Sjøbuene i Brosundet i Ålesund.

Opplev Vestlandet: Jugendbyen Ålesund

FOTO Marte Kopperud/Visitnorway.com

Det er vanskelig å ikke bli fascinert av arkitekturen i Ålesund, mener Widerøe-ansatt Katrin Vasset Hoel. Så er da også byen kåret til Norges vakreste by!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Ålesund er mest kjent som jugendbyen på Sunnmøre. For etter den store bybrannen i 1904 da 850 trehus ble ødelagt, ble bykjernen bygget opp igjen på tre år, i form av murhus i særpreget jugendstil med tårn, spir og fantasifulle ornamenter på husfasadene

Hus I Jugendstil I Ålesund.

Foto

Andres Giubelli/Visitnorway.com

ART NOUVEAU: I årene mellom 1904 og 1908 ble byen bygd opp igjen, og Ålesund er i dag den byen med den mest konsentrerte bebyggelsen i jugendsti.

– Jeg anbefaler alle å dra til Ålesund, gå rundt i gatene og se den fantastiske arkitekturen med egne øyne, sier kabinansatt i Widerøe, Katrin Vasset Hoel, som er født og oppvokst i byen.

Fly med Widerøe til Ålesund, og du kan selv bedømme om det er Norges vakreste by.

To personer I båt, Ålesund.

Foto

Frithjof Fure/Visitnorway.com

PÅ SJØEN: Sentrum av Ålesund ligger på øyene Aspøya og Nørvøya.

Festivalbyen Ålesund

Ålesund har langt mer å by på enn bare vakre hus – sommerstid er dette festivalbyen fremfor noen. For hør bare her:

  • Festivalen Ålesund Live arrangeres i juni
  • I starten av juli arrangeres Sommerfesten på Giske som er en spleisefest der du i stedet for inngangsbillett kan legge penger på en spleisekasse – og der publikum selv tar med mat som alle deler på.
  • I midten av juli er det klart for Ålesund Båtfestival og i midten av august er det Jugendfest med blant andre selveste A-ha! Samme helg er det også barnefestivalen Minijugend.
  • Festivalsommeren avsluttes med Den norske matfestivalen i slutten av august der du får gode muligheter til å spise klippfisk i alle varianter.
  • På kulturscenen Terminalen er det også konserter med store artister stadig vekk utenom festivalene.
     

Europas beste bacalao?

Det finnes mange gode spisesteder i Ålesund, men hvis Katrin skal trekke frem ett, er det XL Diner der de etter sigende har Europas beste bacalao.

En gruppe pingviner i Atlanterhavsparken, Ålesund.

Foto

Privat

PINGVINER: Se enorme torsker, kveite, steinbit, havål og laks bli matet i flokk i Atlanterhavsparken, der du heller ikke bør gå glipp av pingvinen. Siden de selv er så staselig kledd, blir de matet av ansatte i kjole og hvitt!

Fisk er det også mye av i Atlanterhavsparken, som er kåret til Nordens beste akvarium. – Her finner du alle slags fisker du kan tenke deg, og dessuten pingviner, forteller Katrin.
 

En fotovennlig by

Sunnmøringer er vel ikke kjent for beskjedenhet, men det er ingen overdrivelse å kalle Ålesund for en av landets mest fotogene byer. Et utsiktsbilde fra Brosundet er «obligatorisk».

Utsikt over Ålesund på vinteren.

Foto

Katrin Vasset Hoel

VED SOLNEDGANG: Er dette Norges vakreste by? Mange mener ja!

Utsikt får du også hvis du går de 418 trappetrinnene opp til Fjellstua, som er Ålesunds eldste restaurant med veldig god mat og som også er kjent for sin softis.
 

Til fjords eller fjells? 

– Har du tid er det også fint å bli med på båttur til Geiranger og Hjørundfjorden. Sunnmørsalpene er heller ikke langt unna, her kan du ta gondol til toppen av Strandafjellet 1042 meter over havet, sier Katrin.

På toppen av fjellet Råna på Sunnmøre.

Foto

Håvard Myklebust/Visitnorway.com

TIL TOPPEN: Turmuligheter på alle nivåer i Sunnmørsalpene, også for dem som vil ha et adrenalinrush.

Hvis du har bil og vil utforske området mer, bør du stikke innom Valldal og smake på verdens beste jordbær, og selvfølgelig kjøre Trollstigen.

– Da har jeg ikke en gang nevnt shopping. Gågata kan by på butikker du ikke finner andre steder, og det ligger flere store shoppingsentre like utenfor byen. Velkommen til Ålesund!