Dykker holder stor fisk.

Dykking etter gourmetskatter

FOTO Fridykking.no

Norges kyst er rik på fisk og skalldyr, og under havoverflaten kan du forsyne deg av naturens eget spiskammers.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Jaktdykking er en populær aktivitet som byr på mange godbiter om du vet hvor du skal lete. Bare et par timers kjøring fra Trondheim ligger Hitra og Frøya, som er kjent for gode dykkeforhold med et rent, klart vann og milde vanntemperaturer.

Trondheimsleia mellom Hitra og fastlandet sørger for store dyp der et variert undervannsliv venter. Et jaktdykk her gir gode muligheter for fangst av både lyr, torsk, breiflabb, flyndre og steinbit. Og finner du sjøkreps – ja, da er det bare å glede seg til en kulinarisk fest. De kalles norsk hummer med god grunn!

Mann holder to store flyndrer.

Foto

Fridykking.no

JAKTFISKE: Fridykking og jaktfiske blir stadig mer populært, og når man ser resultatene, er det lett å forstå hvor spennende dette må være.

Kamskjell og krabber

Frøya sportsdykkerklubb melder om optimale forhold: Flere tusen øyer, holmer og skjær ligger spredt i det klare atlanterhavsvannet som Golfstrømmen bringer forbi. Utenfor Frøya ligger en fantastisk øyrekke med Froan naturreservat, som er Nord-Europas største verneområde til havs. Regionen rundt Frøya har også landets største konsentrasjon av viltlevende kamskjell.

Mann åpner kamskjell med kniv.

Foto

Elisabeth Bjornstad Christensen

KORTREIST: Enkel og kortreist mat smaker ofte best, og norsk sjømat er i verdensklasse.

I videoklippet nedenfor kan du se TV-kokken Tina Nordström dykke på Hitra og Frøya, og tilberede en imponerende sjømatfest av det hun finner. Et av hennes hemmelige våpen er å tilsette en liter mørkt øl, sukker, salt, dill og karve i vannet når hun koker krabber.

 

Råvarer fra Hitra og Frøya serveres på gourmetrestauranter over hele landet, med alt fra ulike typer skjell til krabbe på menyen. Men den aller beste restaurantopplevelsen rigger du til selv!

Etter dykket nyter du fangsten på land, og alt du trenger er en bryggekant å dingle beina utenfor og et lite bål med stekemuligheter. Med noe godt i glasset i tillegg har du en en kulinarisk fest med naturen som kulisse.

Sashimi av kamskjell, sjøkreps med ramsløksmør og ferske krabber, det er godt! Det enkleste er ofte det beste.

Mann med kamskjell.

Foto

Fridykking.no

GOD FANGST! Maten smaker ekstra godt når man har hentet den opp fra havet med egne hender.

Arktisk meny

Lenger nord er det havets konge som står på menyen. Den er ikke havets vakreste skapning, men smaker desto bedre.

Disse kjempekrabbene kan bli hele to meter fra klo til klo, og veie opp til ti kilo. Du kan delta på en kongekrabbesafari som arrangeres av blant andre 71° NordBarentssafari og Pasvikturist, eller du kan dykke selv.

Vil du lære mer om jaktdykking, så er nettsiden Frivannsliv en god start. De er en god kilde til både tips, utstyr og kurs.

To jenter hoder hver sin store kongekrabbe om bord på båt.

Foto

Trym Ivar Bergsmo

MAT FOR EN KONGE: Kongekrabbe er godt, og smaker enda bedre når du har hentet opp "beistene" selv.

Mer om dykking i Norge?

Dykking ved et skipsvrak.

Dykking i Norge – velg et vrak!

Svev over forliste skipsvrak sammen med stimer av fisk. Eller kanskje vil du utforske Norges svar på Atlantis på Vestlandet? Dykking i Norge er aldri kjedelig!

To dykkere ved en undervannsformasjon i Saltstraumen, Bodø.

Dykking i Saltstraumen – verdens sterkeste strøm

Visste du at National Geographic har kåret Saltstraumen utenfor Bodø til verdens femte beste dykkedestinasjon? Vi forteller deg hvorfor.