor for de det gjelder, og det rammer ikke bare dem selv, men hele familien, sier han. Bye starter alle sine kurs likt:

–Dere er utrolig flinke til å lyve til de dere er glade i. Til å bløffe om at campingturer til Sverige eller Danmark er den ultimate ferien, sier instruktøren. Ordene treffer like brutalt hver gang. Tårene triller hos deltakere som kjenner seg godt igjen.
 

Flyangst, er det normalt?

Deltakerne på flyskrekkurset må gjennom gjennom ulike moduler. Den første handler om menneskesinnet. Hvorfor reagerer vi som vi gjør? Den erfarne kursinstruktøren beskriver det slik: «Det er lov å bli redd, men det er ikke greit å være redd hele tiden». Videre venter en grundig innføring i alt som har med et fly å gjøre, fra sikkerhet til hva som kreves under pilotutdannelsen.

 

Widerøe ansatt under servering I flykabinen.

Foto

Hampus Lundgren

KOMPETENT CREW: På flyskrekkursene får man vite hva som kreves av utdanning og sertifikater for personell innen luftfart.

Med seg på kurset har Bye alltid en kabinansatt. En som til daglig er på jobb i luften, og kan svare på alle spørsmål som måtte dukke opp. Barbro Boquist Lindberg har jobbet som kabinansatt i femten år, og kan fortelle at hun aldri har vært redd på jobb.

– Jeg forteller kursdeltakerne at det tryggeste jeg gjør, er å være på jobb. Jeg vil jo hjem til barna mine, jeg også. Er jeg rolig, så er også passasjerene det, sier hun.

Widerøe kabinansatt Barbro Boquist Lindberg serverer kaffe under en flyving.

Foto

Privat

FØLER SEG TRYGG: Barbro Boquist Lindberg vil også hjem til familien sin. Akkurat som deg!

Syns du det er skummelt med turbulens? Les alt du trenger å vite om turbulens her!
 

Sånn ble Lars kvitt flyskrekken

Lars Askerød fra Mosjøen har følt den lammende flyskrekken på kroppen. Hver gang han tenkte tanken på å gå inn i et fly, var han sikker på at hans siste time hadde kommet.

– Flyskrekken min bunnet i en dårlig opplevelse som tenåring. Stebroren min og jeg skulle lande på Torp, men flyet slet med å lande, og han overførte sin frykt til meg. Jeg tenkte hele tiden «at nå skjer det noe», forteller Lars.

Da Lars fikk et nytt verv på jobben som ville innebære reising, skjønte han at noe måtte gjøres.

–Det er ikke optimalt å farte rundt med bil i Nord-Norge der avstandene er lange, og Mosjøen ikke akkurat er verdens navle, sier han. Løsningen ble Widerøes flyskrekkurs.

Passasjeren Lars i cockpit med pilotene.

Foto

Privat

VETERAN: Lars Askerød i cockpiten med pilotene Frits Fansen og Torsten Tvermosegård.

Et nytt liv

Kabinansatt Barbro Boquist Lindberg var med på kurset da Lars deltok. Hun har aldri sett noen bli kvitt flyskrekken like raskt som ham.

– Det var skikkelig rørende. Nå ser jo Lars frem til hver eneste flytur! smiler hun.

– Det jeg ble mest overrasket over, er hvor ofte flyene sjekkes. Og at de faktisk tar fra hverandre delene for så å bygge flyet opp igjen. Du lærer så mye på slike kurs som ikke allmennheten vet. Jeg føler meg privilegert som har vært med, sier Lars.

Widerøe flyteknikker på jobb i fly.

Foto

Sverre Hjørnevik

SUKSESSFAKTOR: Innsikt om alt fra teknisk vedlikehold av rutefly til elementær kunnskap om hvordan vær og vind innvirker på flyet under flyvning, er sentrale temaer på flyskrekkursene.

Etter kurset har Lars nærmest blitt en ambassadør for flyskrekkursene. Han er opptatt av å senke terskelen for at folk skal melde seg på.

– Vi menn skal liksom ikke prate om dette. Jeg vil jobbe for en aksept for at også vi kan være redde for å fly, sier han.

I dag deltar han aktivt i forumet på Facebook for de som går på kurs, og gir svar på mange av meldingene som dukker opp i gruppen.

– Jeg er kurert, nå synes jeg å fly er det samme som å kjøre buss, sier han fornøyd.
 

Gode resultater

Statistikken er god for de som tar flyskrekkurs. Per dags dato har alle som har kommet om bord på flyet for å ta eksamensturen, tatt flyet tilbake igjen. Plutselig er det de som er ekspertene. Fra å ha hatt nok med å puste og å holde seg fast, kjenner samtlige på kurset igjen lydene på returflyvningen. Dermed skimtes også smilene inne i flyet. Ifølge kursinstruktør Johan Albert Bye har ingen noen gang sagt at kurset har vært bortkastet. Tvert imot, heller en investering for livet.

 

En mannlig passasjer i kabinen under en flyvning.

Foto

Ryan McGuire

FØL DEG TRYGG: Widerøes flyskrekkurs gir gode resultater for de som fullfører kurset.

Tips når du skal ut å fly:

  • Vær ute i god tid – stress hjelper dårlig mot flyskrekk. Fortell besetningen om at du er redd, og de vil gjøre sitt ytterste for at du opplever flyturen på en positiv måte.

  • Er du redd og kvier deg for å si ifra til besetningen, bestill et flyskrekk-kort fra Widerøe (se egen faktaboks i saken).

  • Fokuser på noe annet når du kommer om bord. Les aviser eller annet hyggelig lesestoff, lytt til musikk, en podcast, strekk på beina eller snakk med sidemannen. Å avlede angsten fungerer.

  • Unngå «Havarikommisjonen» og lignende TV-program i forkant av reisen.

  • Hva med et flyskrekkurs før du skal ut å fly? Sjekk wideroe.no
     

Bestille et flyskrekk-kort, sa du?

Jo, det finnes! Kortet passer perfekt i lommeboken – slik at du enkelt kan vise det frem når du går om bord. Kvier du deg for å fortelle og forklare hvorfor du er redd, så trenger du ikke si noe. Når Widerøes kabinansatte ser kortet, vil de gjøre sitt ytterste for å sørge for at du får en så god opplevelse om bord som mulig.

Send en e-post med fullt navn og adresse, så får du flyskrekk-kortet i posten.
 

Flyskrekkurs, noe for deg?

Les alt om Widerøes flyskrekkurs her og meld deg på! Kursene fylles raskt opp.