Fjellgåere på toppen av fjellet Kjenndalskruna Stryn, Sogn og Fjordane.

Opplev Vestlandet: Sogndal – Et sant friluftseldorado

FOTO Sigrid Henjum

I Sogndal kan du formelig fråtse i fjelltopper, breer, klatreruter, sykkelturer - og saft. Ingen over, ingen ved siden, mener Widerøe-ansatt Wenche Navarsete.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Sogndal innerst i Sognefjorden er kjent for fotballaget sitt og for saft og syltetøy, kanskje særlig fra Lerum, men det er også et sant mekka for fjellfolk, forteller Wenche Navarsete, crew base manager i Widerøe. Hun er født og oppvokst i bygda, som hun varmt anbefaler som destinasjon i sommerferien.

Utsikt av fjord og fjell fra Sognefjorden.

Foto

Sverre Hjørnevik/Widerøe

SOGNEFJORDENS RO: Vestlandet leverer. En tur til vakre Sogndal må jo være godt for sjela?

– Er du friluftsinteressert, finner du ikke bedre muligheter enn her i området. Du kan gå breturer, vandre, klatre, padle eller sykle – alt er mulig, forteller Wenche.
 

Brevandring og toppturer

Skigåere på fjellvandring mot Høgste Breakulen, Jostedalsbreen glacier.

Foto

Sigrid Henjum

PÅ BREENE: På vei mot Høgste Breakulen 1957 m.o.h. – med utsikt mot Hurrungane i Jotunheimen!

Hun anbefaler å ta kontakt med Sigrid og Sander, som vi ble kjent med gjennom TV-serien «Fjellfolk». De to driver Sogndal Lodge midt i Sogndal sentrum og tilbyr guidede turer, kurs og overnatting på fjellfolks vis – med klatrerute i taket!

Drømmer du om brevandring på Jostedalsbreen, eller Josten som lokalbefolkningen kaller Norges største isbre, er det disse to du skal snakke med.

– Me går frå Jostedalen til Fjærland og har «full pakke», med overnatting før turen, telt og alt av utstyr undervegs- og ikkje minst: trerettars middag oppe på breen. Lange dagar på ski, 60 km og 1600 høgdemeter gjer dette til ein tur for dei spreke, forteller  Sigrid Henjum.
 

Et interaktivt og interessant museum

Norsk Bremuseum, Fjærland, Sognefjorden.

Foto

CH/Visitnorway.com

NORSK BREMUSEUM: Breene gir oss viktig informasjon om fortidas klima. Visste du at hele 70 prosent av alt ferskvannet på jorda er lagret i form av is?

Blant høye fjell og dype fjorder i Sogndal kommune, ligger også Norsk Bremuseum, i Fjærland. Dette er et interaktivt museum der hele familien kan få kunnskap om breer og klima på en ny og spennende måte.

Museet organiserer også guidede brevandringer og fjellturer, med lokalkjente og erfarne fjellførere. Da får du som regel gode historier med på kjøpet!
 

Sommerfestival i sikte!

På andre siden av Sognefjorden ligger Lærdal som har vernet trehusbebyggelse i sveitserstil, hvorav noen  dessverre gikk tapt i brannen i 2014.

Her arrangeres musikkfestivalen Jordeplerock i juni. Kommer du senere på sommeren kan du ta turen til Årdal og Målrock i august.

– Jeg kan også anbefale Balejazz i Balestrand i mai. Den er blitt populær blant jazzentusiaster og er en flott festival med tanke på de vakre omgivelsene, forteller Wenche, som minner om at opplevelsesfesten i naturen ikke har noen spesiell dato:

– Det er bare å pakke turklærne og komme til Sogndal i sommer!

Fly ankommer Sogndal.

Foto

Atle Møller/Widerøe

TIL SOGNDAL: Friluftseldoradoet er en flytur med Widerøe unna.

Sogndal har enda mer å by på – se flere turtips!