Ishavskatedralen i Tromsø.

24 timer i Tromsø

FOTO CH/Visitnorway.com

Tromsø er en favoritt blant globetrottere! Det er ikke så rart, her kan du oppleve både nordlys og mørketid, midnattsol, fantastisk arkitektur og hyggelig folkeliv. Sjekk ut byguiden vår!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

En av verdens mest bereiste menn, globetrotteren Gunnar Garfors, har kåret Tromsø til en av verdens beste småbyer, som eneste norske by på listen.

–  Tromsø er en fantastisk bra by med både midnattssol og nordlys, et ypperlig uteliv i tillegg til topp mat, sier Garfors til Aftenposten.

Det er med andre ord ingen grunn til å frykte et innholdsløst opphold om du har 24 timer i Nordens Paris. Her får du noen gode, lokale tips til hvordan du kan få mest mulig ut av timene i Tromsø – og feriere som Garfors.

 

Tromsøs beste frokost?

Er du en morgenfugl og reiser før du får spist morgenmaten, tar flybussen deg rett til frokosten på Scandic Grand Tromsø. Buffeten tilbyr over 100 frokostprodukter, og kan friste med alt fra kornblandinger til hjemmerøkt laks og leverpostei. En rekke av produktene som serveres er økologiske, og det finnes flere allergivennlige alternativer. Nam!

Hvis du er småspist eller lyst på en søt bit, serverer Kaffebønna hjemmelaget bakverk helt frie for tilsetningsstoffer, erstatningsprodukter og palmeolje. De er dessuten lidenskapelig opptatt av kaffe, og lager bare kaffe av de beste bønnene som er å oppdrive her til lands.

Foto

Photo credits

Alt ditt hjerte kan begjøre til frokost - og litt til.

Fra Telegrafbukta til fjellheisen

Med godt med mat og drikke i magen er det på høy tid å starte dagens eventyr.

Om du vil bruke formiddagen (eller hele dagen?) på utforske den fantastiske, arktiske faunen rundt Tromsø er en fottur rundt Kvaløya å anbefale.

Foto

Photo credits

Telegrafbukta er litt park, litt badestrand, litt turområde og et gedigent utsiktspunkt.

Trives du best på to hjul bør du sjekke ut konseptet Fly and Bike. På samme måte som du leier en bil kan du bestille sykkel på flyplassen i Tromsø, slik at du slipper å drasse med deg en sykkel i bagasjen. Det er bare å plukke opp ryggsekken på bagasjebåndet og hive seg på sykkelen. Ta for eksempel turen rundt Tromsøya, en fin og flat tur i svært kort avstand fra byen. På tråkketuren kan du i tillegg til sykle rett til fjæra få med deg en rekke severdigheter. Ikke minst den vakre Telegrafbukta!

Hvis du heller vil komme deg opp i høyden, bør du dra over Tromsøysundet til Tromsdalen, der du enkelt kan dra rett opp i Fjellheisen. I løpet av kun fire minutter er du plutselig 421 meter over havet, hvor du får den beste utsikten over Tromsø by, og de omkringliggende øyene og fjordene Er du her mens nordlyset farer over himmelen, er du en av de ekstra heldige turistene!

Taubanen i Tromsø med utsikt over byen.

Foto

Frithjof Fure/Visitnorway.com

FJELLHEISEN: Med denne finurlige taubanen er du oppe i høyden med verdens beste utsikt på fire minutter.

Når du er trygt nede på «kun» 50 meter over havet igjen, bør du svinge innom den stemningsfulle Ishavskatedralen, eller Tromsdalen kirke som den egentlig heter. Mesterverket er tegnet av arkitekt Jan Inge Hovig, som sies å være inspirert av øya Håja da han designet den. Ishavskatedralen lyses ofte opp på kveldstid, og er godt synlig også helt fra andre siden av Tromsøbrua.

PS: Vindtett jakke er tingen når man beveger seg utendørs i og rundt Tromsø. Vinden kan være lunefull!

Foto

Photo credits

Ishavskateralen er blitt selve symbolet på Tromsø og kan sees fra Tromsøysundet, fra brua og under landing med fly.


