Widerøe ansatt har pyntet seg til jul I kabinen

Skal du fly i juleferien? Da bør du vite dette!

FOTO Thomas Haugersveen

Er en flyreise en del av juleplanene dine, bør du planlegge enda bedre enn normalt og pakke smartere enn noen gang. Men slapp av - her får du beste tipsene for en stressfri reise hjem til jul!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Desember er en koselig, men ofte også hektisk måned. Dersom du skal ut å fly, bør du nok likevel prioritere tid til å forberede reisen litt, slik at du ikke står der siste kvelden med finstasen, gavene og en smekkfull koffert – og et optimistisk tidsskjema frem til flyet letter.

Vaktleder Ann Kristin Vollstad hos Widerøe Ground Handling i Sandane har noen nyttige råd til deg som skal fly i juleferien.

To Widerøe-fly på rullebanen vinterstid.

Foto

Hampus Lundgren

UT Å FLY I JULEFERIEN? Desember er ofte en hektisk måned med mange reisende. Dersom du skal ut å fly, bør du prioritere litt tid til å forberede reisen.

1. Vær ute i god tid

– Dette er bud nummer én. Det er alltid stor trafikk rundt jul og køer de fleste steder; på veiene, på parkeringen, i innsjekkingen og gjennom sikkerhetskontrollen. Så husk å sette av nok tid til de ekstra minuttene som går med alle steder.
 

2. Les reglene for innsjekket bagasje og pakk smart

– Tenk nøye gjennom om du har bruk for alt du pakker med deg. Jeg anbefaler å pakke fornuftig og å sette deg inn i bagasjereglene på forhånd, slik at du vet hvor mye bagasje billetten din tillater at du har med og hva det eventuelt koster å sjekke inn mer enn én bag eller koffert. Dersom du er i tvil, bør du veie bagasjen hjemme først. Ser du at du har for mye, kan du betale for dette på forhånd, noe som også er rimeligere. I tillegg går det litt fortere på flyplassen.

Kan du disse smarte pakketriksene? Se hvordan du utnytter plassen i kofferten maks og samtidig har god orden:

 

I den hektiske førjulstiden med veldig mange reisende og mye bagasje, kan det skje at bagasje havner på avveie.

– Som regel klarer vi å få alt frem til jul. Men skulle det være noe som du er helt avhengig av å ha hos deg til jul, og som det også er tillatt å ta med om bord, så prioriterer du det i håndbagasjen.
 

3. Ha kontroll på håndbagasjen

Hovedregelen er at alle reisende over to år kan ha med én håndbagasje innenfor målene 55x40x20cm cm, med maksvekt på 8 kilo.

– I tillegg til én håndbagasje kan du ta med én liten håndveske eller en liten pc-veske. Men du kan ikke ha med to bæreposer med gaver i tillegg. I forbindelse med jul er det nesten ingen som reiser med lite bagasje, det er tvert i mot sånn at de fleste har med seg en god del. Plassen i bagasjehyllene er begrenset, og det er umulig å få med alt dersom alle stiller med mer enn det som er tillatt.

Kofferter med Widerøe tag.

Foto

Atle Møller

HÅNDBAGASJE: Alle reisende over to år kan ha med én håndbagasje innenfor målene 55x40x20cm cm, med maksvekt på 8 kilo.

4. Gaver i kofferten eller i håndbagasjen?

Ja, hvordan skal man forholde seg til gaver når man ikke vet hva det er?

– Det smarteste er kanskje å sjekke med giveren, dersom du er i tvil om hvordan du skal bringe med deg gaven: Tåler den transport i koffert eller bag? Kan den knuses eller bli ødelagt? Er innholdet eventuelt tillatt som håndbagasje?

Husk at du som reisende skal være kjent med hva du tar med deg om bord, både i håndbagasjen og det som sendes. Dersom du skulle være så uheldig å oppleve at en blir ødelagt, er det ikke alt som blir erstattet, du som passasjer har et eget ansvar for ikke å sende eller bringe med deg artikler som lett kan bli ødelagt. Les mer om forbudte gjenstander her
 

5. Vær våken ved bagasjebåndet!

Når flyet har landet på din destinasjon, er det også om å gjøre å ikke la seg rive med julestresset.

– Ja, pass på at du tar med riktig koffert du står ved bagasjebåndet. Tar du med deg andres bagasje, blir det nemlig ditt ansvar å levere den til eieren – og å hente din egen på flyplassen!

Kvinne henter bagasje på Torp flyplass i Sandefjord.

Foto

Sverre Hjørnevik

FORT GJORT Å TA FEIL: Pass på at du tar med riktig koffert du står ved bagasjebåndet. Tar du med deg andres bagasje, blir det nemlig ditt ansvar å levere den til eieren – og å hente din egen på flyplassen!

OPPSUMMERT: VÆR UTE I GOD TID OG FØLG BAGASJEREGLENE – DA BLIR OPPLEVELSEN SÅ MYE BEDRE!

– Det er fulle fly og mye folk, men det er nesten alltid litt ekstra god stemning de siste dagene før jul, sier vaktleder Ann Kristin Vollstad i Sandane.

Widerøe ansatt Ann Kristin Vollstad i Widerøe Ground Handling, Sandane.

Foto

Barbro Boquist Lindstad

KLAR: Vaktleder Ann Kristin Vollstad ved Widerøe Ground Handling i Sandane regner med stort trykk og mye bagasje i juletrafikken, men tror også det blir god stemning om bord.

VELKOMMEN OM BORD OG RIKTIG GOD JUL!