{{altEmptyString}}

Sprek sommer i Vesterålen

FOTO Sissel Fornes

Når du vil at ferien skal være aktiv og avslappende, eksotisk og tradisjonell på en gang, er faktisk Vesterålen et godt alternativ.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

– Den eksotiske delen begynte allerede da vi sjekket inn på Skagakaia som ligger på den 117 år gamle dampskipskaia i Bø i Vesterålen, forteller Sissel Fornes og Kjell Haugen.

Den gamle bygningen som huset dampskipsekspedisjonene er innredet med sju hyggelige soverom, mens det gamle venteværelset er blitt felles oppholdsrom. På andre siden av plassen er det gamle posthuset blitt kafe, innredet som en spisestue med 7-8 bord, komplett med blondegardiner og geranium i vinduene – og en leken huskatt. Her serveres mat fra naturen rundt, fra havet, fjellene, hagene og gårdene i Vesterålsbygdene.

– Helt nydelig! Og stedet lå helt for seg selv, så det var så rolig og godt å være der. Vi fikk hvilepuls i det vi ankom, forteller Kjell.

Mann drikker øl på brygga Skagakaia ved Vinje i Bø i Vesterålen.

Foto

Sissel Fornes

ETTER FJELLTUR: Beina fikk hvile etter den tøffe toppturen, det var verre med øynene … restitusjon med utsikt!

På jakt etter opplevelser i Vesterålen? Vi flyr deg til Stokmarknesse hva du kan finne på her
 

Små turer med stor utsikt

Men paret var ikke reist fra Oslo til Vesterålen kun for å puste sakte, og etter tips fra vertinnen på Skagakaia, Lone Lamark, begynte de å utforske turmulighetene i umiddelbar nærhet. Det viste seg å være flere fine dagsturer.

–Den første turen ble en kveldtsur opp på Vetten, det tok en liten time opp på god sti. Men for en utsikt, sier Kjell.

Stien passerer en liten lokal turisthytte, Losjehytta, der man kan ta en liten pust i bakken. Også på toppen er det ei lita bu, som ser ut til å være bardunert fast med stålkjettinger.

– Vi satt der oppe med en termos kaffe i kveldssola og kunne ikke skjønne at vi var så heldige. Det er en utsikt du ikke kan se deg mett på, sier han.

Den nesten turen var også et forslag fra vertinnen, til Dørholla, en fjellformasjon som minner om en døråpning, derav navnet. Stigning på fine stier i et terreng, rikt dekorert av fargerike, stae fjellblomster og molter.

Fjellformasjonen Dørholla i Bø i Vesterålen.

Foto

Sissel Fornes

VAKRE FJELL: Etter å ha gått den grønne heia oppover mot fjellformasjonen Dørholla, var denne utsikten belønningen.

– Det var utrolig grønt og frodig, og ikke minst lettgått, forklarer Kjell, som syntes det var stas å møte en rype på stien.

– Det var en slik med fjær, presiserer han. – Vi møtte ikke folk på turen.

Men da de nådde toppen, mistet de nesten pusten.

– Foran oss var det dramatiske fjell og klipper, og stupbratt ned til en kritthvit strand med turkist vann, en sterk kontrast til den frodige, grønne heia vi hadde bak oss, forklarer de.
 

Norges fineste utsikt

Disse turene var egentlig bare oppvarming til selve hovedmålet, en dagstur til Møysalen. Det turglade paret har nemlig fulgt med på 71 grader nord i en årrekke, og sendingen fra turen til den 1262 meter høye toppen gjorde inntrykk.

– Vi fant ut at det var på tide å slutte å snakke om det og heller gjennomføre, og planla ferien vår rundt dette turmålet, forklarer de. Det er en lang og delvis krevende tur på rundt 10 timer, men paret fikk valuta for innsatsen.

– Det går rett og slett ikke an å ha finere vær, og det ble et minne for livet.

Utsikt fra Møysalen, Hinnøya, Vesterålen.

Foto

Kjell Haugen

SPEKTAKULÆR UTSIKT: Møysalen ligger på Hinnøya i Vesterålen. Fra toppen kan du oppleve en fantastisk utsikt over regionen.

Motivert for topptur til Møysalen? Les mer om turen her

Dagen etter toppturen ble ikke mindre minneverdig. Den ble i all hovedsak tilbrakt i fluktstoler på kaikanten, i strålende solskinn og med kaffe – og etter hvert kalde forfriskninger  –  i gripehøyde. Kun avbrutt av litt lek med stedets kattunge.

Sissel nyter et glass hvitvin på Skagakaia I Bø I Vesterålen.

Foto

Kjell Haugen

REN LYKKE: Går det an å ha det så bra?? En perfekt feriedag, rett og slett.

– Restitusjon med utsikt til Lofotveggen, oppsummerer Kjell Haugen.

– Jeg var fylt av turopplevelsen dagen før, sliten i kroppen, varm og lykkelig, supplerer samboeren.

Havet lå stille og blankt på denne hviledagen. De bestemte de seg for å prøve fiskelykke, og la ut i en av de gamle treprammene som er til utlån. Heller ikke fisken sviktet, og da de hadde trukket opp en torsk og tre makrell på harpe, var det på tide å gi seg. Dermed ble det selvtrukket makrell på utegrillen, fortært i det fri.

– Jeg tror dette er en av de beste feriedagene i mitt liv. Det er enkle gleder, men stor lykke, sier Sissel.
 

Rolig sjarm

Vesterålen er ikke like omsvermet som sin barske fetter Lofoten, men øyriket har ikke desto mindre en rolig sjarm, med mindre trafikk og en lokalbefolkning med lave skuldre.

– Ved siden av at det var fantastisk vakkert, var det det kanskje roen og det autentiske vi falt aller mest for, sier Kjell Haugen, som gjerne reiser tilbake.

– Vi har mange turer vi ikke har gått og det frister å ta en ny tur til Vesterålen. Men da kommer vi til å fly og bruke leiebil, slik at vi får mest mulig tid til å gjøre det vi liker aller best, som er å være ute på tur.

Samboeren er mer usikker.

– Jeg vet nesten ikke om jeg tør reise tilbake. Jeg er redd for å bli skuffet. Vi hadde det så fint, vi kan vel ikke være like heldige to ganger?
 

Søker du unike naturopplevelser? Da bør du vurdere hvalsafari i Vesterålen!