Bakkeansatt hjelper en gutt som skal fly alene med Widerøe.

Skal barnet ditt fly alene? Da bør du lese disse tipsene!

FOTO Sverre Hjørnevik

Litt engstelig for å sende barnet av gårde alene? Husk at med god tid, nok mat og drikke og noe gøy i sekken, er mye gjort. Vit også at vi passer godt på under hele flyreisen.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Om barnet ditt skal besøke slekt eller venner som bor langt unna, er fly ofte det beste alternativet. Du kan følge barnet helt til gaten, og hente ved ankomst, og det kan oppleves som en tryggere reisemåte for små barn enn buss, tog og båt som gjerne stopper på mange steder.

Når barnet ditt skal ut og fly på egenhånd med Widerøe, trenger du ikke å uroe deg. Vi tilbyr assistanse til alle barn i alderen 5 til og med 12 år, og til barn mellom 12 og 17 år som ønsker det. De blir tatt godt vare på av trivelige ansatte som sørger for at barnet ditt både får en trygg og hyggelig tur.

Et barn og en flyplassansatt ved et av Widerøes servicesenter på en flyplass.

Foto

Widerøe

GODT IVARETATT: Widerøe har lang erfaring med barn som reiser alene, og våre trivelige ansatte passer godt på og har også et ekstra smil til små passasjerer som reiser alene.

Kabinansatt Louise forteller at det første de gjør, er å sørge for at barn som reiser alene får komme først om bord i flyet.

– Da kan de få se seg litt rundt, og vi har mulighet til å prate litt med dem. Vi finner ut om det er første gang de flyr alene eller om de har reist alene tidligere, om de syns det er skummelt eller helt greit, og om det finnes noen spesielle behov, sier Louise, som råder alle til å være ute i god tid.

– Da hjelper dere oss med nettopp de ekstra minuttene vi trenger med barna før resten av passasjerene kommer om bord!

Under får du svar på alt du og barnet ditt trenger å vite om reisen. Og husk: Barnet ditt er ikke alene om å reise alene.
 

Slik bestiller du billett

Du kan bestille billett for barn som reiser alene med Widerøe og/eller SAS på wideroe.no. Det er lurt å være tidlig ute med å bestille billett. For ditt barns sikkerhet er det nemlig et begrenset antall plasser for barn som reiser alene per avgang. Det tilkommer et gebyr per strekning. Du kan lese mer om gebyrer her.

Fotomontasje av en gutt som reiser alene og et Widerøefly rett før landing i Tromsø.

Foto

Lena Fredberg Gagnum/Sverre Hjørnevik

ALENE PÅ TUR: Litt spennende å reise alene, synes Martin som hadde godt selskap i iPaden på vei hjem fra Gøteborg.

For barn mellom 5 tom 11 år: Bestill billetten som 0 voksen og 1 barn. Fyll ut passasjerens detaljer og følg bestillingsprosessen som normalt. Når vi har fått bekreftet plass for ditt barn, sender vi deg en epost med totalpris inkludert gebyr. Vi tar også kontakt dersom det ikke er ledig plass.

For barn mellom 12 og 17 år: For barn mellom 12 og 17 år er det valgfritt å bestille assistanse.
Dersom du ønsker å bestille assistanse velger du 1 voksen (ikke ungdom) og 0 barn. På bekreftelsessiden i bestillingsprosessen legger du inn merknad i feltet «Andre spesielle ønsker». Her oppgir du barnets alder og at du ønsker UM-assistanse. (UM er en forkortelse fra engelsk «Unaccompanied minors» og er et internasjonalt begrep i flybransjen.) Eksempel på tekst til merknadsfeltet: «Voksen passasjer er 12 år, ønsker UM-assistanse».

Når vi har fått bekreftet plass for ditt barn, får du en epost med totalpris. Vi tar kontakt om det ikke er ledig plass. Er det ikke behov for assistanse, bestiller du bare vanlig ungdoms- eller voksenbillett.
 

Husk dette før reisen

Før reisen må skjema for barn som reiser alene fylles ut. Etter utfylling skrives det ut i tre eksemplarer, underskrives og tas med til flyplassen. Skjemaet finnes også på flyplassen. Her finner du skjema for barn som reiser alene.

Den som følger barnet til flyplassen må være fylt 16 år. Personen må også være tilstede på flyplassen helt til flyet har tatt av. Grunnen til dette er at selv om flyet er klar for avgang, så kan det være årsaker til at man må skifte fly og lignende, selv om dette skjer sjeldent. Både den som følger barnet til flighten og den som henter barnet ved ankomst, skal alltid vise et gyldig ID-bevis.
 

Tips til reisen

Widerøes kabinansatte Louise Berglund i kabinen.

Foto

Widerøe

HAR RÅDENE: God tid, litt forberedelser og en god prat med barnet før avreise er oppskriften kabinansatt louise anbefaler foreldre som sende barna ut på eventyr.

Vi anbefaler at barnet har spist og drukket godt på forhånd.

– Skulle det oppstå turbulens, vil magen klare seg bedre om den har litt å jobbe med. Har man et barn som fort blir uvel, kan det også være lurt å ha en ekstra genser i håndbagasjen. Så kan man skifte til rent igjen, om uhellet først skulle være ute, råder kabinansatt Louise. Hun anbefaler også å sende med litt mat – gjerne noe de liker godt – og drikke på turen.  For selv om barnet sier «ikke sulten», er sannsynligheten er stor for at matpakken blir fristende oppe i luften.

– I tillegg er det fint om de har med seg noe lese på, tegnesaker eller kanskje en iPad som kan bidra til at flyturen ikke føles så lang, poengterer hun.

Om barnet ditt ikke er veldig reisevant, er det lurt å snakke om hva som vil foregår før, under og etter flyturen. Ta deg tid før reisen til å svare på spørsmål, og fortell alt som vil skje under turen, hvem som henter barnet ved ankomst og lignende.

Til slutt: Senk skuldrene, og vit at barnet er i trygge hender hos oss.Et siste tips er å se denne flotte videoen av Ida som reiser alene sammen med storebror for første gang.

God tur!