Utsikt over Tromsø fra fjellet om vinteren.

8 tips til vintermoro i Tromsø

FOTO Konrad Konieczny

Når Tromsø kler seg i vinterdrakt, får du oppleve byen i sitt rette, arktiske element. Snøkledd og opplyst av nordlyset er det bare å kaste seg ut i det!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Tromsø midt på vinteren, da er det jo bare mørkt? Kanskje får du ikke sett byen ordentlig en gang ... Mulig mange tenker nettopp det og utsetter Tromsø-turen til det er sesong for midnattsola, men da går du faktisk glipp av mye moro!

Tromsøværingene lar seg nemlig kke stoppe av verken mørket eller kulda, og elsker sine vinteraktiviteter! Her er vår tips: 

Familie på spark i Tromsø sentrum.

Foto

Yngve Olsen Sæbbe/Nordnorge.com

OMFAVNER VINTEREN: Det er ingen vei utenom en solid vinter i Tromsø, så man kan like gjerne omfavne den med spark og moro.

1. Arktiske byopplevelser

Er det kanskje litt i overkant surt ute, er det perfekt å trekke inn på Polarmuseet og kle av deg ytterklærne. Her formidles vår egen kulturhistorie; rørende historier om overvintringsfangst, polarekspedisjoner og forskning som har preget verden slik vi ser den i dag.

Replikaer av menn, kvinner, skuter og materiell som var viktige for livet på Ishavet og i Arktis, gir en grundig opplevelse av det harde livet i nord.

 

 

Ishavskatedralen sett utenfra.

Foto

Konrad Konieczny/Nordnorge.com

TROMSØS EIFFELTÅRN: Spør du en tromsøværing om hva som er vakrest, Eiffeltårnet eller Ishavskatedralen, så kan det hende han svarer det siste...

2. Ishavskatedralen – Tromsøs Eiffeltårn

Tromsø blir gjerne kalt «Nordens Paris», og i så fall må Ishavskatedralen være Tromsøs svar på Eiffeltårnet.  Som et flytende isfjell ruver Ishavskatedralen over Tromsøs horisont, og kanskje nettopp i mørketida kommer den helt til sin rett, der den lyser opp i vintermørket.

19. november 1965 åpnet dørene på mesterverket til arkitekt Jan Inge Hovig, som sier å ha hentet sin inspirasjon fra formen på øya Håja. Victor Sparre er kunstneren bak glassmosaikken som skal forestille Guds hånd hvorfra det utgår tre lysende stråler; en gjennom Jesus, en gjennom kvinnen og en gjennom mannen. Glassmaleriet er virkelig et enestående skue, og er noe du ikke kan gå glipp av i ishavsbyen.

Kirkens fasong, utsmykning og orgel bidrar til at katedralen har blitt et signalbygg for hele Tromsø.

 

Dramatisk nordlys over mørk himmel i Tromsø.

Foto

Konrad Konieczny/Nordnorge.com

NORDLYS OVER TROMSØ: Reiser du til Tromsø, så må du få med deg naturens eget lysshow.

3. Nordlyset

Nordlysturisme har for lengst blitt et begrep i nord, og turistene kommer langveisfra for å oppleve himmelfenomenet som regjerer vinterhimmelen nord for Polarsirkelen.

Blir du med Arctic Explorers på jakt etter naturfenomenet, er du i de beste hender for å oppleve det dansende lyset som flerrer over vinterhimmelen.

Områdene rundt Tromsø er velsignet med optimale forhold for å se nordlys med med minimal lysforurensing.

 

Nordlysfestivalen 2008, fra åpningen i Storgata, Tromsø.

Foto

Vidar Dons Lindrupsen/Nordnorge.com

NORDLYSFESTIVALEN: Opplev kunst, installasjoner og musikk i ti dager til ende.

4. Festivaler du ikke finner andre steder

Festivaler kan være så mangt, men i Tromsø slår de virkelig på stortromma når det er noe som skal feires. De har ikke feiget ut og lagt alle festivalene til sommerhalvåret – noe du kan nyte godt av som modig vinterturist.

Nordlysfestivalen startet som en klassisk musikkfestival til ære for nordlyset i 1988, men har utviklet seg til en omfattende tidagers musikkfest som har blitt et av mørketidens høydepunkter. Den går av stabelen i månedsskiftet januar/februar.

NM i reinkappkjøring i Storgata i Tromsø.

Foto

Yngve Olsen Sæbbe/Nordnorge.com

FULL FART: Ellevill reinkappkjøring nedover Storgata i Tromsø. Du tror det ikke før du ser det!

Samisk uke er en annen begivenhet du ikke bør gå glipp av i begynnelsen av februar. Som et arktisk vintermarked snus hele byen på hodet med reinkappkjøring ned Storgata og NM i lassokasting. Absolutt noe å få med seg, og helt annerledes alle andre festivaler du har vært på.

Fotballmatch in the snow in Tromsø.

Foto

Yngve Olsen Sæbbe/Nordnorge.com

ARKTISK FOTBALL: Tromsøs fotballspillere har et eget fortrinn når de får besøk av lag fra sør som ikke er vant til å spille i snø.

5. Fotballkamp i snøvær

Fotballkamp på Alfheim er et must dersom du elsker fotball. Stjernespiller Morten Gamst Pedersen har vent seg til å drible i snødrev, og når «Gutan» spiller er det høy stemning på tribunen – uansett vær.

Reinsdyr med slede

Foto

Konrad Konieczny/Nordnorge.com

EKSOTISK: Sledetur med reinsdyr kan nok oppleves ganske så eksotisk for folk sørfra!

6. En smak av samisk kultur

Den samiske kulturen er mangfoldig, men kanskje ikke så kjent for nordmenn flest. Deltar du på utflukt med Tromsø Lapland, får du oppleve kulturen på nært hold. Du kan for eksempel bli med på tur med reinsdyrslede og lære deg å kaste lasso, spise samisk mat og høre ekte samisk joik.

Handlegate i Tromsø sentrum.

Foto

Konrad Konieczny/Nordnorge.com

MAT OG SHOPPING: Tromsø sentrum har flust av trivelige butikker og restauranter – og ikke minst fin vinterstemning i gatene!

7. Den arktiske gane

Etter en dag med arktiske opplevelser i fokus er det viktig å fylle på med den arktiske smaken. Det gjør du hos Bardus Bistro, hvor bortimot alle råvarene har sin opprinnelse fra Tromsøregionen.

Maten er sesongavhengig og varierer fra lam eller torsk til muslinger dampet i hvitvin. Kokkene liker å begeistre og overraske like mye som de liker å tilfredsstille smaksløkene.

 

Folk hygger seg på utestedet Compagniet i Tromsø.

Foto

Lars Andersen/Nordnorge.com

IKKE SOV BORT VINTERNATTA: Tromsøværingene har en egen evne til å la festen vare ut i de små timer.

8. Ut på by'n!

Etter middag MÅ du ut og teste Tromsøs berømte natteliv. Det er jo nettopp det som har gitt byen kallenavnet «Nordens Paris». Vi foreslår at du holder et øye med hvor lokalbefolkningen går. De har som regel en utmerket retningssans når det gjelder fest og moro!

Om det er nordlysets dans, arkitektoniske mesterverk eller livsgleden og den rå humoren du bare finner i Nord-Norge som lokker deg nordover, så er Nordens Paris virkelig en by som må oppleves. Dette er en moderne og morsom by som har rustet seg for å ta imot kresne «søringer».

Widerøe flyr deg gjerne til Tromsø når du kjenner at nordlyset kaller.