To damer med sykkel på gress med landskap i bakgrunnen.

Velkommen til Trøndelag – Norges svar på Toscana

FOTO Wil Lee-Wright

Bølgende åkrer, vakkert kulturlandskap, lokale matspesialiteter og hjertelig vertskap. Å sykle Den Gylne Omvei på Inderøy i Trøndelag er som en skattejakt – med mange skatter!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Det sies at Den Gyldne Omvei tar åtte minutter lenger enn å kjøre hovedveien … eller en dag, ei uke, en hel sommer, et helt liv… Med andre ord perfekt for deg som er i feriemodus på sykkelsetet. Her bør du i alle fall sette av to dager!

Med konseptet Fly and Bike kan du reservere sykkel samtidig som du bestiller flybillett.

Flere sykkeltips? Les mer om Fly and Bike og sykkelopplevelser i Norge

Her er en liten smakebit av den gylne omvei:

 

Når du lander på Værnes, plukker du opp bagasjen din og går rett på nordgående tog på Værnes stasjon.

– Heller enn å starte sykkelturen på flyplassen anbefaler vi de som vil sykle Den Gylne Omvei å starte turen på Røra eller Sparbu. Vi møter dere der med sykler, sykkelveske, pumpe, kart og tilbud om å transportere bagasjen til der dere skal overnatte, sier Anne Haga i Visit Innherred.

Par på tandemsykkel i høstfarger utenfor Vinje bruk i Mosvik, Trøndelag.

Foto

Lena Johnsen

TANDEM: Foretrekker dere parsykling på tandem? Gjerne det!

Mat for historieinteresserte

Følg veien nordover og se opp for den første attraksjonen, Mære kirke, en middelalderkirke fra 1100-tallet.

– For historieinteresserte er det masse påfyll å få i dette området, forteller Anne Haga, som anbefaler at turen fortsetter Borgenfjorden rundt.

– Glem ikke  å ta en avstikker til Gangstad Gårdsysteri. Der lages ikke bare fantastisk god ost, men også is! Det er viktig å fylle på med energi, jeg anbefaler lakris-isen!

Gårdsbutikk og kafé Gulburet, hyggelig inngangspa

Foto

Gulburet

LOKAL PERLE: På Gulburet gårdsbutikk og kafé får du hjemmelaget mat, hjemmebrygget øl, og hjemmekoselig stemning.

Blondegardiner og hjemmehygge

Tilbake på pedalene igjen går turen videre til Verdal Østre og Gulburet, som er en gårdsbutikk og lunsjkafé, med servering fra eget bakeri og bryggeri.

– Det er en liten og intim kafé som passer godt til lunsj. De har invitert kunstverkstedet Glasslåven inn på tunet, så dette er et hyggelig stopp på turen, forteller Haga.

Grønnsaker, suppe og øl servert på Gulburet på Inderøy i Trøndelag.

Foto

Gulburet

GODSAKER: Hva med en mild og smakfull gulrotsuppe med hjemmebrygget øl til?

Herfra er det ikke mer enn tre kilometer til Straumen, som er kommunesenteret på Inderøy. Her finnes fire overnattingssteder: 
 Saga, Strømnes, Husfrua Gårdshotell  and Jægtvolden Fjordhotell.

Utsikt fra kjøkkenbordet på Husfrua Gårdshotell på Inderøya, Trøndelag.

Foto

Svein-Erik Knoff

SJARMERENDE: Atmosfæren i Husfrua er upåklagelig! Dette er ei godt bevart trønderlån, der det originale interiøret er intakt.

– Det lønner seg å booke på forhånd, da flere av disse har få rom som fort fylles opp. Planlegger dere en helgetur, så husk at sommeren også er en populær tid for bryllup, påpeker hun.

Inderøy har også privat overnatting, med selvhushold, samlet under navnet Fuglekassen. Starter du turen på Sparbu, har du nå syklet ca. 20 kilometer.
 

