Ung Labrador/Retriever førerhund i kabinen på flyreise.

Skal du fly med hund eller katt? Dette må du huske på

FOTO Can Do Canines

Med Widerøe kan du fly med kjæledyret ditt, enten det er en hund, katt eller kanin du vil ha med på tur. Her får du gode tips som sikrer dere begge en god reise.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Å reise med hunden eller katten din kan by på utfordringer. Mange ønsker ikke å la kjæledyret være igjen på kennel, og man tenker gjerne at bilferie er eneste alternativ.

Da er det betryggende å vite at det faktisk er mulig å ta med seg kjæledyret på tur, også om du skal fly. Med litt planlegging er det fullt mulig å gjennomføre en tilrettelagt og behagelig reise med Widerøe, både for deg og ditt dyr.

Et barn og en katt utenfor et gårdsbruk.

Foto

Nils-Erik Bjørholt/Visitnorway.com

TA MED BESTEVENNEN: Det kan føles trist å la din firbente venn være igjen hjemme når du reiser på ferie.

Hund i kabinen

Størrelsen på dyret avgjør om det kan fraktes i kabinen eller i lasterommet. Hund eller katt som tas med i kabinen må få plass i bur som har maksimal størrelse på L 40 cm x B 25 cm x H 23 cm. Maksimum vekt er åtte kilo inkludert kasse eller bag. Altså må kjæledyret ditt være ganske lite for å få være med i kabinen. Førerhunder og tjenestehunder unntas størrelsesrestriksjonene, og tillates i kabinen.

Lurer du hva du bør frakte hunden eller katten din i? Det anbefales at du frakter kjæledyret i en Sherpa Bag, liten modell. Dette er en softbag godkjent for både katt og hund på Widerøes flyvninger.

Grå valp på et tregulv.

Foto

Anssi Koskinen

VALP I KABINEN: Har du en liten hund eller en valp som ikke er mer enn 8 kilo inkludert kasse eller bag, kan den bli med inn i kabinen under flyturen.

Store dyr må i lasterommet

Om kjæledyret ditt er for stort for kabinen, eller du av andre grunner ønsker å ha det i et større bur, må det fraktes i lasterommet. Maksimal størrelse for kjæledyr i lasterom er L 102 cm x B 69 cm x H 76 cm. Du kan ha med deg to dyr på inntil 14 kg hver, og av samme størrelse, i samme kasse såfremt de er vant til å være sammen.

Widerøes fly har relativt små lasterom, og derfor har vi kun plass til ett stort eller to mellomstore bur per fly. De mellomstore burene kan ikke overstige 71 x 52 x 55 cm.
 

Gi kjæledyret en behagelig reise

En behagelig reise for dyret krever at buret gir rom for å stå og sitte oppreist, uten å måtte bøye hodet, samt å kunne ligge naturlig. Det er også en fordel at dyret er vant til å sitte i bur, da det minsker sjansen for å oppleve stress som resultat av de nye lydene og bevegelsene. Buret skal også være helstøpt og tett i bunnen, med lufting på to sider og en absorberende matte i bunnen av buret.

En hund I bur klar for flyreise.

Foto

Latjo Kanel

TREN HJEMME: Er hunden din vant til å være i bur, blir den mindre stresset under flyturen.

Hunden blir med gjennom sikkerhetskontrollen

Så, hvordan foregår reisen? Buret til hunden din sjekkes inn på spesialbagasje, og hunden går gjennom sikkerhetskontrollen sammen med deg. Fremme ved gaten, får du beskjed når buret til hunden er klart. Da leier du hunden med deg ut, og slipper den inn i buret rett før buret lastes inn i lasterommet. Ved ankomst hentes hunden ved båndet for spesialbagasje.

Sjekk ut denne lille krabaten, som reiser fra Bodø til Sogndal alene!

 

Når hunden reiser alene

Du må ikke reise sammen med hunden din, den kan faktisk reise på egenhånd med Widerøe. Du må da sende hunden som cargofrakt. Da sjekkes hunden inn på cargoavdelingen, og deretter er det personalet på flyplassen som har ansvaret for hunden til den blir tatt om bord i flyet. Vanlig prosedyre er å laste hunden om bord helt til sist, og den blir selvsagt tatt godt hånd om underveis. Hunder som skal reise alene må avleveres minimum én time før avgang, men dette vil variere med størrelsen på flyplassen.

Om du skal sende kjæledyret ut på eventyr alene tar du kontakt med flyfraktavdelingen på flyplassen eller Jetpak.
 

Gode tips når du flyr med hund:

  • Det er ikke anbefalt å gi hunden beroligende midler før reisen, da dette kan stresse hunden mer enn det gagner.

  • Dyr blir gjerne ekstra vare for lyder, og kan reagere uvanlig på for eksempel å bli håndtert av fremmede.

  • Gi dyret et lett måltid og litt vann cirka to timer før avreise.

  • Hunder bør luftes rett før avreise. Vær obs på at kortsnutede raser påvirkes mer enn andre i lasterommet, vær derfor nøye på at buret har gode åpne områder i topp eller bunn som sikrer god ventilasjon.

  • Høyløpske tisper bør ikke fly. Når det kommer til diende tisper, så aksepteres ikke disse som frakt.

  • Forsikre deg om at buret er i orden, og at dyret er booket og godkjent i forkant av reisen.

  • Fest en tom vannskål på innsiden av buret slik at det er mulig å gi dyret vann under reisen etter behov.

  • Det anbefales å reservere plass tidlig, spesielt i jaktsesongen.

  • Hunden trenger ikke vaksinasjonskort for reise innen Norge. Skal den derimot sendes til utlandet, må alle papirene være i orden før hunden sjekkes inn. Er hunden syk, kan den ikke fraktes med fly.

En mann og en collie hilser på trappen utenfor en hytte.

Foto

Terje Rakke/Nordic Life/Visitnorway.com

DIN BESTE VENN: Klart hun skal være med på tur!

Har du spørsmål er det bare å spørre oss. Vi hjelper deg gjerne, både via e-post og online-chat.

Mer praktisk informasjon om bestilling av reise med kjæledyr, priser osv. finner du her: Kjæledyr på reisen.