En kvinne og en mann fisker på en brygge, Førdefjorden.

Opplev Vestlandet: Førde leverer fjord og fjell

FOTO Terje Rakke/Nordic Life AS/Fjordnorway.com

Widerøe-ansatt Kristin Hammersvik Johme er kjapp med å ta på seg fjellskoene når hun kommer på besøk til barndomsbyen Førde.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

– Det beste med Førde er uten tvil naturen, med masse fjell som du kan gå på rett fra byen. Det mest populære er nok Hafstadfjellet (706 meter over havet), der kan du velge mellom flere ruter å gå opp, og det er god sti som er lett å gå, forteller Kristin.

Er du lysten på en større utfordring, kan du for eksempel dra til Naustdalen og bli med på en guidet tur til Sandfjellet (1249 moh) med overnatting i hytte.

En kvinne hopper på fjellet Fauskevarden, Førde.

Foto

Privat

PÅ FJELLTUR: Kristin Hammersvik Johme på Fauskevarden – med utsikt over Førdefjorden.

Kajakk i Førdefjorden

Førde ligger innerst i Førdefjorden som er kjent som et veldig fint område for kajakkpadling. Selskapet Go’Kajakk samarbeider med Sunnfjord Kajakklubb i Førde om å tilby blant annet kurs i hvordan du kan lære å bruke kajakk på en trygg måte. De leier også ut trygge familiekajakker.

Kajakk er en allsidig aktivitet – du kan for eksempel fiske, trene eller bare oppleve nye steder som ellers ikke er så lett tilgjengelige.

Kajakker på Jølstraelva, Førde.

Foto

Privat

PRØV KAJAKK: Tett på naturen i kajakk på Jølstra.

Og er du heldig at du besøker Førde en flott sommerdag, kan du dra til badestranda i Ervika og ta et forfriskende bad.

– Det hender at det er god badetemperatur der, hevder Kristin.
 

Prøv fiskelykken i Førde

Vil du prøve fiskelykken er Sunnfjord et eldorado for sportsfiske både i sjø, elv og vann. Jølster-vassdraget (Jølstra) er regnet som Nord-Europas beste ørretvassdrag, her kan du leie lokalkjent guide som loser deg til de beste fiskeplassene.

Er du mer gira på fjordfiske, er det fint å fiske i Førdefjorden også, både fra land og fra båt – eller fra kajakken.
 

Park med mange aktiviteter

Ferie i Førde betyr aktiv ferie, og Hafstadparken tilbyr en rekke ulike idretter og aktiviteter. Blant annet er det to kunstgressbaner, rulleskiløype, skateanlegg, sykkelbane og en trimløype.

En liten kjøretur fra Førde sentrum ligger Kråkenesmarka Motorsportsenter. Her kan du prøve å kjøre gocart! Og vil du ha enda mer fart og spenning kan du prøve rafting i Jølstra, som er kjent for å ha en av de beste raftingstrekningene i Nord-Europa.

En gruppe mennesker på elverafting nedover Jølstra i en gummibåt.

Foto

Terje Rakke/Nordic Life AS/Fjordnorway.com

EN VÅT OPPLEVELSE: Rafting i Jølstra – for deg som liker vann!

Prisbelønt hotellfrokost i Førde

– For overnatting kan du for eksempel bo på Thon Hotel Førde eller Scandic Sunnfjord Hotel & Spa. Hvis du ønsker et rimeligere alternativ har vi en veldig fin campingplass med hytter og leiligheter, eller du kan ta inn på Førde Pensjonat.

“Shop till you drop”

Elva I Førde på natten.

Foto

Førdeby.no

LANGS ELVA: Førde by er delt i to av elva Jølstra.

Førde er det største handelssenteret mellom Bergen og Ålesund, og har flere store kjøpesentre med massevis av butikker. Her får du kjøpt bortimot alt du trenger – og når du er lei shoppingen anbefaler Kristin en tur innom Pikant Restaurant & Bar der de serverer god mat og drikke både til lunsj og middag. De er viden kjent for sin tapasbuffet på fredagskveldene, for å få plass bør du bestille bord. På Pikant er det også jevnlig kulturelle arrangementer som quiz, konserter og bokbad.
 

Se en ekte kunstner

Er du kulturinteressert har du kanskje hørt om kunstmaleren Oddvar Torsheim, som daglig er å se i Førdes gater på sin faste tur gjennom byen.

– Iført helt svarte klær og rødt skaut er han lett å få øye på, forteller Kristin.

Han er svært anerkjent for sin kunst og hvis du ikke treffer kunstneren i egen høye person står det en statue av Torsheim i Førde sentrum.

Et band spiller på Hafstadfjellet under Førdefestivalen.

Foto

Førdefestivalen

FØRDEFESTIVALEN: Konsert på Hafstadfjellet.

Førdefestivalen i juli er også et kulturelt høydepunkt. Dette er Skandinavias største festival for akustisk verdensmusikk, og samler hvert år cirka 300 artister fra hele verden.

Familier på omvisning blant historiske trehus på Sunnfjord Museum.

Foto

Espen Mills

MUSEUM: Sunnfjord Museum ligger ti minutter i bil fra Førde.