Den hvite stranden Sandviksanden i Bø i Vesterålen.

Ikke vært i Vesterålen?

FOTO Trym Ivar Bergsmo/Widerøe

Det er faktisk ingen uendelig kjøretur som må til for å oppleve Vesterålen. Du kan fly til Stokmarknes og finne hvilepulsen med en gang. Eller få et adrenalinkick, alt ettersom.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Padle, sykle, fiske, dykke, klatre, gå i fjellet – eller kanskje spille golf i midnattssol? Jepp, da har du kommet til rett sted. Eller var det hvilepuls med kaffekoppen i hånda og utsikt til fjellene og havet du ønsket mest? Jepp, fortsatt på rett sted. Den gode nyheten er at alt det øyriket Vesterålen har å by på, bare er en flytur unna. Du kan nemlig fly direkte til hjertet av Vesterålen og komme i feriemodus i det du går ut av flyet i Stokmarknes.

Det er gode flyforbindelser til Vesterålen i sommer. Widerøe flyr deg direkte fra Oslo til Stokmarknes, og fra Bergen via Bodø eller Tromsø. Flyplassen på Andenes er også et godt alternativ lengst nord i øydistriktet.
 

Fjellturer for alle

En av de tingene som er helt fantastisk med Vesterålen, er du verken må være topptrent eller veldig erfaren for å få fine turopplevelser. Her finnes det fjellturer – selv toppturer – på alle nivåer: Du kan gå på grønne stier med duvende myrull til myke topper på en liten time, eller sikte deg inn på mer spektakulære mål som Møysalen som med sine 1262 moh er den høyeste toppen i Vesterålen.

Øyriket har over 150 merkede ruter, der Dronningruta er den mest kjente. Den er på rundt 15 kilometer og er oppkalt etter Dronning Sonja, som gikk turen første gang i 1994. Turen går mellom de historiske fiskeværene Stø og Nyksund, med en helt utrolig utsikt utover Atlanterhavet og med 448 moh. som høyeste punkt. Turen er skiltet ved startsted og merket med turlagets T-er.

Nyksund er ellers verdt et besøk uansett. På dette lille stedet som i dag kun har 20 fastboende, kan du nemlig nyte fantastisk lokalmat, kunst og kultur.

Les om et par som hadde så fin ferie i Vesterålen at de knapt tør reise tilbake

 • Et skilt på toppen av Vetten, Bø I Vesterålen.

  Foto

  Kjell Haugen

  FRI SIKT: Fra Bø i Vesterålen går der en fin sti opp til Vetten – og derfra har man utmerket utsikt til Lofotveggen.

 • Mann på fjellet Møysalen, Lødingen kommune, Vesterålen.

  Foto

  Sebastien Goujaud/Nordnorge.com

  BRATT OG LUFTIG: Møysalen Nasjonalparksenter tilbyr guidede turer med fjellfører i sommerhalvåret.

 • Skilting ved Dronningruta mellom Stø og Nyksund i Vesterålen.

  Foto

  Ørnulf Berthinussen/Visitvesteralen.com/Øksnes

  LANGS FJÆRE OG FJELL: Dronningruta byr på praktfull kystnatur – godt merket mellom Stø og Nyksund i Øksnes kommune i Vesterålen.

Perfekt for sykkelferie

Med de mange fjellene skulle du kanskje tro at Vesterålen er en sykkeldestinasjon for selvplagere og sprengtrente. Helt feil.
– Å sykle i Vesterålen passer for alle. Her er veldig lettkupert, og mange veier med lite trafikk, så det passer både for familier og aktive syklister. Vi har en sterk sykkelklubb her og ser en enormt stor blanding av turister og lokalbefolkning på veiene, sier Astrid Berthinussen.

Hun påpeker at man kommer veldig tett på naturen.

To syklister i terrenget I Hadsel, Vesterålen.