Trøndelags nasjonalrett

Mens du er i Inderøy, må du sørge for å få smakt ekte Inderøysodd. Mange av stedene har egne sommermenyer, men sodd kan forhåndsbestilles på overnattingsstedene, opplyser Anne Haga. Restauranten Øyna anbefales også. Her får  du i tillegg til god mat en formidabel utsikt.

–  Den ligger på taket av Inderøy og er perfekt for å senke pulsen og slappe av mens du hviler blikket på fjorden og landskapet rundt.
 

Kulturell føde etter frokost

Etter en god frokost starter du en ny dag med å trille ned til Straumen for å besøke Nils Aas kunstverksted og Muustrøparken.

– Nils Aas vokste opp på Straumen. Selv om han var en av Norges mest betydningsfulle billedhoggere, ville han ikke ha et museum etter seg. Kunstverkstedet er derfor vel så mye en arena for aktiviteter, skiftende utstillinger og en arena der barn kan eksperimentere med materialer, forklarer hun.

Skulptur i Muustrøparken i Trøndelag.

Foto

Marius Rua/Trondelag.com

VERDT ET BESØK: Muustrøparken er full av fascinerende skulpturer av billedhuggeren Nilas Aas.

Den idylliske Muustrøparken ligger altså like ved, med skulpturer av nettopp Nils Aas og fin utsikt mot Straumen og fjorden. Etter denne myke starten på dagen, er det tilbake på sykkelsetet igjen, med kurs ut av Straumen og en runde på 30 kilometer foran deg.

Turen går mot Gulburet igjen, men nå skal du krysse rett over halvøya, og ta veien ned til Kjerknesvågen.
– Når du kommer dit har du syklet en god etappe, så det passer og ta litt forfriskninger på kaia, kikke på jekta «Pauline» og slappe av en liten stund, sier Anne Haga.

Utsikt over fjord med øyer, Trøndelag.

Foto

Visit Innherred

PERFEKT FOR SYKLING: Trøndelag er godt egnet for sykling, her er det ikke altfor bratt, og med upåklagelige omgivelser!

Tilbake til start

Turen fortsetter langs hovedveien til Berg Gård, som har gårdsbutikk og enkel servering. Er dere en gruppe på tur, kan dere også få arrangert akevittsmaking.

– Da de startet produksjonen i fjor, var det 116 år siden sist det ble  tappet ekte Inderøy-akevitt!

Ruta fortsetter langs riksvei 755 tilbake til Straumen, hvorfra den avsluttende etappen er langs Borgenfjorden og opp til Røra, eventuelt Sparbu stasjon.

– Her kan man stikke innom Røra Bakeri, som er et flatbrødbakeri. Smak på «skjenning», som hører til nasjonalretten vår, sodd. Dette er et spesielt flatbrød med en søt side. Husk at det skal spises med den søte siden ned mot tunga, forklarer Haga.

Etter avtale kan du her ta avskjed med sykkelen, bli gjenforent med bagasjen din, og hoppe på et tog tilbake til flyplassen.

– Jeg lover to rolige, fine dager, med opplevelser og hyggelige møter med vertskapet langs Den Gyldne Omvei. Her blir man godt tatt godt vare på, forsikrer Anne Haga.

– Og vil du heller fortsette oppholdet, er det bare å fortsette sykkelturen nordover til Steinkjer eller sørover til Stiklestad Nasjonale Kultursenter og vidre langs pilegrimsleden til Munkeby i Levanger. Vi bistår deg med din ferieplanlegging, forteller Anne Haga i Visit Innherred til slutt.

 

Flere sykkeltips?

Dame sykler med fjell i bakgrunnen.

Visste du at du kan starte sykkelferien på flyplassen?

Enten du ønsker naturopplevelser med høy puls eller rolige tråkketurer med vakker utsikt, så gir en ferie på to hjul mye tilbake.

Par nyter sol og hav fra bryggekant med sykler i Helgeland.

På to hjul langs Helgelandskysten – kremen av norsk natur

La Helgelandskysten være forretten og Vega hovedretten. Vi tipser deg hvor du skal overnatte, spise og ta fotopauser. Dette kan bli ditt livs sykkeltur!