Lunsjtid i Nordens Paris

Etter noen timer på andre siden av sundet er det på tide med litt fôr igjen. Er du bare litt sulten, og hypp på sjømat, anbefales det å svippe innom torget og kjøpe en pose med noen av landets billigste, men beste reker. Rekene elsker det kalde, klare farevannet utenfor Tromsø, noe som gjør disse rekene ekstra ferske og saftige.

Og er du skikkelig sulten tilbyr Kafé Globus i sentrum mat fra alle verdenshjørner. Somalisk samosa, Sri Lankisk kyllingsandwich og arabisk linsesuppe er bare noen av tingene som står på menyen til kafeen. Om du er kjøttsulten, bør du prøve den saftige burgeren til Bardus Bistro, som i tillegg har en trivelig uteservering om sola skinner.

Utforsk polarbyen Tromsø

Etter lunsj er det på tide å utforske Tromsø by. Etter turen opp Fjellheisen, eller susende ned noen bakker fra sykkelsetet, kan det være godt å komme i ly innendørs. Tromsø huser en rekke museer, og Polarmuseet er blant de mange interessante stedene å besøke. Her får du historier om overvintringsfangst, selfangst, polare ekspedisjoner og forskning. Polarmuseet er også familievennlig med ustoppede dyr og mange andre utstilinger å se på.

The Polar Museum by the harbour.

Foto

June Aasheim

POLARMUSEET: Her kan du høre historiene til fangstfolk som Henry Rudi og Wanny Wolstad, samt både Fridtjof Nansens og Roald Amundsens ekspedisjoner.

Folkebiblioteket i Tromsø er en annen attraksjon det kan være verdt å ta en titt på. For det første er selve bygget et kunstverk i seg selv, men det foregår også mye spennende på innsiden. Det er daglige arrangementet på gang som spenner fra utstillinger og strikketreff, til konserter og politiske debatter.

Er du interessert i å ta med deg noe godt hjem fra oppholdet? Da bør du stikke innom utsalgsstedet til Mathallen. Der kan du få med deg lokale spesialiteter som granskuddsirup, gulrotsyltetøy og øl fra verdens nordligste bryggeri.

Er du fotballinteressert bør du passe på å besøke Tromsø når «Gutan» spiller hjemmekamp. Tromsøværingene er stolte av hjemmelaget sitt, og fyrer på alle sylindere før, under og etter kamp. Tromsø IL er tilbake i eliteserien, så her er det fullt mulig å få med seg det beste fotball-Norge har å by på.

Tromsø - der sola aldri går ned

Dagen er ikke på langt nær slutt selv om klokka drar seg mot sene timer i Tromsø.

Skarven, helt nede ved kaia, er ikke noe dumt sted å gå for å spise middag. Her finner du hele fem avdelinger med hver sin spesialitet. På Skarven Kro får du enkle småretter som tang- og skalldyrsuppe eller ferske blåskjell, på Arctandria kan nyte et realt festmåltid fra havet (prøv Kveita!), mens Biffhuset er stedet å gå om du er sulten på et skikkelig kjøttmåltid.

 

Foto

Photo credits

Skraven huser fem forskjellige avdelinger for mat og drikke. Herunder intet mindre enn 400 ølsorter. Noe for en hver smak der altså.

Det er vanskelig å besøke Tromsø uten å samtidig stikke innom Norges mest kjente pub, Rorbua, kjent fra NRK-suksessen «Du skal høre mye». Her er det ukentlig live-musikk med trubadurer, og et ypperlig sted for å skravle med pratsomme og imøtekommende tromsøværinger.

Besøker du Tromsø på sommerstid går solen bokstavelig talt aldri ned. Kvelden kan fortsettes på Gründer Café og Bar, som lokker med studentpriser og kaller seg selv byens mest trendy spise- og utested. Ellers ligger utestedene på rekke og rad både i Strandgata og Storgata så alt er tilrettelagt for en lang og morsom natt under midnattsolen!

Nordlys over Grøtfjord på Kvaløya utenfor Tromsø.

Foto

Gaute Bruvik/Visitnorway.com

NORDLYS: Er du heldig, kan du få med deg dette synet! Nordlyset ser du best når det ikke blir forstyrret av lyset fra byen, som her ved Grøtfjord på Kvaløya, noen få mil fra Tromsø.