Foto

Trym Ivar Bergsmo/Visitvesteralen.com

IKKE SÅ BRATT SOM DU TROR: Øyriket byr på sykkelopplevelser for alle nivåer.

– Når du sitter på sykkelsetet har du fjell på den ene siden og hav på den andre. Og det dukker stadig opp små, sjarmerende plasser der det er fint å ta en stopp. Men husk at det kan være langt mellom butikkene her, så ta med nok mat og drikke til turen!

Flyr man til Stokmarknes og leier sykkel der, kan ruta Hadseløya rundt på 42 km være en grei start.

Med konseptet Fly and Bike  kan du reservere sykkel som står klar når flyet lander i Stokmarknes. Flere sykkeltips? Les mer om Fly and Bike og sykkelopplevelser i Norge
 

Hva med en hvalsafari?

Ikke noe annet sted langs Norskekysten er sjansen så stor for å kunne se hval. Det skyldes at kontinentalsokkelen ligger nært land og at området er særlig næringsrikt. Sannsynligheten for å se spermhval, knølhval og spekkhoggere er stor, ja, enkelte mener det er 95 prosents sjanse om man blir med på hvalsafari. Dette er arrangerte turer, med store båter, erfarne skippere og utdannede guider. 

Det er i dag tre operatører som tilbyr hvalsafari i Vesterålen, Hvalsafari AS og Sea Safari Andenes på Andenes og Arctic Whale Tours i Stø. 

Folk på hvalsafari på Andøya, Vesterålen

Foto

Marten Bril/Visitvesteralen.com/Andøy

GODE UTSIKTER: Hvalsafari A/S på Andenes er den mest erfarne i Norge og tilbyr 100% hvalgaranti!

Klar for et slag golf?

Golfbane i i Lofoten med fjell i bakgrunnen.

Foto

Kevin Murrey

ARKTISK GOLF: På Lofoten Links tilgis du om du glemmer å sikte, og heller fester blikket på utsikten.

Det siste du tenker på når du skal til Vesterålen og Lofoten er kanskje golfutstyret ditt? Men da må du tenke om igjen. Vesterålen har to golfbaner: Bleik Golfstrømbane på Andøya og Vesterålen Golfbane som ligger på Kjerringnes mellom Sortland og Sigerfjord. Lofoten Links er en spektakulær 18-hullsbane ytterst i havgapet som appellerer til estetikeren og naturelskeren like mye som den appellerer til golferen. Om sommeren spiller du under midnattsolens gyldne lys, og selv om du sikkert både har sett og spilt på et utvalg golfbaner i ditt liv, så er dette en opplevelse som hører hjemme på bucketlista.

Et stykke norsk historie

Når du flyr til Stokmarknes, flyr du også til hurtigrutas fødested. Her finner du Hurtigrutemuseet, hvis aller største attraksjon er det landsatte skipet « M/S Finnmarken» fra 1956. Helt siden Hurtigruten ble etablert i 1892 har den med sine faste avganger vært en livsnerve langs kysten. Et besøk på museet er derfor også en reise i norsk historie!

Tar du turen til Bø i Vesterålen kan du oppleve enda et stykke Norgeshistorie når Reginedagen går av stabelen siste uka i juli. Festivalen feirer forfatteren Regine Normann med skuespill, vandringer, markedsdager og eventyrstunder.

Barn og voksne deltar på Æventyrstien under de årlige Reginedagan I Bø I Vesterålen.

Foto

Bjørnar Hansen

EVENTYR OG SKUESPILL: Lotta i Bråkmakergata gleder barna på Æventyrstien under de årlige Reginedagan i Bø i Vesterålen.

Leie bil?

Du har kanskje lyst til å være mobil under oppholdet i Lofoten? I så fall kan du leie bil på flyplassen i Stokmarknes med både AVIS og BUDGET. Den står og venter på deg ved ankomst, og siden flyplassen er liten, tar det ikke lang tid før Vesterålen er ditt!